004.jpg

14 вересня під час брифінгу йшлося про шкоду, якої може завдати спалювання сухої рослинності.

Щоосені та щовесни здоров’я людей та екологічна ситуація значно погіршуються від того, що деякі громадяни спалюють суху рослинність, стерню, а іноді, навіть, і сміття.

Начальник відділу екології, енергозбереження та розрахунків за енергоносії Світлана МАРТИНЕНКО наголосила на тому, що альтернативою спалюванню є компостування. Аби скористатися цим методом, треба лише кожному на своїй присадибній ділянці зробити компостні ями і зберігати у ній рослинні залишки. У результаті можна мати безкоштовне добриво. Окрім того, це убезпечить самих містян та атмосферу від окисів азоту, угарного газу, важких металів і низки канцерогенних сполук, які вивільняються у повітря при згоранні однієї тони рослинних залишків.

Серед інших факторів, які свідчать про згубність спалювання сухостою, є наступні: збідніння грунтів, знищення насіння і коріння трав’янистих рослин, а також природної листяної підстилки, що призводить до збільшення промерзання ґрунту в 2-4 рази, ймовірність загоряння житлових будинків у разі розпалювання вогню біля присадибних ділянок. Світлана Мартиненко звернула увагу сумчан на те, що позбутися завданої шкоди природному середовищу буде не так вже й легко. Для цього потрібний тривалий проміжок часу, і це не рахуючи шкоди, завданої здоров’ю людей.

Як впливають на тих, хто вперто не хоче відходити від практики спалювання сухої рослинності, розповів заступник начальника управління «Інспекція з благоустрою міста Суми» Микола ЯКОВЕНКО. За його словами, відповідно до Правил благоустрою міста Суми, затверджених рішенням міської ради від 26 грудня 2014 року, забороняється розпалювати багаття, спалювати сміття, листя, гілки, відходи виробництва. За це передбачена адміністративна відповідальність, тобто чекає штраф: для громадян його розмір становить від 20 до 80 (340-1360 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, для посадових осіб та громадян-суб'єктів підприємницької діяльності – від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн.).

Аби виявити городян, які нехтують Правилами благоустрою, працівники Інспекції з благоустрою спільно з працівниками БПО управління поліції охорони постійно здійснюється контроль за недопущенням спалювання сухої рослинності сміття на території міста. З початку поточного року, повідомив Микола Яковенко, було складено вісім адмінпротоколів за спалювання сміття. За весь минулий рік таких було виписано 28.

Наразі наряди БПО управління поліції охорони працюють за зміненим графіком – із 08:00 до 20:00. Окрім того, до голів квартальних комітетів були доведені вимоги Правил благоустрою міста та попереджено про заборону спалюванню сміття рослинного походження на території міста.

На жаль, додав начальник відділу управління Держпродспоживслужби в м. Сумах Олександр ЧЕРНЯК, на сьогодні служба, у якій він працює, втратила повноваження з контролю за спалюванням сухої рослинності. Саме через це посадовець і відвідав сьогоднішній брифінг. Він наголосив на тому, що у такому випадку, коли держава позбавляє прав відповідних служб належним чином реагувати на випадки спалювання сухостою та сміття, самі мешканці мають усвідомити всю небезпеку від своїх дій або ж бездіяльності, якщо замовчуються подібні факти.

Як повідомила прес-секретар народного депутата України Леся КИРІЙ, для того ж, аби сумчани були більш проінформовані у питанні запобігання спалюванню сухої рослинності, спільно з Департаментом комунікацій та інформаційної політики проведуть інформаційно-просвітницьку кампанію. Інформацію поширюватимуть за допомогою спеціальних листівок, соціальної реклами.

Наостанок, спікери закликали городян у разі виявлення порушень, звертатися на гарячу лінію управління поліції України у Сумські області з 07:00-20:00 за тел.: (0542) 22 -11 - 47.