001.jpg

Фахівці Державної податкової інспекції у м. Сумах борються за легалізацію робочих місць і заробітних плат містян.

Зокрема, в поточному році виявлено 30 випадків порушень при виплаті заробітної плати. Як результат, у грошовому еквіваленті бюджет отримав 2,6 млн грн. ПДФО та 342,3 тис. грн. єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Податківцями легалізовано 699 робочих місць щодо 513 суб’єктів підприємницької діяльності. До державної реєстрації залучено 1690 осіб. За результатами проведеної роботи до бюджету надійшло 90 тис. грн. ПДФО, 305 тис. грн. ЄВ та 588 тис. грн. єдиного податку.

В інспекції наголошують, що нелегальна зайнятість завжди є нестабільною, нерегулярною, а тому дуже ризикованою. Така робота не гарантує одержання трудових доходів та позбавляє низки соціальних прав: пенсійного забезпечення, права на допомогу з тимчасової непрацездатності, на оплачувану відпустку, на допомогу з безробіття, на охорону праці, а головне – вона не зараховується до трудового стажу.

Законодавчо передбачені суми штрафів до працедавців за недотримання гарантій з оплати праці (допуск до роботи без оформлення трудового договору, оформлення його на неповний робочий час у разі виконання роботи упродовж повного робочого часу) сягають значних розмірів – від 16 тис. грн. до 48 тис. грн. за кожного неофіційного «наймита». Відповідальність за порушення оформлення трудових відносин зросла у зв’язку з підвищенням з 1 грудня 2016 року мінімальної зарплати до 1,6 тис. грн.

Зазначені суми штрафів накладаються не лише на юридичних осіб, але й на горе-роботодавців – підприємців.