Надрукувати
Перегляди: 269

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (19 – 26 лютого 2024 року).

Бюджет

Станом на 22 лютого до загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 369 млн грн, що становить 78,7% на січень – лютий за розписом.

Сума недовиконання за розписом на поточну дату становить 27,7 млн грн або «–» 7%, переважно коштом податку на доходи фізичних осіб.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду (без урахування офіційних трансфертів) збільшились на 13,7 млн грн (або на 3,9%) переважно коштом акцизного податку, єдиного податку та шляхом надходження коштів від орендної плати за користування майном, що перебуває в комунальній власності (погашення заборгованості за жовтень – листопад 2023 року ТОВ «Сумитеплоенерго»).

До спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 10,3 млн грн, що становить 55,4% до плану на січень – лютий за розписом.

Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 80,7 млн грн, що становить 99,8% до плану на січень – лютий за розписом.

Плата за землю та комунальне майно

У лютому надійшло:

З початку року надходження склали:

Освіта

У зв’язку зі зростанням на території Сумської міської територіальної інфекційної захворюваності та відповідно до рішення міської комісії з питань ТЕБ та НС заклади освіти здійснювали освітній процес у дистанційному режимі.

За результатами моніторингу стану сезонної захворюваності, в закладах загальної середньої освіти хворіло 2,4% учнів від загальної кількості, дошкільної – 5,2 % дітей.

Відбулась нарада з керівниками закладів дошкільної освіти, на якій розглянули питання функціонування закладів освіти, стану травматизму дітей у закладах дошкільної освіти у 2023 році, виконання закладами освіти статті 30 Закону України «Про освіту», фінансування закладів освіти.

У рамках реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року, ініційованої Оленою ЗЕЛЕНСЬКОЮ, на базі СНАУ відбувся регіональний форум «Реформа системи шкільного харчування: рівні відповідальності», на якому директор школи № 23 ознайомила присутніх з досвідом закладу освіти щодо впровадження реформи шкільного харчування, відновлення та модернізація харчоблока, дотриманням вимог системи НАССР, організацією якісного та безпечного харчування, впровадження нових норм харчування, меню, а також формування культури здорового харчування.

Тривав міський етап Всеукраїнських змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» серед учнів загальної середньої освіти у 2023/2024 навчальному році.

Учень ССШ № 7 Дмитро БОГДАН здобув II місце в обласному етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади з інформатики.

Загалом в обласному етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад взяли участь 44 учні громади. За результатами проведених олімпіад школярі вибороли 31 призове місце (І місце – 18 учнів, II місце – шість учнів, III місце – сім учнів).

У восьми закладах освіти продовжувалися капітальні ремонти у підвальних приміщеннях з метою пристосуванням їх для використання як найпростіших укриттів.

Консультанти Центру професійного розвитку педагогічних працівників провели тренінг «Модель психологічної стійкості громад», групове консультування «Виступаємо публічно, або Секрети успішного оратора», зимову сесію «STEM-ШКОЛА – 2024».

Фахівці КУ «Інклюзивно-ресурсний центр № 1» взяли участь у двох засіданнях команди психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами в закладах освіти Сумської МТГ.

Соціальний захист

Надано 3249 послуг соціального характеру з питань оформлення документів для призначення й виплати різних видів державної та місцевих допомог, отримання гуманітарної допомоги.

Прийнято з питань соціального захисту 81 ВПО, яка прибула до громади з районів проведення бойових дій чи тих, які перебувають в окупації чи оточенні (80 людей звернулись для оформлення довідки про взяття на облік, одна – надала заяву про зняття її з обліку у зв’язку з поверненням до постійного місця проживання). Оформлено як ВПО 48 жителів прикордонних районів Сумської області.

Розпочата робота щодо оформлення документів внутрішньо переміщеним особам для подовження їм виплат на проживання на шестимісячний термін з березня поточного року у зв’язку зі змінами в законодавстві.

На особливому контролі робота з членами сімей загиблих захисників України, яким, зокрема, сприяють у встановленні відповідного статусу, що надає право на отримання пільг та інших соціальних гарантій.

У місцях (пунктах) соціальної та правової підтримки родин військовослужбовців, призваних на військову службу під час мобілізації, які діють у департаменті соцзахисту населення, КУ «Центр учасників бойових дій» і під час роботи «мобільних соціальних центрів», 39 членам сімей і військовослужбовцям надані роз’яснення щодо отримання соціальних послуг та соціального обслуговування, прийнято документи для надання матеріальної допомоги за рахунок коштів бюджету громади, оформлення статусу дитини війни, консультації юриста та психолога.

