007.jpg

Заступник міського голови Степан ПАК під час прямого ефіру на одному із місцевих телеканалів розповів про те, наскільки вдало впроваджується практика відмови від батьківських коштів у сумських школах та дитсадках.

Тема була піднята з огляду на те, що минув вже рік, як міський голова Олександр ЛИСЕНКО ініціював фінансування поточних потреб дошкільних і середніх навчальних закладів винятково за кошти міського бюджету.

«Починаючи з 2016 року з міського бюджету розпочалося фінансування всіх видатків у тому числі і придбання та утримання наших навчальних закладів (35 шкіл та 37 ДНЗ). Минулоріч на ці потреби було виділено майже 19 млн грн. На той час були обраховані усі потреби освітянської галузі», – повідомив Степан Пак.

Що ж стосується батьківських внесків, то тут заступник міського голови зауважив, що навіть тоді, коли тільки запроваджувалася практика відмови від них, не можна було заборонити будь-кому із батьків учнів, їхнім родичам чи іншим меценатам вносити будь-які кошти на потреби навчального закладу. Про жодні зобов’язання мова не йде і керівники шкіл та дитсадочків міста добре про це знають.

Така ж ситуація залишається і на сьогодні. Лише за власного бажання батьки можуть вносити певні суми коштів на потреби школи чи дитсадочку. Минулоріч ця сума склала понад 7 млн грн. Якщо батьки не хочуть і не можуть допомагати копійкою навчальному закладу, де навчається їхня дитина, Степан Пак закликав і не робити цього. Адже всі потреби навчальних закладів і без цього будуть профінансовані з міського бюджету. Тим паче, що на кожну школу у міській казні на цей рік додатково передбачено 150 тис. грн., а на дитсадочок – 75 тис. грн.

Запис прямого ефіру можна переглянути за цим посиланням.