003.jpg

На щопонеділковій апаратній нараді директор КП «Міськводоканал» Анатолій САГАЧ доповів про стан забезпечення населення міста Суми доброякісною питною водою.

Водозабезпечення сумчан, розповів він, здійснюється цілодобово з підземних джерел на шести водозаборах міста.

На балансі та обслуговуванні КП «Міськводоканал» знаходиться 75 одиниць артезіанських свердловин, з них: 51 – робоча, три – не задіяні, дві – наглядові, 19 – потребують ремонту, геофізичного обстеження, тампонажу.

Вода подається з підземних джерел і є екологічно чистою, відповідає вимогам нормативних актів за мікробіологічними, органолептичними, хімічними показниками та показниками радіаційної безпеки. Таким чином, вода не потребує додаткової очистки та знезареження перед подачею до споживачів, що знижує витрати на експлуатацію систем централізованого водопостачання.

Натомість стан водоводів та водопровідних мереж вимагає реконструкції та перекладки майже 200 км труб. Із метою сталого забезпечення населення якісною питною водою торік за рахунок місцевого бюджету та власних коштів підприємства було виконано ряд робіт із реконструкції та ремонту об’єктів системи водопостачання.

«Той, хто не живе в Сумах, приїхавши розуміє, що в нас робота ведеться, і якість води в нас дай Бог кожному. Якщо в інших містах роками і десятками років вона подається погодинно: зранку 2-3 години і ввечері, у нас є постійно», – зазначив в. о. заступника міського голови, керуючого справами виконавчого комітету Степан ПАК.

Разом із тим посадовець виокремив ще одне проблемне питання: за відсутності технічної води у місті для таких технічних і промислових потреб використовують артезіанську воду. Анатолій Сагач підтримав , що така проблема існує, зазначивши, що в місті фактично немає технічної води, є лише гілка з такою між ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» і ПАТ «Сумихімпром», які нею і користуються. А справа не лише в економії ресурсу, а й у дбайливому ставленні артезіанської води.

КП «Міськводоканал» здійснює постійний виробничий лабораторний контроль якості питної води, що постачається населенню, на відповідність санітарним вимогам та вимогам державних стандартів за основними показниками: мікробіологічними, органолептичними, фізико-хімічними, санітарно-токсикологічними.

Торік за кошти міського бюджету придбано обладнання для служби лабораторного контролю за якістю питної води та скидом стічних вод.

Слід зазначити, що питна вода з мереж централізованого водопостачання відповідає вимогам ДСанПІН як за бактеріологічними показниками так і за фізико-хімічними і придатна до вживання.

Має місце відхилення якості питної води в кранах від її якості в джерелах водопостачання, а саме: збільшення вмісту заліза та каламутності через знос водопровідних мереж та матеріалів, з яких вони збудовані.

Для покращення роботи комунального підприємства, для належної експлуатації та обслуговування системи водопостачання необхідно пробурити нові свердловини на 4-х водозаборах міста Суми із заміною насосного обладнання на діючих свердловинах на менш енергоємне; здійснити будівництво, реконструкцію та капітальний ремонт водопровідних мереж; дотримуватись дотримання зон санітарної охорони водозаборів міста, що по можливості й намагаютимуться робити.