007.jpg

На щопонеділковій апаратній нараді при міському голові 17 січня начальник відділу освіти і науки Антоніна ДАНИЛЬЧЕНКО проінформувала про закупівлю продуктів харчування для шкіл та дистадків міста через систему ProZorro.

Посадовиця нагадала, що відповідно до рішення міської ради від 29 грудня минулого року, закупівля товарів, вартість яких перевищує 50 тис. грн. та є меншою за вартість, встановлену частиною 1 статті 2 Закону України «Про публічні закупівлі», не поширюється на предмети закупівлі, якщо це є продукти харчування для закладів освіти.

Втім, за чотири дні до цього рішення спеціалісти управління освіти і науки, а також керівники шкіл № 9, № 23, № 29, № 30, НВК № 41 розпочали закупівлю продуктів харчування із застосуванням ProZorro. Основні лоти, за якими проводилась процедура: риба свіжоморожена, молоко, сир твердий та кисломолочний, м'ясо, філе курине, ковбаса варена та напівкопчена, яйця курячі, цукор. Наразі електронні торги завершені, комітетами з допорогових закупівель опрацьовуються документи, надані учасниками аукціону, укладаються договори.

Решта керівників загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів прийняли рішення укладати прямі договори для закупівлі продуктів харчування.

Комітет із допорогових закупівель управління освіти і науки проводив закупівлю продуктів харчування для навчальних закладів, які обслуговуються централізованою бухгалтерією. Це такі, як: ДНЗ № 24, 31, 35, 38 та ЗОШ № 3, 8, Піщанська, В-Піщанська, спеціальна загальноосвітня школа.
Продукти закуповувались за лотами, загальна сума яких перевищувала 50 тис. грн.: ковбаса варена, напівкопчена та сосиски; масло солодковершкове; м'ясо; філе куряче; риба свіжоморожена; яйця курячі; хліб, батон; цукор; сир кисломолочний та твердий; молоко пастеризоване.

Після того, як укладуть всі договори, повідомила керівник, інформація про постачальників розмістять на Інформаційному порталі Сумської міської ради з тим, аби батьки дошкільнят і школярів також знали, хто харчує їхніх дітей.

При застосуванні ProZorro, зауважила Антоніна Данильченко, виникали деякі проблеми. Зокрема, у багатьох учасників був відсутній експертний висновок про якість продукції. Ухвалене депутатами міської ради 29 грудня рішення, зазначила начальник управління освіти і науки, дозволило не зірвати процес постачання продуктів харчування до навчально-виховних закладів.

«Якщо проводити цю роботу системно, то мають працювати спеціалісти, а не «півтора бухгалтера», що є у школах і садочках. Нас дуже виручило, що на той час депутати міської ради прийняли таке рішення. У іншому випадку багато хто не справився б, особливо у маленьких дитячих садочках і школах», – зазначила вона.

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО наголосив, що дане послаблення тимчасове і поки воно діятиме, освітяни мають навчитись працювати у системі електронних закупівель. ProZorro, зазначив він, допомагає уникнути корупційних схем. Задля отримання найкращого результату треба лише правильно прописувати умови.