003.jpg

У Сумах розпочала роботу спеціальна група, яка займатиметься впровадженням в пасажирському транспорті системи електронного квитка.

Повна її назва – робоча група з питань впровадження єдиної інтегрованої інтелектуальної транспортної системи у складі автоматизованої системи обліку оплати проїзду та автоматизованої системи диспетчерського управління у пасажирському транспорті незалежно від форм власності на території Сумської міської ТГ. Сьогодні відбулось її перше засідання. Про нього та головні завдання робочої групи розповіли під час брифінгу Сергій ЯКОВЕНКО – заступник голови групи, начальник відділу транспорту, зв'язку та телекомунікаційних послуг, Інна ЧІРКА – секретар групи, заступник начальника відділу транспорту, зв'язку та телекомунікаційних послуг, Світлана МАТВЄЄВА – представник групи, начальник планово-економічного відділу КП «Електроавтотранс».

У 2021 році Суми впритул підійшли до переходу на е-квиток, але реалізувати задумане завадило повномасштабне вторгнення. Згодом, компанія, яка мала впроваджувати електронний квиток у комунальному транспорті, попросила відтермінувати реалізацію проєкту до закінчення воєнного стану або припинити дію договору на впровадження електронного квитка за згодою сторін. Аби не затягувати процес, влада громади обрала другий варіант та спочатку розпочала роботу над впровадженням е-квитка. Робоча група складається з 15 осіб. Очолює її секретар міської ради Артем КОБЗАР. Також у її складі представники відповідних структурних підрозділів міської ради, міської військової адміністрації, постійних депутатських комісій, перевізників (комунального та приватних).

Сергій Яковенко розповів, що впроваджувати систему планують у два етапи. На першому – в комунальному транспорті, на другому – в автобусах приватних перевізників. Для втілення задуманого мають намір залучити інвестора, котрий власним коштом встановить відповідне обладнання та профінансує інші витрати.

На першому засіданні робочої групи його учасники висловились щодо проєкту технічного завдання. Коли буде затверджений остаточний варіант, його надішлють суб’єктам господарювання, що мають досвід реалізації подібних проєктів. Опісля робоча група обере виконавця. Сумська громада в цьому питання йде своїм шляхом, але спираючись на досвід інших міст.

«Плануємо розробити проєкт, який буде зручний для пасажирів в частині зручності оплати проїзду. Для громади тим, що буде зручніше рахувати пільгових пасажирів для розрахунку компенсації за їхній проїзд. Для перевізника, бо, як свідчить досвід інших міст, впровадження цієї системи позитивно впливає на збільшення виручки – від 30% до 50%», – сказала секретар робочої групи.

Світлана Матвєєва зауважила, що впровадження е-квитка дозволить КП «Електроавтотранс» контролювати обіг коштів, адже підприємство немає можливості забезпечити транспорт у повному обсязі кондукторами та контролерами.

Темпи та терміни впровадження проєкту залежатимуть від того, наскільки швидко вирішуватимуться організаційні питання. Але робоча група сподівається до кінця року отримати перші результати.