006.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (4  – 11 березня 2024 року).

Бюджет

Станом на 7 березня до загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 473,3 млн грн, що становить 93,4% на січень – березень за розписом.

Сума недовиконання за розписом на поточну дату становить 33,6 млн грн або «–» 6,6%, переважно коштом податку на доходи фізичних осіб «–» 26,6 млн грн, акцизного податку «–» 8,9 млн грн.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду (без урахування офіційних трансфертів) збільшились на 19,2 млн грн (або на 4,2%) переважно коштом акцизного податку, єдиного податку та шляхом надходження коштів від орендної плати за користування майном, що перебуває в комунальній власності (погашення заборгованості за жовтень – грудень 2023 року ТОВ «Сумитеплоенерго»).

До спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 21,5 млн грн, що становить «+» 1,2 млн грн, або «+» 5,9 % (20,3 млн грн) до плану на січень – березень за розписом за рахунок екологічного податку «+» 0,3 млн грн, власних надходжень бюджетних установ «+» 0,6 млн грн, коштів від відчуження майна «+» 0,3 млн грн.

Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 102,4 млн грн, що становить 82,3% до плану на січень – березень за розписом.

Плата за землю та комунальне майно

У березні надійшло:

  • від оренди комунального майна – 5,3 млн грн, що становить 59,4% від планового завдання на місяць;
  • коштів гарантійного та реєстраційного внесків, що визначені Законом України «Про оренду державного та комунального майна», які підлягають перерахуванню оператором електронного майданчика до відповідного бюджету – 1,4 тис. грн, що становить 51,8% від планового завдання на березень;
  • плати за землю – 999,1 тис. грн, що становить 11% від планового завдання на місяць (земельного податку – 299,8 тис. грн або 9,3% від плану на поточний місяць, орендної плати – 699,3 тис. грн або 12% від плану на поточний місяць);
  • коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 14,9 тис. грн, що складає 15% від плану на березень.
  • плати за встановлення земельного сервітуту, за надання права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), для забудови (суперфіцій) – 2,7 тис. грн, що становить 50,9% від планового завдання на лютий.

З початку року надходження склали:

  • від оренди комунального майна – 22,9 млн грн, що становить 20,8% від планового завдання на рік;
  • від відчуження комунального майна – 482,9 тис. грн, що становить 48,3% від планового завдання на рік;
  • коштів гарантійного та реєстраційного внесків, що визначені Законом України «Про оренду державного та комунального майна», які підлягають перерахуванню оператором електронного майданчика до відповідного бюджету – 10,6 тис. грн, що становить 32,7% від планового завдання на рік;
  • плати за землю – 15,4 млн грн, що становить 60,6% від планового завдання на січень – березень (земельного податку – 4 млн грн або 46,5 % від плану на січень-березень; орендної плати – 11,4 млн грн або 67,8% від плану січня – березня);
  • коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 573,9 тис. грн, що у 2,9 раза перевищує планове завдання на січень-лютий;
  • плати за встановлення земельного сервітуту, за надання права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), для забудови (суперфіцій) – 3,1 тис. грн, що становить 43,1% від планового завдання на січень – березень.

 Освіта

З метою участі у розподілі субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання обладнання, створення та модернізацію (проведення реконструкцій та капітального ремонту) їдалень (харчоблоків) закладів загальної середньої освіти, проведено нараду з керівниками шкіл щодо потреби в розробці проєктно-кошторисної документації та обговорено питання порядку використання Єдиної цифрової інтегрованої інформаційно-аналітичної системи управління процесу відбудови об’єктів нерухомого майна, будівництва та інфраструктури (DREAM), через яку МОН України проводитиме відбір проєктів для реалізації.

Проведено нараду із заступниками керівниками закладів загальної середньої освіти з питань проведення НМТ-2024 та організації освітнього процесу в ІІ семестрі 2023/2024 навчального року.

За результатами моніторингу стану захворюваності на ГРВІ в закладах загальної середньої освіти хворів 321 учень, що складає 1%. У закладах дошкільної освіти хворіли 242 дитини, що складає 3% від загальної кількості.

П'ять учнівських команд шкіл Сумської МТГ стали переможцями серед закладів освіти Сумської області в рамках реалізації програми UPSHIFT, яка реалізується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ). Команди отримали фінансування власних проєктів на загальну суму 375 508 грн.

