0010.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (26 лютого – 4 березня 2024 року).

Бюджет

Станом на 1 березня до загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 441,8 млн грн, що становить 94,2% на січень – лютий за розписом.

Сума недовиконання за розписом на поточну дату становить 27,1 млн грн або «–» 5,8%, переважно коштом податку на доходи фізичних осіб «–» 18,3 млн грн, акцизного податку «–» 6,4 млн грн, місцевих податків та зборів «–» 3,5 млн грн (зокрема податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки «–» 0,6 млн грн, плати за землю «–» 1,9 млн грн, єдиного податку «–» 1,2 млн грн), надходження коштів від орендної плати за користування майном, що перебуває в комунальній власності «–» 1,5 млн грн.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду (без урахування офіційних трансфертів) збільшились на 12,2 млн грн (або на 2,8%) переважно коштом акцизного податку, єдиного податку та шляхом надходження коштів від орендної плати за користування майном, що перебуває в комунальній власності (погашення заборгованості за жовтень – листопад 2023 року ТОВ «Сумитеплоенерго»).

До спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 20,5 млн грн, що становить «+» 1,9 млн грн, або «+» 10,4 % (18,6 млн грн) до плану на січень – лютий за розписом за рахунок екологічного податку «+» 0,3 млн грн, власних надходжень бюджетних установ «+» 1,3 млн грн, коштів від відчуження майна «+» 0,3 млн грн.

Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 80,7 млн грн, що становить 99,8% до плану на січень – лютий за розписом.

Плата за землю та комунальне майно

У лютому надійшло:

  • від оренди комунального майна – 8,7 млн грн, що становить 96,8% від планового завдання на місяць;
  • від відчуження комунального майна – 222,8 тис. грн, що становить 247,6% від планового завдання на місяць;
  • коштів гарантійного та реєстраційного внесків, що визначені Законом України «Про оренду державного та комунального майна», які підлягають перерахуванню оператором електронного майданчика до відповідного бюджету – 7,1 тис. грн, що становить 263% від планового завдання на лютий;
  • плати за землю – 8 млн грн, що становить 108,3% від планового завдання на місяць (земельного податку – 2 млн грн або 93,5% від плану на поточний місяць, орендної плати – 6,1 млн грн або 114,2% від плану на поточний місяць);
  • коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 405,2 тис. грн, що в 8,1 раза перевищує планове завдання на лютий;
  • плати за встановлення земельного сервітуту, за надання права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), для забудови (суперфіцій) – 2,7 тис. грн, що становить 50,9% від планового завдання на лютий.

З початку року надходження склали:

  • від оренди комунального майна – 17,5 млн грн, що становить 16% від планового завдання на рік;
  • від відчуження комунального майна – 482,9 тис. грн, що становить 48,3% від планового завдання на рік;
  • коштів гарантійного та реєстраційного внесків, що визначені Законом України «Про оренду державного та комунального майна», які підлягають перерахуванню оператором електронного майданчика до відповідного бюджету – 9,2 тис. грн, що становить 28,4% від планового завдання на рік;
  • плати за землю – 14,4 млн грн, що становить 88,3% від планового завдання на січень – лютий (земельного податку – 3,7 млн грн або 69,1% від плану; орендної плати – 10,7 млн грн або 97,7% від плану);
  • коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 559 тис. грн, що у 5,6 раза перевищує планове завдання на січень-лютий;
  • плати за встановлення земельного сервітуту, за надання права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), для забудови (суперфіцій) – 3,1 тис. грн, що становить 58,5% від планового завдання на січень – лютий.

Освіта

У восьми закладах освіти тривали капітальні ремонти у підвальних приміщеннях з метою пристосуванням їх для використання як найпростіших укриттів.

За результатами моніторингу стану сезонної захворюваності, в закладах загальної середньої освіти хворіло 1,6% учнів від загальної кількості, дошкільної – 3,7% дітей.

На базі СПШ № 30 «Унікум» запрацював Цифровий освітній центр у рамках реалізації проєкту Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та благодійної організації «Світло надії» за кошти Глобального партнерства в галузі освіти (GPE). Це – безплатний, безпечний та інклюзивний простір, створений для безперервного доступу до освіти, надолуження освітніх втрат та психоемоційної підтримки дітей Сумської міської ТГ. Центр оснащено необхідними цифровими пристроями (ноутбуками, мишками, навушниками, інтерактивною дошкою, зарядними станціями, 3-D принтером та іншим). З учнями працюватимуть вчителі та фасилітатори, які пройшли відповідну підготовку та використовують новітні підходи в навчанні.

