006.jpg

Управління архітектури та містобудування проводить загальноміський архітектурний конкурс з розробки ескізного проекту реконструкції пам’ятника «Жертвам Чорнобиля» в сквері по вулиці Горького.

До міської ради звернулись представники громадських організацій, які опікуються соціальними питаннями ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС, з проханням увічнити з часом на камені поіменно всіх учасників ліквідації Чорнобильської аварії.

Дослухаючись до думки громади, міський голова доручив управлінню архітектури та містобудування оголосити загальноміський архітектурний конкурс з розробки ескізного проекту реконструкції пам’ятника «Жертвам Чорнобиля» в сквері по вулиці Горького.

Метою конкурсу є визначення кращої композиції з монументального мистецтва для подальшої реалізації. У гуманітарному сенсі мета конкурсу полягає у створенні простору для роздумів і усвідомлення трагічних подій, що сталися у минулому, об'єднанні сумчан у дусі поваги до минулих подій, ствердження цінності кожного індивідуального людського життя і прагнень до виховання гуманного суспільства.

Участь в конкурсі безкоштовна.

Свої проекти можуть подавати скульптори, дизайнери, творчі колективи, студенти архітектурних і художніх спеціальностей навчальних закладів, аматори.

До 28 лютого охочим взяти участь у конкурсі слід отримати в управлінні вихідні дані для проектування (програма і умови представлення творчих робіт; ситуаційна схема; топоплан з нанесеними інженерними мережами у масштабі 1:500).

Прийом готових робіт триватиме з 1 по 3 березня 2017 року (м. Суми, вул. Воскресенська, 8А, 2-й поверх, каб. 2).

Конкурсантам необхідно надати до управління архітектури та містобудування проектну пропозицію, до якої мають входити ситуаційний план; схема генерального плану М 1:500; макет (висота композиції не менше 50 см); інші ілюстративні матеріали (розгортки, перспективи, візуальні точки сприйняття тощо), необхідні для розкриття ідеї проекту; пояснювальна записка (до 2-х сторінок формату А-4) щодо проектних рішень; інші матеріали за пропозицією автора.

У матеріалах має бути висвітлено визначення оптимального об’ємно-просторового рішення в умовах існуючого ландшафту (необхідно надати пропозиції із можливості розвитку в часі, де в подальшому будуть відображені нові імена; рішення транспортної та пішохідної схем; комплексний благоустрій, озеленення (дендрологія); пропозиції щодо інженерного забезпечення території (нічне підсвічування включно);визначення матеріалу, габаритних розмірів; орієнтовна вартість у складі витрат на: матеріал, робота, благоустрій, тощо.

Обов’язковою умовою є збереження площі зелених насаджень і кількості дерев; яскрава образність, унікальність та оригінальність концептуальних пропозицій; врахування охоронних зон інженерних комунікацій та містобудівного значення місця розташування об’єкта.

З метою сприяння рівним умовам презентації творчих робіт, надані матеріали будуть представлені під шифром п’ятизначного числа.

Підведення підсумків конкурсу відбудеться до 15 березня.

Автор/авторський колектив, який став переможцем, отримає право на подальшу розробки та реалізації проекту за домовленістю із організатором заходу.

Відповідальна за проведення конкурсу заступник начальника управління архітектури та містобудування Ольга БОНДАРЕНКО. Тел.: 70-01-02.