10 закладів загальної середньої освіти долучились до проєкту «Психосоціальна підтримка дітей та батьків у Сумській області через систему освіти», який реалізує Всеукраїнський Фонд «Крок за кроком» за підтримки міжнародної організації Action Contre la Faim France (ACF Франція). 30 закладів освіти залучено до проєкту «Зупинка: Я», який реалізують фахівці ГО «Центр психологічної допомоги «Конфіденс» за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Заклади дошкільної освіти взяли участь в проєкті «Забезпечення безперервності навчання та розвитку дітей дошкільного віку в умовах кризи в Україні», що реалізується ГО «Асоціація дошкільних працівників освіти» в рамках програми Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Тривав ІІ міський етап Всеукраїнських змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» серед учнів закладів загальної середньої освіти в 2023/2024 навчальному році. На базі шкіл № 17, № 18, № 29 відбулись змагання із баскетболу серед юнаків. У змаганнях взяли участь 208 учнів із 13 команд закладів загальної середньої освіти. На базі школи № 15 відбулись змагання з волейболу серед дівчат, у яких взяли участь 108 учениць з шести шкіл.

Завершився обласний етап Всеукраїнського конкурсу «Джерело творчості». Переможцем конкурсу за художньо-естетичним напрямом стала Дар’я ШЕРСТЮК.

Консультанти Центру професійного розвитку педагогічних працівників провели серію тренінгів «Дізнайся: про дистанційне та змішане навчання», «Сервіс Wordwall як інструмент інтерактивної взаємодії на уроці», «Створення інтерактивних вправ засобами Microsoft PowerPoint». Проведено школу педагогічної майстерності для учасників ІІ туру всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2024».

Тривали ремонтні роботи у підвальних приміщеннях школи № 32, дитячих садочків № 1, № 6, № 16, № 18, № 30, № 33, таборі «Суми».

Соціальний захист

Департаментом соціального захисту населення надано 5804 послуги соціального характеру з питань оформлення документів для призначення й виплати різних видів державної та місцевих допомог, отримання гуманітарної допомоги.

Прийнято з питань соціального захисту 145 ВПО, які прибули до громади з районів проведення бойових дій чи тих, які перебувають в окупації чи оточенні (143 людини звернулись для оформлення довідки про взяття на облік, дві людини надали заяви про зняття її з обліку у зв’язку з поверненням до постійного місця проживання). Оформлено як ВПО 48 жителів прикордонних районів Сумської області.

На особливому контролі робота з членами сімей загиблих захисників України, яким, зокрема, сприяють у встановленні відповідного статусу, що надає право на отримання пільг та інших соціальних гарантій.

У місцях (пунктах) соціальної та правової підтримки родин військовослужбовців, призваних на військову службу під час мобілізації, які діють у департаменті соцзахисту населення, КУ «Центр учасників бойових дій» і під час роботи «мобільних соціальних центрів», чотирьом членам сімей військовослужбовців та 37 військовослужбовцям надані роз’яснення щодо отримання соціальних послуг та соціального обслуговування, прийнято документи для надання матеріальної допомоги за рахунок коштів бюджету громади, оформлення статусу дитини війни, консультації юриста та психолога.

На реабілітацію до Державної реабілітаційної установи «Всеукраїнський центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю» в с. Лютіж направлено двох осіб з інвалідністю та дитину з групи ризику.

Протягом звітного періоду 51 особа надала 67 заявок на забезпечення 164-ма технічними та іншими засобами реабілітації. Сформовані справи направлені до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Зареєстровано 38 випадків домашнього насильства (щодо пяти людей – повторно). Працівниками мобільної бригади здійснено 20 виїздів за місцем проживання постраждалих від домашнього насильства, їм надано психологічну допомогу та консультації з соціальних послуг, взято на облік девять сімей, в яких відбулись випадки домашнього насильства, шестеро осіб звернулись до Денного центру соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та гендерно зумовленого насильства, В Центрі матері та дитини тимчасово проживають дві родини (дві жінки та троє дітей) щодо яких вчинялось домашнє насильство, де їм в умовах цілодобового стаціонару надаються безкоштовно соціально-педагогічні, психологічні, юридичні та інші послуги; одна жінка, що постраждала від домашнього насильства, скористалась послугою притулку в даному Центрі, залишившись на безпечну ночівлю.

З кривдниками дільничними офіцерами поліції проведено профілактичну роботу, їм винесено приписи із забороною контактувати з постраждалими.

Протягом звітного періоду отримано заяви від батьків (представників) 13 дітей пільгових категорій, зокрема, діти-сироти, діти з інвалідністю, діти учасників бойових дій та загиблих Захисників України, діти з багатодітних та малозабезпечених сімей, внутрішньо переміщених осіб, тощо, щодо забезпечення їх оздоровленням та відпочинком.

Минулого тижня підготовлено документи та направлено на оздоровлення до оздоровчого табору «Артек-Прикарпаття» двох дітей пільгових категорій (дитина з числа ВПО та дитина учасника бойових дій).