За підсумками II етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України, в якому взяли участь 49 учнів із 15 закладів загальної середньої освіти Сумської МТГ, сумчани вибороли 37 призових місць (І місце – 16 учнів; II місце – 10 учнів; III місце – 11 учнів).

У межах II міського етапу Всеукраїнських змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» на базі шкіл № 18, 22, 23 пройшли змагання із волейболу серед юнаків. Змагались 216 учнів із 12 команд закладів загальної середньої освіти.

Дві учениці закладів освіти Сумської МТГ стали переможцями обласного етапу Всеукраїнського конкурсу екскурсоводів музеїв закладів освіти «Край, в якому я живу». Ангеліна ЖИТНЯК виборола II місце в номінації «Мистецькі музеї», Карина ФЕНЕНКО – І місце в номінації «Науково-технічні музеї».

Відбулась нарада з керівниками закладів загальної середньої освіти з питань функціонування та фінансування закладів освіти, проведення НМТ–2024, проходження профілактичних медичних оглядів учнями, виконання заходів цивільного захисту, нагородження учнів 11-х класів золотими та срібними медалями, травматизму дітей у 2023 році.

Консультанти Центру професійного розвитку педагогічних працівників провели тренінг «Модель психологічної стійкості громад», педагогічний інтенсив «Реалізуємо НУШ разом», практикум «Кібербезпека: навички, які захищають».

Соціальний захист

Департаментом соціального захисту населення надано 3703 послуги соціального характеру з питань оформлення документів для призначення й виплати різних видів державної та місцевих допомог, отримання гуманітарної допомоги.

Прийнято з питань соціального захисту 97 ВПО, яка прибула до громади з районів проведення бойових дій чи тих, які перебувають в окупації чи оточенні (94 людей звернулись для оформлення довідки про взяття на облік, три людини – надали заяви про зняття її з обліку у зв’язку з поверненням до постійного місця проживання). Оформлено як ВПО 16 жителів прикордонних районів Сумської області.

На особливому контролі робота з членами сімей загиблих захисників України, яким, зокрема, сприяють у встановленні відповідного статусу, що надає право на отримання пільг та інших соціальних гарантій.

У місцях (пунктах) соціальної та правової підтримки родин військовослужбовців, призваних на військову службу під час мобілізації, які діють у департаменті соцзахисту населення, КУ «Центр учасників бойових дій» і під час роботи «мобільних соціальних центрів», 32 членам сімей і військовослужбовцям надані роз’яснення щодо отримання соціальних послуг та соціального обслуговування, прийнято документи для надання матеріальної допомоги коштом бюджету громади, оформлення статусу дитини війни, консультації юриста та психолога.

На реабілітацію до Сумського обласного центру комплексної реабілітації для дітей та осіб з інвалідністю направлено трьох дітей з інвалідністю та дитину з «групи ризику», до Державної реабілітаційної установи «Всеукраїнський центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю» в с. Лютіж – двох осіб з інвалідністю.

Протягом звітного періоду 50 осіб надали 70 заявок на забезпечення 182-ма технічним та іншим засобами реабілітації. Сформовані справи направлені до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Зареєстровано 28 випадків домашнього насильства (щодо двох людей – повторно). Працівниками мобільної бригади здійснено 20 виїздів за місцем проживання постраждалих від домашнього насильства, їм надано психологічну допомогу та консультації з соціальних послуг, взято на облік 10 сімей, в яких відбулись випадки домашнього насильства, семеро осіб звернулись до Денного центру соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та гендерно зумовленого насильства.

У Центру матері та дитини тимчасово проживають дві родини (дві жінки та троє дітей), щодо яких вчинялось домашнє насильство, де їм в умовах цілодобового стаціонару надають безоплатно соціально-педагогічні, психологічні, юридичні та інші послуги; одна жінка, яка постраждала від домашнього насильства, скористалась послугою притулку в даному Центрі, залишившись на безпечну ночівлю. З кривдниками дільничними офіцерами поліції проведено профілактичну роботу, їм винесено приписи із забороною контактувати з постраждалими.

Протягом звітного періоду отримано заяви від батьків (представників) 16 дітей пільгових категорій (діти-сироти, діти з інвалідністю, діти учасників бойових дій та загиблих захисників України, діти з багатодітних та малозабезпечених сімей, внутрішньо переміщених осіб тощо) щодо забезпечення їх оздоровленням і відпочинком.

