0012.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (18 – 25 грудня 2023 року).

Бюджет

Станом на 21 грудня до загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 2,5 млрд грн, що становить 91,2% до плану на рік.

Сума недовиконання пропорційно 1/12 на поточну дату становить 165,7 млн грн або «—» 6,2%, переважно через податок на доходи фізичних осіб.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду (без урахування офіційних трансфертів) збільшилися на 59,1 млн грн (або на 2,4%) переважно коштом акцизного податку, місцевих податків та зборів, плати за надання адміністративних послуг і надходження коштів від орендної плати за користування майном, що перебуває в комунальній власності (погашення заборгованості за жовтень – грудень 2022 року ТОВ «Сумитеплоенерго»).

До спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 114 млн грн, що становить 105,5% до плану на рік.

Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 548,3 млн грн, до спеціального фонду – 493,1 млн грн (зокрема: 200 млн грн – кошти на реконструкцію теплових мереж для забезпечення взаємного резервування теплових джерел Сумської ТЕЦ та КППВ в Сумах; 200 млн грн – кошти на реконструкцію каналізаційного напірного колектора; 52,9 млн грн – кошти на капітальний ремонт з впровадженням заходів комплексної термомодернізації та відновлення аварійних елементів будівлі, що виникли внаслідок збройної агресії російської федерації Сумського ДНЗ (ясла-садок); 16,6 млн грн – кошти на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності; 15,6 млн грн – кошти на реконструкцію сталевих ділянок водоводу діаметром 500 мм, коригування; 2,8 млн грн – кошти для закладів освіти на придбання засобів навчання мультимедійного, комп’ютерного обладнання, меблів, навчально - методичної літератури для закладів загальної середньої освіти комунальної власності; 1 млн грн – кошти для державного навчального закладу «Сумське міжрегіональне вище професійне училище» на оплату послуг з проведення обстеження об'єктів та виготовлення проєктно-кошторисної документації; 3,8 млн грн – грантові кошти GIZ на реалізацію проєкту «Улаштування мережевої сонячної електростанції для забезпечення безперебійного гарячого водопостачання будівлі КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» Сумської міської ради»; 0,4 млн грн – кошти на реалізацію грантового проєкту «Підвищення обізнаності населення Сумської міської територіальної громади про можливості відновлювальної енергетики», ЦЕНТУМ.

Плата за землю та комунальне майно

У грудні надійшло:

  • від оренди комунального майна – 8,6 млн грн, що становить 230,27% від планового завдання на місяць;
  • від відчуження комунального майна – 210,8 тис грн, що складає
    210,8 % від планового завдання на місяць;
  • коштів гарантійного та реєстраційного внесків, що визначені Законом України «Про оренду державного та комунального майна», які підлягають перерахуванню оператором електронного майданчика до відповідного бюджету – 13,8 тис. грн, що складає 607,9% від планового завдання на місяць;
  • плати за землю – 4,6 млн грн, що становить 59,8% від планового завдання на місяць (земельного податку – 3 млн грн або 86% від плану на поточний місяць, орендної плати – 1,6 млн грн або 37,6 % від плану на поточний місяць);
  • коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 56,1 тис. грн, що складає 165,2% від планового завдання на грудень.

З початку року надходження склали:

  • від оренди комунального майна – 97,6 млн грн, що становить 112,45% від планового завдання на рік;
  • від відчуження комунального майна – 2,8 млн грн, що становить 173,53% від планового завдання на рік;
  • коштів гарантійного та реєстраційного внесків, що визначені Законом України «Про оренду державного та комунального майна», які підлягають перерахуванню оператором електронного майданчика до відповідного бюджету, – 43,3 тис. грн, що становить 133,56% від планового завдання на рік;
  • плати за землю – 116 млн грн, що становить 91,1% від планового завдання на січень – грудень (земельного податку – 36,4 млн грн або 82,5% від плану на січень – грудень; орендної плати – 79,6 млн грн або 95,7% від плану січня – грудня);
  • коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 6,2 млн грн, що становить 140,9% від планового завдання на січень-грудень;
  • плати за встановлення земельного сервітуту, за надання права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), для забудови (суперфіцій) – 17,6 тис. грн, що становить 118,9% від планового завдання на січень – грудень;
  • коштів від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення, що перебувають у комунальній власності, – 1,6 млн грн, що становить 100% від планового завдання на січень – листопад.

Освіта

В 11 закладах освіти відбувалися капітальні ремонти у підвальних приміщеннях з метою пристосуванням їх для використання як найпростіших укриттів.

За даними моніторингу сезонної захворюваності, серед школярів нездужало 3,7% дітей від загальної кількості, серед дошкільнят – 6,3%.

Заклади загальної середньої освіти СМТГ отримали 7220 підручник для учнів 5 – 6 класів НУШ.

Відбулися онлайн-наради з представниками Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти та департаменту освіти і науки Сумської ОВА щодо особливостей проведення НМТ–2024 та організації тимчасових екзаменаційних центрів на базі закладів загальної середньої освіти.

