Надрукувати
Перегляди: 339

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (4 – 11 грудня 2023 року)

Бюджет

Станом на 7 грудня до загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 2,4 млрд грн, що становить 87,9% до плану на рік.

Сума недовиконання пропорційно 1/12 на поточну дату становить 147,9 млн грн або «—» 5,8%, переважно через податок на доходи фізичних осіб.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду (без урахування офіційних трансфертів) збільшилися на 77 млн грн (або на 3,3%) переважно коштом акцизного податку, місцевих податків та зборів, плати за надання адміністративних послуг і надходження коштів від орендної плати за користування майном, що перебуває в комунальній власності (погашення заборгованості за жовтень – грудень 2022 року ТОВ «Сумитеплоенерго»).

До спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 105,4 млн грн, що становить 97,5% до плану на рік.

Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 529,8 млн грн, до спеціального фонду – 492,8 млн грн (зокрема: 200 млн грн – кошти на реконструкцію теплових мереж для забезпечення взаємного резервування теплових джерел Сумської ТЕЦ та КППВ в Сумах; 200 млн грн – кошти на реконструкцію каналізаційного напірного колектора; 52,9 млн грн – кошти на капітальний ремонт з впровадженням заходів комплексної термомодернізації та відновлення аварійних елементів будівлі, що виникли внаслідок збройної агресії російської федерації Сумського ДНЗ (ясла-садок); 16,6 млн грн – кошти на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності; 15,6 млн грн – кошти на реконструкцію сталевих ділянок водоводу діаметром 500 мм, коригування; 2,8 млн грн – кошти для закладів освіти на придбання засобів навчання мультимедійного, комп’ютерного обладнання, меблів, навчально - методичної літератури для закладів загальної середньої освіти комунальної власності; 1 млн грн – кошти для державного навчального закладу «Сумське міжрегіональне вище професійне училище» на оплату послуг з проведення обстеження об'єктів та виготовлення проєктно-кошторисної документації; 3,5 млн грн – грантові кошти GIZ на реалізацію проєкту «Улаштування мережевої сонячної електростанції для забезпечення безперебійного гарячого водопостачання будівлі КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» Сумської міської ради»; 0,4 млн грн – кошти на реалізацію грантового проєкту «Підвищення обізнаності населення Сумської міської територіальної громади про можливості відновлювальної енергетики», ЦЕНТУМ.

Плата за землю та комунальне майно

У грудні надійшло:

З початку року надходження склали:

Освіта

У 10 закладах освіти відбувалися капітальні ремонти у підвальних приміщеннях з метою пристосуванням їх для використання як найпростіших укриттів

За підсумками об’їзду 11 закладів освіти членами постійної комісії для обстеження приміщень закладів освіти комунальної форми власності Сумської міської територіальної громади щодо готовності їх використання як найпростіших укриттів,  у восьми школах оновлено Акти готовності найпростіших укриттів за підсумками завершення ремонтних робіт, підвальні приміщення ще в одній школі та дитсадку рекомендовані до використання як найпростіші укриття й внесені до книги обліку захисних споруд цивільного захисту Сумської міської ТГ.

За даними моніторингу сезонної захворюваності, відсоток недужих серед здобувачів освіти зменшився. Серед школярів нездужало 3% дітей від загальної кількості, серед дошкільнят – 5%.

Проведено II (міський) етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з інформатики, в якому взяли участь 20 учнів. За результатами виконаних завдань журі визначило сім переможців. Перші місця посіли учні СЗЗСО № 10, КУ ССШ № 7, КУ ССШ № 17 (два учні).

Відбулася нарада з заступниками директорів з виховної роботи за участю ТВО начальника сектору ювенальної превенції районного управління поліції ГУНП в Сумській області та представників ГО «Ліга сучасних жінок». Узгоджено заходи в рамках проведення Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», організації новорічно-різдвяних свят, посилання профілактичної роботи з попередження негативних явищ в освітньому середовищі.

Фахівці КУ «Інклюзивно-ресурсний центр № 1» провели освітній кластер для 67 педагогів закладів дошкільної освіти на тему: «Толерантне ставлення здобувачів освіти до осіб з особливими освітніми потребами: перешкоди, виклики, можливості». Також, проведено семінар для 16 представників адміністрації закладів дошкільної освіти на тему «Методи ефективної організації інклюзивного навчання осіб з особливими освітніми потребами».

Соціальний захист

Надано 4376 послуг соціального характеру з питань оформлення документів для призначення та виплати державної соціальної допомоги, матеріальної допомоги, надання пільг, компенсацій, житлової субсидії, отримання гуманітарної допомоги.

Прийнято з питань соціального захисту 69 ВПО, яка прибули до громади з районів проведення бойових дій чи тих, які перебувають в окупації чи оточенні Оформлено як ВПО 45 жителів прикордонних районів Сумської області.