Зареєстровано 17 випадків домашнього насильства (щодо шести людей – повторно). Працівниками мобільної бригади здійснено 15 виїздів за місцем проживання постраждалих від домашнього насильства, їм надано психологічну допомогу та консультації з соціальних послуг, взято на облік 10 сімей, в яких відбулись випадки домашнього насильства, шестеро осіб звернулись до Денного центру соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та гендерно зумовленого насильства.

До Центру матері та дитини влаштовано на тимчасове проживання жінку з дитиною, відносно яких вчинено домашнє насильство. Наразі в цій установі тимчасово проживають дві родини (дві жінки та троє дітей), де їм в умовах цілодобового стаціонару надають безоплатно соціально-педагогічні, психологічні, юридичні та інші послуги; одна жінка, яка постраждала від домашнього насильства, скористалась послугою притулку в даному Центрі, залишившись на безпечну ночівлю. З кривдниками дільничними офіцерами поліції проведено профілактичну роботу, їм винесено приписи із забороною контактувати з постраждалими.

Профінансовано шість закладів вищої та фахової передвищої освіти для забезпечення проведення виплати соціальної стипендії 706 студентам за лютий на суму 1,5 мл грн.

На виконання програм соціального спрямування «Милосердя» та «Соціальна підтримка Захисників і Захисниць України та членів їх сімей» забезпечено виплату різних додаткових гарантій коштом бюджету громади на суму 1 млн грн:

Надання соціальних послуг забезпечено в рамках роботи підпорядкованих комунальних установ, міського центру соціальних служб та громадської організації «Товариство допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, «Феліцитас» (через надання фінансової підтримки). Серед отримувачів послуг найбільший попит мали послуги соціальної адаптації (організація дозвілля та психологічний супровід), догляду вдома, натуральної допомоги, а також транспортні та медичні послуги.

КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» надано 3179 соціальних послуг. Вперше взято на обслуговування 14 людей. Організовано та проведено інформаційну, освітню та культурно-розвивальну роботу, заняття в рамках програми «Підготовка осіб з інвалідністю до самостійного життя», заходи культурно-виховного спрямування, майстер-класи з декоративно-ужиткового мистецтва та кулінарії, заняття «Групи здоров’я» та на факультетах Університету третього віку. До Соціального простору звернулось 669 громадян, зокрема 176 ВПО (надано послуги з психологічної підтримки, послуги перукаря, дрібного ремонту одягу, також організовано банк одягу та взуття, іншої гуманітарної та благодійної допомоги). Здійснено виїзд Мобільної соціальної служби до с. Битиця для надання соціальних послуг трьом одиноким пенсіонерам (порубка дров, допомога вдома). У межах співпраці з волонтерським рухом «Ми тут – північний форпост» працівники терцентру та його відвідувачі надавали допомогу у виготовленні маскувальних сіток, спідньої білизни, подушок, килимків та оберегів. Завдяки реалізації спільного з ПАТ «Сумська Паляниця» проєкту «Соціальний Хліб» 300 одиноких громадян забезпечено хлібобулочними виробами.

Послугою ночівлі в Будинку нічного перебування терцентру «Берегиня» щодня користувались 30 безхатьків, семеро – прийшли до Пункту обігріву, залишились на ночівлю. Двоє безхатьків уперше звернулись до установи та отримали відповідні соціальні послуги. Проведено заходи з соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання та відновлення трудових і соціальних навичок, групову профілактичну та психокорекційну бесіду, надано психологічну підтримку, одному бездомному сприяли у відновленні родинних стосунків. За сприяння установи 40 бездомних забезпечено продуктовими наборами, вісьмох осіб – речами. Здійснено два виходи соціального патруля в місця можливого скупчення бездомних осіб в районі вул. Героїв Крут, вул. Збройних Сил України, просп. М. Лушпи, під час яких розповсюджено листівки з інформацією щодо Будинку нічного перебування.

КУ «Центр учасників бойових дій» надано 492 послуги учасникам бойових дій і членам їхніх сімей. Проведено вісім заходів культурно-виховного спрямування.

Ринок праці

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 23 лютого перебували на обліку в Сумській філії Сумського обласного центру зайнятості, становила 1730 людей (сумчан – 954), з яких 639 осіб (сумчан – 450) отримували допомогу з безробіття.

З початку року за сприяння служби зайнятості працевлаштували 405 людини з них зареєстрованих безробітних – 245.

Професійне навчання під замовлення роботодавця, пройшли 53 безробітних.

До виконання суспільно корисних робіт залучили 650 людей з-поміж зареєстрованих безробітних (у Сумах – 245 осіб).

На виконання громадських робіт та інших робіт тимчасового характеру у 2024 році направлено 45 осіб з-поміж зареєстрованих безробітних.

Актуальна база вакансій станом на 23 лютого налічувала 508 одиниці: для службовців – 257, робітників – 217, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки, – 34.