003.jpg

ТОВ «КЕРУЮЧА КОМПАНІЯ «СУМИТЕХНОБУДСЕРВІС» здійснило коригування тарифів на послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій. І хоча підприємство обслуговує 312 будинків, реальні зміни стосуються лише 16 з них.

Діючі тарифи були розроблені з урахуванням того, що підприємство було платником єдиного податку (5%) та затверджені рішенням виконавчого комітету Сумської міської ради у квітні цього року. Але з початку липня «СУМИТЕХНОБУДСЕРВІС» змінило систему оподаткування згідно ст. 182 та п.4 ст.184 Податкового кодексу України на платника податку на прибуток на загальних підставах за статусом платника податку на додану вартість. Через це і були здійснені нові розрахунки економічно обґрунтованих тарифів на послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій.

Вартість надання послуг визначено на основі планових (нормативних) витрат окремо за кожним будинком залежно від запланованих кількісних показників послуг, що повинні надаватися в будинку для забезпечення санітарно-гігієнічного та технічного стану будинків, а також з врахуванням вимог постанови КМУ від 01.06.2011 року № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги» та наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 25.12.2013 № 603 «Про затвердження Норм часу та матеріально-технічних ресурсів, норм обслуговування для робітників при утриманні будинків, споруд і прибудинкових територій».

Під час коригування тарифу взяли також до уваги підвищення мінімальної заробітної плати з 1378 грн. до 1450 грн., підвищення тарифів на електроенергію (освітлення місць загального користування, роботу ліфтів, насосів) - 1,29 грн./кВт (01.03.2017 – 1,68 грн./кВт).

У проекті нових тарифів враховано всі послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, в залежності від оснащення і забезпечення належного санітарно-технічного стану будинків:

1. Прибирання прибудинкової території;
2. Прибирання сходових кліток;
3. Прибирання підвалу;
4. Технічне обслуговування ліфтів;
5. Обслуговування систем диспетчеризації;
6. Технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем: гарячого водопостачання, холодного водопостачання, водовідведення, централізованого опалення, зливової каналізації;
7. Дератизація;
8. Дезінсекція
9. Обслуговування димових та вентиляційних каналів;
10. Технічне обслуговування та поточний ремонт електричних мереж
11. Поточний ремонт конструктивних елементів, внутрішньобудинкових систем гарячого і холодного водопостачання, водовідведення, централізованого опалення та зливової каналізації і технічних пристроїв будинків та елементів зовнішнього упорядження, що розміщені на закріпленій в установленому порядку прибудинковій території (в тому числі спортивних, дитячих та інших майданчиків);
12. Поливання клумб, дворів та газонів;
13. Прибирання і вивезення снігу, посипання частини прибудинкової території, призначеної для проходу та проїзду, протиожеледними сумішами;
14. Експлуатація номерних знаків;
15. Освітлення місць загального користування і підвалів та підкачування води;
16. Енергопостачання ліфтів.

Загальний тариф по більшості будинкам, окрім 16, залишився на рівні діючого на даний час тарифу, але змінився в структурі.

По 16 будинкам (гуртожитки, «висотки», малосімейного типу) загальний тариф збільшився за рахунок суттєвого збільшення в розділі статті витрат «Освітлення місць загального користування» та «Енергопостачання ліфтів» у зв’язку включення до тарифу фактичної кількості споживання електроенергії для освітлення місць загального користування та енергоживлення ліфтів (згідно з актами ПАТ «Сумиобленерго»).

По п’яти гуртожитках розрахунок з енергопостачальною організацією здійснюється по показникам загальнобудинкового лічильника, який рахує споживання електроенергії як місць загального користування, так і житлових кімнат).

По восьми будинкам-«висоткам» велике споживання електроенергії залежить від двох ліфтів (пасажирського та вантажно-пасажирського) та цілодобового освітлення сходів у зв’язку з відсутністю природного освітлення у денний час (за проектом будинку).

По трьом будинкам малосімейного типу велике споживання електроенергії спричинено цілодобовим освітленням зачинених коридорів-тамбурів.

Наводимо перелік будинків, по яким збільшився тариф:

вул. Івана Сірка, 19
вул. Івана Сірка, 21
вул. Івана Сірка, 23
вул. Римського-Корсакова, 3
вул. Н. Сироватська, 65
вул. Н. Сироватська, 66
вул. Охтирська, 12
вул. Охтирська, 19
вул. Охтирська, 19/2
пр. М. Лушпи, 12
вул. Серпнева, 14
вул. Богуна, 16
вул. Харківська, 31
вул. Харківська, 33
вул. Харківська, 41
вул. Харківська, 43


Розподіл накладних витрат здійснюється по кожній складовій витрат на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. Накладні витрати підприємства складаються з адміністративних та загальновиробничих витрат. До складу «адміністративних витрат» включаються витрати, пов’язані з обслуговуванням та управлінням підприємством, до яких включені розрахунки на заробітну плату частини апарату управління, амортизацію основних засобів, витрати на послуги автотранспорту, витрати пов’язані із сплатою податків, зборів, оплату послуг банків, зв’язку, консультаційних та юридичних послуг, послуг з програмного забезпечення, комунальних послуг на власні потреби, придбання канцелярських матеріалів, паперу та періодичні видання та інше. До «загальновиробничих витрат» включені витрати, пов’язані з управління виробництвом, які складаються з матеріальних витрат, витрат на оплату праці та загальнообов’язкове державне соціальне страхування, витрат на послуги автотранспорту та інших витрат.

ТОВ «КЕРУЮЧА КОМПАНІЯ «СУМИТЕХНОБУДСЕРВІС» приймає зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань, мешканців будинків, які обслуговує наше підприємство не більше ніж в термін 14 календарних днів з дня повідомлення споживачів про намір здійснити зміну тарифів на житлово-комунальні тарифи за адресою: 40007 м. Суми, вул. Катерини Зеленко, 4 та за телефоном: 793-924.

Нові розрахунки вартості послуг