Надрукувати
Перегляди: 440

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (11 – 18 грудня 2023 року).

Бюджет

Станом на 14 грудня до загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 2,5 млрд грн, що становить 89,5% до плану на рік.

Сума недовиконання пропорційно 1/12 на поточну дату становить 157,7 млн грн або «—» 6%, переважно через податок на доходи фізичних осіб.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду (без урахування офіційних трансфертів) збільшилися на 75,4 млн грн (або на 3,2%) переважно коштом акцизного податку, місцевих податків та зборів, плати за надання адміністративних послуг і надходження коштів від орендної плати за користування майном, що перебуває в комунальній власності (погашення заборгованості за жовтень – грудень 2022 року ТОВ «Сумитеплоенерго»).

До спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 107,5 млн грн, що становить 99,5% до плану на рік.

Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 548,1 млн грн, до спеціального фонду – 492,8 млн грн (зокрема: 200 млн грн – кошти на реконструкцію теплових мереж для забезпечення взаємного резервування теплових джерел Сумської ТЕЦ та КППВ в Сумах; 200 млн грн – кошти на реконструкцію каналізаційного напірного колектора; 52,9 млн грн – кошти на капітальний ремонт з впровадженням заходів комплексної термомодернізації та відновлення аварійних елементів будівлі, що виникли внаслідок збройної агресії російської федерації Сумського ДНЗ (ясла-садок); 16,6 млн грн – кошти на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності; 15,6 млн грн – кошти на реконструкцію сталевих ділянок водоводу діаметром 500 мм, коригування; 2,8 млн грн – кошти для закладів освіти на придбання засобів навчання мультимедійного, комп’ютерного обладнання, меблів, навчально - методичної літератури для закладів загальної середньої освіти комунальної власності; 1 млн грн – кошти для державного навчального закладу «Сумське міжрегіональне вище професійне училище» на оплату послуг з проведення обстеження об'єктів та виготовлення проєктно-кошторисної документації; 3,5 млн грн – грантові кошти GIZ на реалізацію проєкту «Улаштування мережевої сонячної електростанції для забезпечення безперебійного гарячого водопостачання будівлі КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» Сумської міської ради»; 0,4 млн грн – кошти на реалізацію грантового проєкту «Підвищення обізнаності населення Сумської міської територіальної громади про можливості відновлювальної енергетики», ЦЕНТУМ.

Плата за землю та комунальне майно

У грудні надійшло:

З початку року надходження склали:

Освіта

У 13 закладах освіти відбувалися капітальні ремонти у підвальних приміщеннях з метою пристосуванням їх для використання як найпростіших укриттів.

У ДНЗ № 23 розпочався капітальний ремонт з впровадженням заходів комплексної термомодернізації та відновлення аварійних елементів будівлі, що виникли в наслідок збройної агресії російської федерації.

За даними моніторингу сезонної захворюваності, серед школярів нездужало 3% дітей від загальної кількості, серед дошкільнят – 5%.

Заклади загальної середньої освіти отримали 4551 підручник для учнів 5 – 6 класів НУШ, а також від ЮНІСЕФ 40 School-in-a Box та 1885 Bag school для першокласників.

Відбувся ІІ (міський) етап Всеукраїнських учнівських олімпіад з фізики та математики. В олімпіаді з фізики взяв участь 31 учень 7 – 11 класів. За результатами виконаних завдань журі визначило вісім переможців. Перші місця посіли учні ЗЗСО № 12 та гімназії № 1. В олімпіаді з математики взяли участь 56 учнів 6 – 11 класів. За результатами виконаних завдань журі визначило 17 переможців. Перші місця посіли учні ССШ № 9, ЗОШ № 6, ЗЗСО № 10, класичної гімназії.

Відбулася онлайн-нарада з представниками Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти та департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації з питань проведення національного мультипредметного тесту у 2024 році.

Команда ССШ №17 посіла І місце в обласному етапі Всеукраїнського фізкультурно-оздоровчого заходу серед учнів «Cool Games» для команд ІІІ дивізіону.

Фахівці КУ «Інклюзивно-ресурсний центр № 1» взяли участь у 143 засіданнях команд психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами в закладах освіти Сумської міської ТГ.

Соціальний захист

Надано 3457 послуг соціального характеру з питань оформлення документів для призначення та виплати державної соціальної допомоги, матеріальної допомоги, надання пільг, компенсацій, житлової субсидії, отримання гуманітарної допомоги.

Прийнято з питань соціального захисту 83 ВПО, які прибули до громади з районів проведення бойових дій чи тих, які перебувають в окупації чи оточенні Оформлено як ВПО 51 жителя прикордонних районів Сумської області.

