0012.jpg

Встановлення загальнобудинкових лічильників газу залишається резонансною темою у нашому місті. Міська влада стоїть на захисті інтересів містян, тож 16 березня під час брифінгу у міській раді мова йшла про правовий аспект цієї проблеми.

Як повідомив заступник міського голови Олександр ЖУРБА, до міського голови неодноразово надходили і надходять колективні звернення від мешканців сумських багатоповерхівок, в яких йдеться про неправомірні дії ПАТ «Сумигаз» при встановленні загальнобудинкового лічильника газу.

«Позиція міської влади щодо цього питання є чіткою та непохитною – сумчани мають бути захищені від свавілля ПАТ «Сумигаз». І допомогти городянам у цьому має саме міська влада», – підкреслив Олександр Журба.

З цією метою міська рада за ініціативи міського голови ухвалила 22 лютого рішення № 1821 «Про впорядкування питань щодо встановлення (монтажу) будинкових (загально будинкових) вузлів обліку природного газу».

За словами начальника правового управління Олега ЧАЙЧЕНКА, на сьогодні існує два судових провадження щодо неправомірних дій ПАТ «Сумигаз». Судові засідання по них мають відбутися 11 та 14 квітня.

Принагідно начальник правового управління наголосив, що недопустиме здійснення монтажу будь-яких будинкових вузлів обліку або будь-яких конструкцій чи їх елементів, призначених для встановлення будинкових вузлів обліку, без попереднього прийняття відповідного рішення з вказаного питання співвласниками багатоквартирних будинків у порядку, передбаченому статтею 10 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

Неможливе також: складання колективного акту про порушення на споживачів багатоквартирного будинку, оскільки норми Кодексу газорозподільних систем передбачають складення акту про порушення щодо конкретного споживача; переведення побутових споживачів природного газу на граничні обсяги споживання на підставі колективного акту про порушення, оскільки це суперечить Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» та Тимчасовому положенню про порядок проведення розрахунків за надання населенню послуг з газопостачання в умовах використання загальнобудинкового вузла обліку.

Олег Чайченко презентував журналістам розроблені правовим управлінням спільно з іншими структурними підрозділами роз’яснення щодо процедури врегулювання договірних відносин щодо забезпечення можливості проведення монтажу, збереження та здійснення експлуатації (у тому чисті зняття показань) будинкового вузла обліку, а також щодо порядку захисту прав споживачів у разі порушення ПАТ «Сумигаз» та ТОВ «Сумигаз збут» їхніх прав як споживачів.
Такі містять конкретний алгоритм дій сумчан за різних обставин, пов’язаних з неправомірними діями «газовиків», зразки позовних заяв до суду, заяв про вчинення правопорушень, здійснення перерахунків, протоколів розбіжностей до договору тощо.

Серед основних порад сумчанам у спорі із ПАТ «Сумигаз» такі: не чинити фізичного опору його співробітникам, коли ті приїздять ставити загальнобудинковий газовий лічильник, записати весь процес на відео та в жодному разі не писати у акті про порушення, що мешканці відмовляються від встановлення загальнобудинкового лічильника, адже ПАТ «Сумигаз» вже було складено 3 акти про порушення. Згідно з ними, порушенням є відмова споживачів від встановлення загальнобудинкового лічильника що здійснюється за ініціативи та за кошти оператора ГРМ.

Член громадської комісії з питань житлово-комунального господарства та міської інфраструктури Олексій ПАРХОМЧУК також поділився з журналістами своїм досвідом у наданні правової допомоги сумчанам, які оскаржують дії «газовиків» у суді. А ще він проаналізував нормативно-правові акти, які використовують представники підприємств газопостачання.