005.jpg

Керівництво Державної податкової інспекції у м. Сумах провело ряд робочих зустрічей з окремими платниками податків та представниками територіального громадського об’єднання підприємців.

Говорили про проблеми, які виникають у роботі суб’єктів господарювання. Зокрема мова йшла про спрощення та удосконалення процедур адміністрування податків, що дозволить створити оптимальні умови для платників податків і стимулюватиме розвиток великого, середнього та малого бізнесу.

Під час розмови із сільгоспвиробниками фахівці ДПІ у м. Сумах зупинилися на змінах Податкового кодексу для зазначеної категорії платників, якими було запроваджено диференційовану систему дії спецрежимів оподаткування за видами сільськогосподарських операцій.

Зокрема: виробники зернових і технічних культур мають перераховувати до Державного бюджету 85% суми ПДВ, а інші 15% – на спецрахунки; підприємства тваринництва перераховують 20% до Державного бюджету, а 80% використовують для власних потреб. Для інших сільськогосподарських операції податок розподіляється рівними частками: 50х50. Також у ході проведення зустрічей обговорювалося питання щодо збільшення надходжень до бюджету за рахунок підприємств, які мають значні обсяги реалізації товарів (робіт послуг), однак мають незначні нарахування з ПДВ.

Були надані вичерпні відповіді на питання щодо перереєстрації неприбуткових підприємств, які до 1 січня 2017 року мають привести свої установчі документи у відповідність до законодавчої норми, та які внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій і не відповідають вимогам ст. 133.4 Податкового кодексу України.
Для багатьох фізичних осіб-підприємців справжнім каменем спотикання став акт звірки з бюджетом, в якому пересічному підприємцю не зрозумілі «згорнуті» суми нарахованих та сплачених податків.

Окремою темою для спілкування стало питання функціонування Електронного кабінету платника. Сервіс суттєво спрощує ведення обліку, економить час, не потребує візитів до «податкових стін», але робота у приватній частині кабінету здійснюється лише з використанням електронного цифрового підпису (ЕЦП). Проте фізичній особі-підприємцю першої групи оподаткування використовувати його треба лише раз на рік – при подачі минулорічного звіту. З огляду на це, багатьом підприємцям простіше надати звіт на паперовому носії, без використання сучасних новацій.

Очільник інспекції, Юрій МЕЛЬНИК зазначив, що фіскальна служба України зацікавлена у поліпшенні дієвого співробітництва з бізнес-структурами міста, а такі зустрічі лише цьому сприяють.