004.jpg

Департамент соціального населення перерахував сумчанам субсидії на газ та опалення у відповідності до фактичних витрат.

Про це на брифінгу 23 вересня розповіли заступник директора департаменту соціального захисту населення Ірина ЛАГІРЕНКО та представники теплопостачальних організацій ТОВ «Сумигаз збут» та ТОВ «Сумитеплоенерго».

Ірина Лагіренко зосередила увагу на новаціях при оформленні субсидії. Такі були запроваджені Кабінетом Міністрів України та вступлять в силу вже з першого жовтня поточного року. Стосуються вони передусім громадян, які вийшли на пенсію і на момент звернення не мають інших доходів, окрім пенсійних виплат. Вони можуть вказувати в декларації доходи лише за останній місяць. При цьому необхідне особисте звернення заявника до департаменту соціального захисту.

Ірина Лагіренко зауважила, що наразі проводиться оповіщення даної категорії городян щодо запроваджених Кабміном змін. Що стосується інших верств населення, то тут залишилося усе без змін. Заступник начальника департаменту соціального захисту населення вкотре наголосила, що на сьогодні департаментом проводиться робота з призначення житлової субсидії на наступний період без звернення громадян. Зокрема, це стосується тих домогосподарств, які одержували субсидію впродовж опалювального сезону 2015-2016 років, та тих, які одержують її зараз.

Проте є низка умов, які зобов’язують сумчан особисто звертатися до департаменту соціального захисту населення. Мова йде про те, що громадянин, якому призначено субсидію, повинен протягом місяця поінформувати структурний підрозділ з питань соціального захисту населення про зміну складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб (орендарі – про осіб, які фактично проживають), їх соціального статусу, переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, виконавців житлово-комунальних послуг, купівлю товарів або оплату послуг, шляхом подання відповідних документів.

Загалом з початку року з питань оформлення субсидій до департаменту соціального захисту звернулося 25319 сім’ї, з них 11695 представників домогосподарств надали заяву та декларацію вперше. Поштою надіслали документи 3028 чоловік. Станом на 19 вересня 55163 сімей отримують житлові субсидії, в тому числі обліковуються і домогосподарства, по яких розмір житлової субсидії становить в неопалювальний період з травня 2016 року нуль гривень.

Ірина Лагіренко повідомила, що на сьогодні з даного питання сумчан готові прийняти 38 фахівців громадської приймальні департаменту соціального захисту населення та трьох віддалених робочих місць за місцем проживання громадян в районі Хіммістечка (вул. Охтирська, 11), Курському мікрорайоні (вул. Р. Атаманюка, 49А) та 9-12 мікрорайонах (Інтернаціоналістів, 21). Також організовано консультативні пункти в управлінні «Центр надання адміністративних послуг в м. Суми» та в ТОВ «Міський єдиний інформаційно-розрахунковий центр».

Отримати довідкову інформацію громадяни можуть за телефонами «гарячої лінії»: (0542) 60 – 46 – 04, 60 – 45 -01 або у інформатора: 60 – 45 – 06, 63-54-97.

Присутні на брифінгу представники теплопостачальних організацій доповіли, яким чином вони здійснюють перерахунок субсидій громадянам. Зокрема, по місту Суми 11, 4 тисячам споживачам ТОВ «Сумигаз збут» з початком опалювального періоду буде здійснено перерахунок за спожитий газ. Зокрема, Урядом передбачено залишення на рахунках споживачів частини невикористаної суми субсидії на оплату послуг індивідуального опалення, що еквівалентна вартості 100 куб. м. природного газу, яка зараховується як оплата послуг на наступні розрахункові періоди після 1 травня поточного року. Решта – повернеться до державного бюджету – мова йде про 11 тисяч споживачів і 69 млн грн.

Начальник відділу розрахунків підприємства Ірина ДУНАЄВА пояснила, що оскільки порядок проведення перерахунку субсидій було врегульовано лише 30 серпня, то споживачі отримають платіжки з перерахунком за попередній опалювальний період із запізненням. Директор Департаменту «Енергозбут» ТОВ «Сумитеплоенерго» Юлія ВЕРЧАК повідомила, що підприємство також здійснило перерахунок субсидій мешканцям міста Суми. Переглянули понад 16 тисяч особових рахунків. По деяких із них було здійснено коригування, суму якого городяни зможуть побачити у своїх вересневих платіжних квитанціях у графі «Субсидії».