0012.jpg

Сумським роботодавцям нагадують про особисту фінансову, адміністративну та кримінальну відповідальність у разі порушення ними трудового законодавства при використанні найманої праці без офіційного оформлення.

У Державній податковій службі у м. Сумах повідомляють, що за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору; оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час; виплату заробітної плати без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та податків недобросовісним роботодавцям загрожує штраф у розмірі 30 мінімальних зарплат, встановлених законодавством на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення. Станом на 1 травня поточного року ця сума складає 43,5 тис грн.

За несплату за роботу в нічний час, вихідний або святковий день, надурочну роботу передбачений штраф у розмірі 10 мінімальних зарплат (з 1 травня 2016 року – 14,5 тис. грн.).

З грудня 2015 року діє ще одна підстава для застосування штрафу у розмірі 10 мінімальних зарплат за порушення прав і гарантій мобілізованих працівників (з 1 травня 2016 року - 14,5 тис. грн.).
Три розміри мінімальної зарплати застосовуються до роботодавців - порушників строків виплати заробітної плати працівникам більш як за один місяць або виплата їх не в повному обсязі (з 1 травня 2016 року - 4350 гривень).

У ДПІ у м. Сумах зазначають, що сплата штрафу не звільняє роботодавців від усунення порушень законодавства про працю.

А ще їм треба пам’ятати, що до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором необхідно направити до територіального органу ДФС за місцем обліку повідомлення про новоприйнятого працівника, як платника єдиного внеску. Таке повідомлення можна надіслати до інспекції засобами електронного зв'язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб - роботодавців.

Фахівці ДПІ у м. Сумах наголошують, що забезпечення заробітною платою працівників не менше мінімальних державних стандартів та її своєчасна оподаткована сплата - це обов’язок кожного роботодавця. А громадянам треба чітко усвідомити, що згода отримувати зарплату «в конвертах» може зіграти з ними злий жарт, позбавивши їх у майбутньому усіх соціальних гарантій.