Проведено наради з керівниками закладів загальної середньої та дошкільної освіти Сумської МТГ з питань завершення І семестру 2023/2024 навчального року, підсумків роботи галузі «Освіта» у 2023 році.

Відбувся ІІ (міський) етап Всеукраїнських учнівських олімпіад з інформаційних технологій та хімії. В олімпіаді з інформаційних технологій взяли участь 27 учнів. За результатами виконаних завдань журі визначило сімох переможців. Перші місця посіли учні ЗЗСО № 10, № 12. В олімпіаді з хімії взяли участь 36 учнів. За результатами виконаних завдань журі визначило 11 переможців. Перші місця посіли учні ЗОШ № 6, № 18, класичної гімназії (два переможці).

Завершився ІІ етап Всеукраїнських учнівських олімпіад з 12 навчальних предметів. У ньому взяли участь 422 учні закладів загальної середньої освіти Сумської міської ТГ. За підсумками ІІ етапу учнівських олімпіад переможці отримали 130 дипломів. За рішенням журі І місце посіли 46 учасників, ІІ місце – 42, ІІІ місце – 42.

Відбувся обласний етап Всеукраїнського фізкультурно-оздоровчого заходу серед учнів «Cool Games» для команд І та ІІ дивізіонів. Команда ЗЗСО №12 посіла І місце серед команд І дивізіону, команда ССШ № 17 – ІІІ місце серед команд ІІ дивізіону.

Фахівці КУ «Інклюзивно-ресурсний центр № 1» взяли участь у 95 засіданнях команд психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами в закладах освіти Сумської МТГ.

Соціальний захист

Надано 3071 послугу послуг соціального характеру з питань оформлення документів для призначення та виплати державної соціальної допомоги, матеріальної допомоги, надання пільг, компенсацій, житлової субсидії, отримання гуманітарної допомоги.

Прийнято з питань соціального захисту 54 ВПО, які прибули до громади з районів проведення бойових дій чи тих, які перебувають в окупації чи оточенні. Оформлено як ВПО 30 жителів прикордонних районів Сумської області.

На особливому контролі залишалася робота з членами сімей загиблих захисників України: щодня здійснюється взаємодія та надається їм сприяння у встановленні відповідного статусу, що дає право на отримання пільг та інших соціальних гарантій.

Зареєстровано 22 випадки домашнього насильства (щодо двох людей – повторно). Постраждалим надано допомогу відповідно до проведеної оцінки потреб, кривдникам винесено приписи з забороною контактувати з постраждалими особами. Працівниками мобільної бригади здійснено 12 виїздів за місцем проживання постраждалих від домашнього насильства, їм надано психологічну допомогу та консультації з соціальних послуг.

Проведено виплату всіх видів державної соціальної допомоги за грудень по додаткових відомостях 130 одержувачам на суму 1,1 млн грн.

Громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи І та ІІ категорії, 1555 осіб, перераховано щомісячну компенсацію за пільгове забезпечення продуктами харчування за жовтень – грудень на суму 1585,8 тис. грн.

Профінансовано шість закладів освіти для забезпечення проведення виплати соціальну стипендії 958 студентам за листопад – грудень на суму 3,7 млн грн.

На виконання програм соціального спрямування «Милосердя» та «Соціальна підтримка Захисників і Захисниць України та членів їх сімей» забезпечено виплату різних додаткових гарантій коштом бюджету громади на суму 4 млн грн:

  • 162 сім’ям, які опинилися в складних життєвих обставинах, надано матеріальну допомогу (776,1 тис. грн);
  • 13 сім’ям, в яких виховуються діти, хворі на онкологічні та онкогемоталогічні захворювання, виплачено матеріальну допомогу для придбання лікарських засобів, виробів медичного призначення та проведення обстеження (350 тис. грн);
  • захиснику України, який потребує проведення термінового дороговартісного лікування після поранення, отриманого при захисті Батьківщини, перераховано цільову матеріальну допомогу 520 тис. грн;
  • п’яти жителям громади, житло яких було пошкоджено внаслідок війни (збройної агресії) російської федерації проти України, виплачено матеріальну допомогу для відшкодування витрат за його самостійне відновлення (375,8 тис. грн);
  • трьом постраждалим домогосподарствам, які були зруйновані в 2022 роц, виплачено матеріальну допомогу в розмірі по 100 тис. грн;
  • 1564 жителям громади надано матеріальну допомогу на оплату житлово-комунальних послуг за грудень на суму 778,6 тис. грн, зокрема 714 Почесним донорам України (по 209,3 грн або 10% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність), 56 особам з інвалідністю І–ІІ групи по зору (по 523,25 грн або 25% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність), 218 особам з інвалідністю з дитинства I та II групи з діагнозом ДЦП та дитині з інвалідністю з діагнозом ДЦП (по 418,6 грн або 20% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, та в подвійному розмірі для осіб з інвалідністю з дитинства І А групи), 33 дітям, хворим на онкологічні захворювання, спінальну м'язову атрофію або бульозний епідермоліз (в розмірі 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку), 10 сім’ям (11 особам) загиблих в Афганістані та 336 сім’ям (506 особам) загиблих (померлих) захисників України (в розмірі від 50 до 95% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, залежно від кількості членів сім’ї), а також 11 сім’ям (26 особам) захисників України, які беруть безпосередню участь у бойових діях (в розмірі від 10 до 20% прожиткового мінімуму для працездатних осіб);
  • шести дітям загиблих захисників України виплачено щомісячну матеріальну допомогу за грудень (в розмірі 150% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку);
  • 126 захисникам України, які отримали поранення, надано матеріальну допомогу в розмірі 10465 грн (п’ять прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність);
  • 17 членам сімей загиблих (померлих) захисників України надано матеріальну допомогу на вирішення соціально-побутових питань в розмірі 10 тис. грн;
  • КП «Електроавтотранс» відшкодовано витрати за пільгове перевезення окремих категорій громадян (8,8 млн грн);
  • АТ «Укрзалізниця» компенсовано витрати за пільговий проїзд окремих категорій громадян залізничним транспортом міжміського та приміського сполучення (199,7 тис. грн).