На виконання програм соціального спрямування «Милосердя» та «Соціальна підтримка Захисників і Захисниць України та членів їх сімей» забезпечено виплату різних додаткових гарантій коштом бюджету громади на суму 4,3 млн грн, серед яких 12 Захисникам України, які опинилися в складних життєвих обставинах, за рішенням відповідної комісії виплачено матеріальну допомогу для проведення дороговартісного лікування (168,3 тис. грн).

Надання соціальних послуг забезпечено в рамках роботи підпорядкованих комунальних установ, міського центру соціальних служб та громадської організації «Товариство допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, «Феліцитас» (через надання фінансової підтримки). Серед отримувачів послуг найбільший попит мали послуги соціальної адаптації (організація дозвілля та психологічний супровід), догляду вдома, натуральної допомоги, а також транспортні та медичні послуги.

КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» надано 3042 соціальні послуги. Вперше взято на обслуговування 18 людей. Здійснено виїзд Мобільної соціальної служби до с. Вільшанка для надання соціальних послуг одинокому пенсіонеру (порубка дров, допомога по дому, придбання продуктів харчування). Із 112 особами з інвалідністю та 93 особами похилого віку на базі відділень денного перебування «Калина», «Злагода» та «Спільнота» проведено інформаційну, освітню та культурно-розвивальну роботу, в рамках програми «Підготовка осіб з інвалідністю до самостійного життя» проведено 12 занять для 112 відвідувачів. На базі Соціального простору надавались соціальні послуги внутрішньо переміщеним особам та мешканцям громади, постраждалим від війни. Надавались послуги із психологічної підтримки, послуги перукаря, дрібного ремонту одягу, також організовано банк одягу та взуття, іншої гуманітарної та благодійної допомоги. Протягом звітного періоду терцентром організовано та проведено 24 заходи культурно-виховного спрямування, якими охоплено 205 осіб, та девять майстер-класів з декоративно-ужиткового мистецтва та кулінарії, в яких взяли участь 100 відвідувачів денних відділень. Щопонеділка та щочетверга проводились заняття «Групи здоров’я», в яких на минулого тижня взяли участь 26 осіб. Проведено пять занять на факультетах «Університету третього віку», якими охоплено 93 слухачів. В рамках реалізації спільного проекту з ТОВ «Сумська паляниця» «Соціальний хліб» 300 одиноких громадян забезпечено хлібобулочними виробами: безкоштовно видано 300 одиниць хліба та 300 батонів. У співпраці з благодійним фондом «МИ ТУТ – ПІВНІЧНИЙ ФОРПОСТ» під гаслом «Наближаємо Перемогу разом» працівниками терцентру та його відвідувачами надавали  допомогу для потреб військових: плели маскувальні сітки, шили натільну білизну, виготовляють килимки, обереги, подушки.

Послугою ночівлі в Будинку нічного перебування терцентру «Берегиня» щодня користувались 25 безхатьків, девятеро – прийшли до Пункту обігріву та залишились на ночівлю. Один безхатько уперше звернувся до установи та отримав відповідні соціальні послуги. Проведено заходи з соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання та відновлення трудових і соціальних навичок. Одному бездомному сприяли у відновленні родинних стосунків, ще одній особі – в отриманні тимчасового місця проживання, двом – в працевлаштуванні, із 12 бездомними проведено три групових профілактичних та психокорекційних бесіди.

За сприяння установи 33 бездомних забезпечено продуктовими наборами, восьмох – речами. Здійснено два виходи соціального патруля в місця можливого скупчення бездомних осіб в районі вул. Богуна, вул. Миру, вул. Охтирська, вул. Троїцька, вул. Псільська, під час яких розповсюджено листівки з інформацією щодо Будинку нічного перебування та виявлено двох бездомних осіб, які відмовилися від отримання соціальних послуг в умовах установи.

КУ «Центр учасників бойових дій» надано 567 послуг учасникам бойових дій і членам їхніх сімей. Проведено сім заходів культурно-виховного спрямування.

Ринок праці

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 8 березня перебували на обліку в Сумській філії Сумського обласного центру зайнятості, становила 1771 людину (сумчан – 956), з яких 652 особи (сумчан – 448) отримували допомогу з безробіття.

З початку року за сприяння служби зайнятості працевлаштували 519 людей з них зареєстрованих безробітних – 327.

Чисельність безробітних, які проходили професійне навчання під замовлення роботодавця, становила 55 осіб.

До виконання суспільно корисних робіт залучили 716 людей з-поміж зареєстрованих безробітних (у Сумах – 242 особи).

На виконання громадських робіт та інших робіт тимчасового характеру у 2024 році направлено 52 особи з-поміж зареєстрованих безробітних.

Актуальна база вакансій станом на 8 березняь налічувала 538 одиниць: для службовців – 260, робітників – 243, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки, – 35.