002.jpg

Виконавчий комітет на позачерговому засіданні 8 вересня ухвалив рекомендації щодо встановлення ПАТ «Сумигаз» будинкових вузлів обліку природного газу.

Прийняття відповідного рішення викликане конфліктними ситуаціями, що виникали між жителями будинків і працівниками ПАТ «Сумигаз» під час встановлення у низці житлових будинків загальних лічильників газу.

Задля пошуку механізмів врегулювання таких ситуацій та врахування думки громадськості, Розпорядженням міського голови у серпні була створена спеціальна робоча група. Її очолив особисто Олександр ЛИСЕНКО. До роботи долучили посадовців, представників ПАТ «Сумигаз», депутатів міської ради, експертів.

Висновки робочої групи лягли в основу проекту рішення, яке виконавчий комітет і ухвалив 8 вересня. Його мета – зменшення соціальної напруги серед мешканців міста, враховуючи нагальну потребу у забезпеченні обліку природного газу для населення шляхом оснащення споживачів вузлами обліку.
У рішенні, зокрема, йде мова про організацію проведення зборів співвласників багатоквартирних будинків, у яких передбачається встановлення лічильників газу.

«Маємо Закон № 417, за яким власники квартир є співвласниками спільного майна багатоквартирного будинку, тож із ними треба рахуватись і будь-які роботи в будинку не можна проводити без погодження з ними», – наголосив міський голова Олександр Лисенко.

Згідно з рішенням виконавчого комітету, ПАТ «Сумигаз» рекомендовано крім переліку будинків, де буде встановлено будинкові вузли обліку природного газу, скласти графіки виконання робіт окремо по кожному будинку та кошторис робіт. З цими графіками необхідно ознайомити балансоутримувача (управителя) та суб’єктів господарювання-виконавців послуг з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій. Останніх у свою чергу просять ознайомити з графіками та кошторисами співвласників багатоквартирних будинків та ініціювати їхні збори для прийняття відповідних рішень.

Управителю та обслуговуючим організаціям пропонують забезпечити організацію проведення цих зборів із дотриманням порядку та строків, передбачених вимогами чинного законодавства України, та провести інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо порядку встановлення будинкових вузлів обліку природного газу та наслідки відмови від їх встановлення.

Департамент інфраструктури міста має здійснити моніторинг вартості оснащення осель сумчан індивідуальними лічильниками газу та розглянути можливість співфінансування витрат, пов'язаних зі встановленнях таких приладів, з усіх джерел, що передбачені для цього.