Надання соціальних послуг забезпечено в рамках роботи підпорядкованих комунальних установ, міського центру соціальних служб та громадської організації «Товариство допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, «Феліцитас» (через надання фінансової підтримки). Серед отримувачів послуг найбільший попит мали послуги соціальної адаптації (організація дозвілля та психологічний супровід), догляду вдома, натуральної допомоги, а також транспортні та медичні послуги.

КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» надано 3377 соціальних послуг. Вперше взято на обслуговування трьох людей. Організовано та проведено інформаційну, освітню та культурно-розвивальну роботу, заняття в рамках програми «Підготовка осіб з інвалідністю до самостійного життя», заходи культурно-виховного спрямування, майстер-класи з декоративно-ужиткового мистецтва та кулінарії, заняття «Групи здоров’я» та на факультетах Університету третього віку. У межах співпраці з волонтерським рухом «МИ ТУТ» працівники терцентру та його відвідувачі надавали допомогу у виготовленні маскувальних сіток, спідньої білизни, подушок, килимків та оберегів. Завдяки реалізації спільного з ПАТ «Сумська Паляниця» проєкту «Соціальний Хліб» 300 одиноких громадян забезпечено хлібобулочними виробами. Здійснено виїзд в район вул. Добровільна для виявлення серед місцевих мешканців тих, хто потребує соціальних послуг.

Послугою ночівлі в Будинку нічного перебування терцентру «Берегиня» щодня користувалися 23 людини, семеро – прийшли до Пункту обігріву та залишилися на ночівлю. Один безхатько звернувся до установи вперше. Проведено заходи з соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання та відновлення трудових і соціальних навичок, групову профілактичну та психокорекційну бесіду, індивідуальні психологічні консультації. Одному надано допомогу у працевлаштуванні. За сприяння установи 22 бездомних забезпечено харчами, дев’ятьох – речами. Здійснено два виходи соціального патруля в місця можливого скупчення бездомних осіб в районі вул. Косівщинська, вул. Олександра Коваленка, вул. Троїцька, вул. Псільська, до району автовокзалу, під час яких розповсюджено листівки з інформацією щодо Будинку нічного перебування. Виявлено двох безхатьків, котрі відмовилися від отримання соціальних послуг, які надає заклад. На нещодавно запроваджену «гарячу лінію» з питань виявлення бездомних осіб (тел.: (050)6967470) надійшло вісім повідомлень про перебування на вулиці безхатьків. За результатами виїздів за вказаними адресами двох осіб госпіталізовано, з іншими –проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу та запропоновано послуги Будинку нічного перебування, від чого вони відмовилися.

КУ «Центр учасників бойових дій» надано 519 послуг учасникам бойових дій і членам їхніх сімей. Проведено вісім заходів культурно-виховного спрямування.

Ринок праці

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 22 грудня перебували на обліку в Сумській філії Сумського обласного центру зайнятості, становила 1563 людей (853 сумчан), з яких 591 безробітних (408 сумчан) отримували допомогу з безробіття.

З початку року за сприяння служби зайнятості працевлаштували 2930 людей, з них зареєстрованих безробітних – 2169.

Станом на 21 грудня розірвано 120 трудових договорів між приватними підприємцями та найманими працівниками (укладених до 1 січня 2015 року).

Чисельність безробітних, які проходили професійне навчання під замовлення роботодавця, становила 354 людини.

До виконання суспільно корисних робіт залучили 1529 людей з-поміж зареєстрованих безробітних (у Сумах – 361 особа).

На виконання громадських робіт та інших робіт тимчасового характеру у 2023 році направлено 140 осіб з-поміж зареєстрованих безробітних.

Актуальна база вакансій станом на 22 грудня налічувала 663 одиниці: для службовців – 357, робітників – 262, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки, – 42.