0012.jpg

У суботу на базі ТОВ «А-Муссон» запрацювала перша в області лінія з сортування твердих побутових відходів.

«Сортування сміття – це важливий крок у напрямку утилізації твердих побутових відходів. Тим самим менше відходів потраплятиме на полігон, отже ми збільшимо термін його експлуатації. Хотілось би, звісно, згодом побачити в Сумах і сміттєпереробний завод, аби відходи йшли не в землю, а на переробку», – зазначив на відкритті сортувальної лінії міський голова Олександр ЛИСЕНКО.

За словами засновника ТОВ «А-МУСОН» Анатолія МАКОВСЬКОГО, її потужностей наразі для міста більш ніж достатньо. Робота лінії з сортування сухих відходів (скла, пластику , паперу тощо) не лише зменшить навантаження на полігон, а й допоможе фахівцям підприємства вивчити морфологічний склад відходів, що важливо для подальшої реалізації вторинної сировини на внутрішньому ринку України.

До запуску лінії спеціально поповнили автопарк підприємства. Придбали новий сміттєвоз, трактор для вивезення великогабаритного сміття та маніпулятор. Останній подаватиме сухі відходи на стрічку (причому працює він на електроенергії), потому вони потраплятимуть до приймального бункера, де працівники вручну відбиратимуть вторинну сировину та сортуватимуть її на 16 позицій. Далі відходи пресуватимуть і вже в тюках транспортуватимуть на підприємства, що займаються переробкою вторинної сировини.

За словами директора ТОВ «А-Муссон» Олексія ОЛІЙНИКА, для роздільного збирання сміття нині по місту встановлено близько 200 спеціальних контейнерів-сіток і 15 баків-«дзвіночків». Впродовж двох тижнів їх кількість збільшать на 150 і 300 одиниць відповідно, пообіцяв керівник підприємства.