0010.jpg

Відділ екології, енергозбереження та розрахунків за енергоносії закликає сумчан не спалювати суху траву та листя, а також сміття, адже це шкодить людям і природі.

Чинним природоохоронним законодавством заборонене спалювання сухої рослинності, стерні та, тим більше, будь-якого сміття. За такі порушення передбачена адміністративна відповідальність.

За спалювання відходів, в тому числі побутового сміття, передбачена відповідальність за ст. 82 Кодексу України про адміністративні правопорушення, відповідно до якої «...порушення правил складування, зберігання, розміщення, транспортування, утилізації, ліквідації та використання відходів тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 – 1360 грн.) і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності – від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 – 1700 грн.)».

Відповідно до ст.77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, випалювання сухої природної рослинності або її залишків без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу тягне за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 – 340 грн.) і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 – 1190 грн.).
Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 – 680 грн.) і на посадових осіб – від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1190 – 1700 грн.).

Ст. 245 Кримінального кодексу України: «знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом  караються штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів (5100 — 8500 грн.) доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років». У разі людей, масової загибелі тварин або інших тяжких наслідків – позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Шкода від спалювання опалого листя, сухої трави багатолика та істотна. Згідно із статистичними даними при згоранні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять окиси азоту, угарний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.

Окрім безпосередньої шкоди людському здоров’ю, випалювання залишків сухої рослинності призводить до таких негативних наслідків: у місцях розведення багать руйнується верхній родючий шор ґрунту, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. За нормальних умов, коли залишки сухої рослинності перегнивають, необхідні для розвитку рослин речовини повертаються у ґрунт. При згорянні ж утворюється зола. Не зважаючи на загальноприйняту думку, зола погане добриво і, таким чином, влаштування вогнищ на ґрунті щороку призводить до все більшого збіднення ґрунту. На природних ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння, а знищення природної листяної підстилки призводить до збільшення промерзання ґрунту в 2 – 4 рази.

При спалюванні трави на присадибних ділянках виникає загроза перекидання вогню на житлові будинки, особливо у суху та вітряну погоду, а при спалюванні сухої рослинності вздовж доріг існує загроза неконтрольованого поширення вогню. Також, дим від вогнищ може надовго зависати у повітрі, при цьому погіршується видимість на дорогах.

Альтернативою спалювання є компостування. Екологи радять власникам присадибних ділянок робити компостні ями і зберігати у ній рослинні залишки. У результаті кожен може мати безкоштовне добриво.

У разі виявлення порушень, звертайтесь на «гарячу лінію» Головного управління Національної поліції України в Сумські області (тел. 22-11-47, з 07:00 – 20:00).