Чотирьом жінкам, яким надано почесне звання України «Мати героїня», виплатили одноразову винагороду в розмірі 30280 грн (10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб).
На виконання програм соціального спрямування «Милосердя» та «Соціальна підтримка Захисників і Захисниць України та членів їх сімей» забезпечено виплату різних додаткових гарантій коштом бюджету громади на суму 204,6 тис. грн:

  • трьом Захисникам України, які опинились у складних життєвих обставинах, за рішенням відповідної комісії надано матеріальну допомогу для проведення коштовного лікування (74,8 тис. грн);
  • 10 домогосподарствам, житло яких було зруйновано внаслідок військової агресії рф проти України, виплатили цільову щомісячну матеріальну допомогу для покриття витрат на проживання за лютий на суму 39,5 тис. грн;
  • шести сім’ям (вісім осіб) захисників України, які беруть безпосередню участь у бойових діях, надано матеріальну допомогу на оплату житлово-комунальних послуг (в розмірі від 10 до 20% прожиткового мінімуму для працездатних осіб).

Надання соціальних послуг забезпечено в рамках роботи підпорядкованих комунальних установ, міського центру соціальних служб та громадської організації «Товариство допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, «Феліцитас» (через надання фінансової підтримки). Серед отримувачів послуг найбільший попит мали послуги соціальної адаптації (організація дозвілля та психологічний супровід), догляду вдома, натуральної допомоги, а також транспортні та медичні послуги.

КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» надано 3067 соціальних послуг. Вперше взято на обслуговування 22 людини. Організовано та проведено інформаційну, освітню та культурно-розвивальну роботу, заняття в рамках програми «Підготовка осіб з інвалідністю до самостійного життя», заходи культурно-виховного спрямування, майстер-класи з декоративно-ужиткового мистецтва та кулінарії, заняття «Групи здоров’я» та на факультетах Університету третього віку. До Соціального простору, який здійснює надання соціальних послуг ВПО та жителям громади, які постраждали від війни, протягом тижня звернувся 31 громадян. Здійснено виїзд Мобільної соціальної служби до с. Пушкарівка для надання соціальних послуг чотирьом одиноким пенсіонерам (порубка дров, допомога вдома, перукарські послуги, придбання харчових продуктів). У межах співпраці з волонтерським рухом «Ми тут – північний форпост» працівники терцентру та його відвідувачі надавали допомогу у виготовленні маскувальних сіток, спідньої білизни, подушок, килимків та оберегів. Завдяки реалізації спільного з ПАТ «Сумська Паляниця» проєкту «Соціальний Хліб» 300 одиноких громадян забезпечено хлібобулочними виробами.

Послугою ночівлі в Будинку нічного перебування терцентру «Берегиня» щодня користувались 30 безхатьків, восьмеро – прийшли до Пункту обігріву та залишились на ночівлю. Троє безхатьків уперше звернулись до установи та отримали відповідні соціальні послуги. Проведено заходи з соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання та відновлення трудових і соціальних навичок, групові профілактичні та психокорекційні бесіди. Одному бездомному сприяли у відновленні родинних стосунків, двом – в отриманні тимчасового місця проживання, одному – в працевлаштуванні, За сприяння установи 30 бездомних забезпечено продуктовими наборами, сімох – речами. Здійснено два виходи соціального патруля в місця можливого скупчення бездомних осіб в районі вул. Збройних Сил України, вул. Івана Сірка, просп. Михайла Лушпи, ТРЦ «Лавина», під час яких розповсюджено листівки з інформацією щодо Будинку нічного перебування.

КУ «Центр учасників бойових дій» надано 436 послуг учасникам бойових дій і членам їхніх сімей. Проведено дев’ять заходів культурно-виховного спрямування.

Ринок праці

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 1 березня перебували на обліку в Сумській філії Сумського обласного центру зайнятості, становила 1781 людину (сумчан – 983), з яких 674 особи (сумчан – 479) отримували допомогу з безробіття.

З початку року за сприяння служби зайнятості працевлаштували 430 людей з них зареєстрованих безробітних – 250.

Чисельність безробітних, які проходили професійне навчання під замовлення роботодавця, становила 53 особи.

До виконання суспільно корисних робіт залучили 654 людини з-поміж зареєстрованих безробітних (у Сумах – 215 осіб).

На виконання громадських робіт та інших робіт тимчасового характеру у 2024 році направлено 45 осіб з-поміж зареєстрованих безробітних.

Актуальна база вакансій станом на 1 березняь налічувала 556 одиниць: для службовців – 267, робітників – 252, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки, – 37.