005.jpg

Міська комісія з питань погашення заборгованості з заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, реалізації державної політики зайнятості населення, створення робочих місць та легалізації провела у четвер, 15 грудня, останнє у поточному році засідання.

На засіданні під головуванням заступника міського голови Альони ДМІТРЄВСКОЙ розглянули ситуацію, що склалась на семи підприємствах, де накопичилось боргів із заробітної плати на загальну суму 49,4 млн грн.: ПАТ «Сумське НВО» (45,9 млн грн.), ВАТ «Сумський м’ясокомбінат» (1,9 млн грн.), ПВКМП «НАСА» (712,1 тис. грн.), ТОВ «Маш-Сервіс» (579,8 тис. грн.), ПАТ виробничо-енергетична компанія «Сумигазмаш» (248 тис. грн.), ТОВ «Номак-Інвест» (40,1 тис. грн.), ПАТ «Сумиоблагротехсервіс» (7,6 тис. грн.).

Члени комісії визначили шляхи та перспективи погашення зарплатних боргів перед працівниками.

В обговоренні даного питання взяв участь і представник Сумської місцевої прокуратури.

Всього з початку року на 13 засіданнях міської комісії розглянуто ситуацію з виплатою заробітної плати на 29 підприємствах, які мали заборгованість у розмірі 89,3 млн грн. , заслухано представників 19 підприємств.komisia 1

За рішенням комісії направлялись звернення до: Президента України, Прем’єр-міністра України, Голови Верховної ради України, Міністра фінансів України та Міністра соціальної політики України щодо сприяння у прискоренні відшкодування ПАТ «Сумське НВО» податку на додану вартість, а також про надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян; Державного агентства автодоріг України та Служби автомобільних доріг в Сумській області щодо проведення розрахунків за виконані ДП «Сумський облавтодор» та його філіями роботи; засновників дев’яти підприємств- боржників, з якими відсутній зв’язок і їх керівниками не повідомлено органи статистики про погашення боргів із заробітної плати, щодо вирішення питання подальшого існування цих підприємств; Сумського відділу поліції та Сумської місцевої прокуратури про вжиття заходів реагування відносно шести керівників підприємств, які допускають приріст боргів.

Крім того, списки підприємств-боржників надавались щотижня до Сумської місцевої прокуратури та щомісяця до управління Держпраці у Сумській області.

У результаті проведеної впродовж року роботи погашено заборгованість на 13 підприємствах на загальну суму 2,4 млн грн., трьома підприємствами сплачено 8,6 млн грн. внесків по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, 15 підприємствами – 6,6 млн грн. єдиного соціального внеску та 15 підприємствами – 46,1 млн грн. податку з доходів фізичних осіб від погашення боргів по заробітній платі або часткової їх виплати.