Шестеро осіб розпочали навчання в межах реалізації експериментального проєкту щодо запровадження інституту помічника ветерана в системі переходу від військової служби до цивільного життя.

На особливому контролі робота з членами сімей загиблих захисників України: щодня здійснюємо взаємодію та сприяємо їм у встановленні відповідного статусу, який надалі надає право на отримання пільг та інших соціальних гарантій.

Протягом звітного періоду 51 особа надала 54 заявки на забезпечення 160-ма технічними та іншими засобами реабілітації. Документи по цих зверненнях цифровані та сформовані справи направлені до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Оформлено шість договорів та направлено на реабілітацію 14 дітей з інвалідністю.

Зареєстровано 21 випадок домашнього насильства (щодо двох людей – повторно). Постраждалим надано допомогу відповідно до проведеної оцінки потреб, кривдникам винесено приписи з забороною контактувати з постраждалими особами. Працівниками мобільної бригади здійснено 13 виїздів за місцем проживання постраждалих від домашнього насильства, їм надано психологічну допомогу та консультації з соціальних послуг.

Проведено попереднє бронювання місць на визначені в грудні дати для п’яти дітей пільгових категорій.

На виконання програм соціального спрямування «Милосердя» та «Соціальна підтримка Захисників і Захисниць України та членів їх сімей» забезпечено виплату різних додаткових гарантій коштом бюджету громади на суму 19,5 млн грн:

Надання соціальних послуг забезпечено в рамках роботи підпорядкованих комунальних установ, міського центру соціальних служб та громадської організації «Товариство допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, «Феліцитас» (через надання фінансової підтримки). Серед отримувачів послуг найбільший попит мали послуги соціальної адаптації (організація дозвілля та психологічний супровід), догляду вдома, натуральної допомоги, а також транспортні та медичні послуги.

КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» надано 1740 соціальних послуг. Вперше взято на обслуговування шість людей. Організовано та проведено інформаційну, освітню та культурно-розвивальну роботу, заняття в рамках програми «Підготовка осіб з інвалідністю до самостійного життя», заходи культурно-виховного спрямування, майстер-класи з декоративно-ужиткового мистецтва та кулінарії, заняття «Групи здоров’я» та на факультетах Університету третього віку. У межах співпраці з волонтерським рухом «МИ ТУТ» працівники терцентру та його відвідувачі надавали допомогу у виготовленні маскувальних сіток, спідньої білизни, подушок, килимків та оберегів. Завдяки реалізації спільного з ПАТ «Сумська Паляниця» проєкту «Соціальний Хліб» 300 одиноких громадян забезпечено хлібобулочними виробами.

Послугою ночівлі в Будинку нічного перебування терцентру «Берегиня» щодня користувалися 22 людини, 11 звернулися до Пункту обігріву та залишилися на ночівлю. Проведено заходи з соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання та відновлення трудових і соціальних навичок, групові профілактичні та психокорекційні бесіди, індивідуальні психологічні консультації, одному бездомному сприяли у працевлаштуванні. За сприяння установи для 22 бездомних проведено благодійний обід і додатково їх забезпечено продуктовими наборами, ще стількох же – речами. Здійснено два виходи соціального патруля в місця можливого скупчення бездомних осіб в районі вул. Харківська, вул. Роменська, вул. Привокзальна, мосту через Псел, ТРЦ «Мануфактура», під час яких розповсюджено листівки з інформацією щодо Будинку нічного перебування. Виявлено трьох безхатьків, котрі відмовилися від отримання соціальних послуг, які надає заклад.

КУ «Центр учасників бойових дій» надано 519 послуг учасникам бойових дій і членам їхніх сімей. Проведено вісім заходів культурно-виховного спрямування.

 

Ринок праці

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 15 грудня перебували на обліку в Сумській філії Сумського обласного центру зайнятості, становила 1549 людей (826 сумчан), з яких 588 безробітних (409 сумчан) отримували допомогу з безробіття.

З початку року за сприяння служби зайнятості працевлаштували 2896 людей, з них зареєстрованих безробітних – 2145.

Чисельність безробітних, які проходили професійне навчання під замовлення роботодавця, становила 353 людини.

До виконання суспільно корисних робіт залучили 1529 людей з-поміж зареєстрованих безробітних (у Сумах – 361 особа).

На виконання громадських робіт та інших робіт тимчасового характеру у 2023 році направлено 139 осіб з-поміж зареєстрованих безробітних.

Актуальна база вакансій станом на 15 грудня налічувала 686 одиниці: для службовців – 377, робітників – 266, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки, – 43.