003.jpg

Державна податкова інспекція у м. Сумах інформує платників податків, що звітність за травень 2016 року з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування подається у червні 2016 року за діючими формами звітності, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 № 435.

З 1 липня 2016 року звіти щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за звітний період червень 2016 року подаються за новою формою.

Фахівці інспекції нагадують, що з початку звітного року при нарахуванні ЄВ застосовується єдина ставка у розмірі 22% (виняток – нарахування ЄВ на заробітну плату інвалідів, які працюють на підприємствах, при такому нарахуванні ЄВ потрібно застосовувати ставку 8,41%).

Максимальна величина бази для нарахування ЄВ з 1 січня 2016 року становить 25 розмірів прожиткового мінімуму працездатних осіб. Також виключено норми, які стосувалися застосування понижуючого коефіцієнту та нарахування ЄВ залежно від класу профризику. Незмінною нормою залишилось правило нарахування ЄВ не нижче мінімального страхового внеску у відповідних випадках.

Встановлено порядок нарахування ЄВ, якщо база його нарахування не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід. У такому разі сума ЄВ розраховується як добуток розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки ЄВ (22%).