На особливому контролі робота з членами сімей загиблих захисників України: щодня здійснюємо взаємодію та сприяємо їм у встановленні відповідного статусу, який надалі надає право на отримання пільг та інших соціальних гарантій.

Протягом звітного періоду 43 особи надали 49 заявок на забезпечення 133-ма технічними та іншими засобами реабілітації. Документи по цих зверненнях цифровані та сформовані справи направлені до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Оформлено шість договорів та направлено на реабілітацію 14 дітей з інвалідністю.

Зареєстровано 19 випадків домашнього насильства (щодо трьох людей – повторно). Постраждалим надано допомогу відповідно до проведеної оцінки потреб, кривдникам винесено приписи з забороною контактувати з постраждалими особами. Працівниками мобільної бригади здійснено 15 виїздів за місцем проживання постраждалих від домашнього насильства, їм надано психологічну допомогу та консультації з соціальних послуг.

Направлення 58 дітей пільгових категорій до дитячих оздоровчих таборів (55 дітей з-поміж талановитих та обдарованих і троє дітей із малозабезпеченої сім’ї). Проведено попереднє бронювання місць на визначені в грудні дати для п’яти дітей пільгових категорій.

У повному обсязі забезпечено виплату усіх видів державної соціальної допомоги за грудень у 12864 мешканцям громади на суму 27,6 млн грн.

На виконання програм соціального спрямування «Милосердя» та «Соціальна підтримка Захисників і Захисниць України та членів їх сімей» забезпечено виплату різних додаткових гарантій коштом бюджету громади на суму 4 млн грн:

Надання соціальних послуг забезпечено в рамках роботи підпорядкованих комунальних установ, міського центру соціальних служб та громадської організації «Товариство допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, «Феліцитас» (через надання фінансової підтримки). Серед отримувачів послуг найбільший попит мали послуги соціальної адаптації (організація дозвілля та психологічний супровід), догляду вдома, натуральної допомоги, а також транспортні та медичні послуги.

КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» надано 2839 соціальних послуг. Вперше взято на обслуговування 11 людей. Здійснено виїзд мультидисциплінарної команди до віддалених вулиць Роменського мікрорайону, де надано допомогу трьом жителям громади з-поміж вразливих верств населення (дрібний ремонт одягу, придбання харчових продуктів і медикаментів). Організовано та проведено інформаційну, освітню та культурно-розвивальну роботу, заняття в рамках програми «Підготовка осіб з інвалідністю до самостійного життя», заходи культурно-виховного спрямування, майстер-класи з декоративно-ужиткового мистецтва та кулінарії, заняття «Групи здоров’я» та на факультетах Університету третього віку. У межах співпраці з волонтерським рухом «МИ ТУТ» працівники терцентру та його відвідувачі надавали допомогу у виготовленні маскувальних сіток, спідньої білизни, подушок, килимків та оберегів. Завдяки реалізації спільного з ПАТ «Сумська Паляниця» проєкту «Соціальний Хліб» 300 одиноких громадян забезпечено хлібобулочними виробами.

Послугою ночівлі в Будинку нічного перебування терцентру «Берегиня» щодня користувалися 23 людини, 13 звернулися до Пункту обігріву та залишилася на ночівлю. Проведено заходи з соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання та відновлення трудових і соціальних навичок, групові профілактичні та психокорекційні бесіди, індивідуальні психологічні консультації. За сприяння установи 23-х бездомних забезпечено продуктовими наборами, дев’ятьох – речами. Здійснено вихід соціального патруля в місця можливого скупчення бездомних осіб в районі лікувальних закладів, під час якого розповсюджено листівки з інформацією щодо Будинку нічного перебування. Виявлено безхатька, котрий відмовся від отримання відповідних соціальних послуг.

КУ «Центр учасників бойових дій» надано 564 послуги учасникам бойових дій і членам їхніх сімей. Проведено 10 заходів культурно-виховного спрямування.

Ринок праці

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 8 грудня перебували на обліку в Сумській філії Сумського обласного центру зайнятості, становила 1530 людей (826 сумчан), з яких 566 безробітних (411 сумчан) отримували допомогу з безробіття.

З початку року за сприяння служби зайнятості працевлаштували 2865 людей, з них зареєстрованих безробітних – 2127.

Чисельність безробітних, які проходили професійне навчання під замовлення роботодавця, становила 352 людини.

До виконання суспільно корисних робіт залучили 1528 людей з-поміж зареєстрованих безробітних (у Сумах – 360 осіб).

На виконання громадських робіт та інших робіт тимчасового характеру у 2023 році направлено 139 осіб з-поміж зареєстрованих безробітних.

Актуальна база вакансій станом на 8 грудня налічувала 694 одиниці: для службовців – 386, робітників – 258, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки, – 50.