004.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (7–14 серпня 2023 року).

Бюджет

Станом на 10 серпня до загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 1,6 млрд грн, що становить 60,8% до плану на рік.

Сума недовиконання пропорційно 1/12 становила на означену дату 2,1 млн грн або «-» 0,1%, переважно через податок на доходи фізичних осіб.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду (без урахування офіційних трансфертів) збільшилися на 141,2 млн грн (або на 9,6%) переважно через податок на доходи фізичних осіб, акцизний податок, місцеві податки та збори, плату за надання адміністративних послуг і надходження орендної плати за користування майном, що перебуває в комунальній власності (погашення заборгованості за жовтень – грудень 2022 року та січень – червень 2023 року ТОВ «Сумитеплоенерго»).

До спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 71,2 млн грн, що становить 66,9% до плану на рік.

Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 357,7 млн грн, до спеціального – 204 млн грн, (200 млн грн – кошти на реконструкцію теплових мереж для забезпечення взаємного резервування теплових джерел Сумської ТЕЦ та КППВ; 3,6 млн грн – грантові кошти GIZ на реалізацію проєкту «Улаштування мережевої сонячної електростанції для забезпечення безперебійного гарячого водопостачання будівлі КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди»; 0,4 млн грн – кошти на реалізацію грантового проєкту «Підвищення обізнаності населення Сумської міської територіальної громади про можливості відновлювальної енергетики» ЦЕНТУМ).

Плата за землю та комунальне майно

З початку серпня надійшло:

  • від оренди комунального майна – 14,6 тис. грн, що становить 0,29% від планового завдання на серпень;
  • плати за землю – 1,3 млн грн, що становить 15,1% від планового завдання на серпень (земельного податку – 289,2 тис. грн або 7,4% від плану на поточний місяць; орендної плати – 1 млн грн або 21,3% від плану на поточний місяць);
  • коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 316,6 тис. грн, що в 9,3 раза перевищує планове завдання на серпень;

З початку року надходження склали:

  • від оренди комунального майна – 69,1 млн грн, що становить 115,13% від планового завдання на рік;
  • від відчуження комунального майна – 1,6 млн грн, що складає 163,42% від планового завдання на рік;
  • коштів гарантійного та реєстраційного внесків, що визначені Законом України «Про оренду державного та комунального майна», які підлягають перерахуванню оператором електронного майданчика до відповідного бюджету – 25,5 тис. грн, що становить 170% від планового завдання на рік;
  • плати за землю – 87,1 млн грн, що становить 135,3 % від планового завдання на січень – серпень (земельного податку – 27,1 млн грн або 90,9% від плану на січень – серпень; орендної плати – 60 млн грн або 173,5% від плану на січень – серпень (коштом погашення заборгованості за попередні періоди);
  • коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 4,2 млн грн, що в 15,3 раза перевищує планове завдання за січень – серпень;
  • плати за встановлення земельного сервітуту – 13,6 тис. грн, що становить 69,7% від планового завдання на січень – серпень;
  • коштів від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення, що перебувають у комунальній власності, – 1,6 млн грн, що майже в 3 раза перевищує планові розрахунки на січень – серпень.

Освіта

З метою забезпечення якісної підготовки закладів освіти до навчального року 2023/2024, визначення форми організації освітнього процесу, проводилось опитування батьків стосовно їх вибору форми навчання для дітей з 1 вересня 2023 року.

Робочою групою у складі працівників управління освіти і науки, представників Сумського районного управління Головного Управління ДСНС України у Сумській області, Сумського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області, відділу з охорони праці, управління охорони здоров’я відбувалося обстеження закладів освіти Сумської міської територіальної громади щодо їх готовності до роботи в 2023/2024 навчальному році. Оглянуто 70 закладів освіти та підписано відповідні акти.
Відповідно до рекомендацій Головного управління національної поліції в Сумській області закладами освіти розроблялися паспорти безпеки закладів освіти Сумської МТГ. Наразі такі вже є у 77 закладах освіти.

Богдан ГОРЕТА (ЗЗСО № 21), Ольга БАНДУРА та Нікіта ТЕРЕЩЕНКО (ЗЗСО № 10) стали призерами ІІІ (Всеукраїнського) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН.

Спеціалістами КУ «Інклюзивно-ресурсний центр № 1» обстежено 21 особу з особливими освітніми потребами. Надано 65 консультацій законним представникам. Спеціалісти ознайомлюють законних представників особи з висновками та отриманням психолого-педагогічних, корекційно-розвиткових послуг в закладах освіти.

Консультанти Центру професійного розвитку педагогічних працівників продовжували готувати майстер-класи до педагогічного міксу «Є ідея!».

Акти готовності до нового опалювального сезону наразі мають 64 заклади освіти, що підпорядковують управлінню освіти і науки. Чекають на виконання гідравлічних випробувань згідно з графіком шість закладів освіти, на заміну лічильника теплової енергії заклади – чотири. Ще три – усувають недоліки приписів тепловиків.
П’ять закладів освіти чекають на документи, які наразі знаходяться у теплопостачальної організації для підпису.

Соціальний захист
Протягом звітного періоду надано 5096 послуг соціального характеру з питань оформлення документів для призначення та виплати різних видів державної та місцевих допомог, а також з питання отримання гуманітарної допомоги.

За оформленням довідки про взяття на облік звернулися 121 внутрішньо переміщена особа, яка прибула з районів проведення бойових дій чи тих, які перебувають в окупації (оточенні).

Протягом тижня зареєстровано випадки домашнього насильства щодо 20 людей (щодо двох – повторно). Постраждалим надано допомогу відповідно до проведеної оцінки потреб, кривдникам винесено приписи із забороною контактувати з постраждалими особами. Працівниками мобільної бригади здійснено 16 виїздів за місцем проживання постраждалих від домашнього насильства, їм надано психологічну допомогу та консультації з соціальних послуг.

Направлено дитину учасника бойових дій на оздоровлення з 5 серпня до позаміського закладу «Перлина Придністров’я» (Івано-Франківська область).
На виконання програм соціального спрямування «Милосердя» та «Соціальна підтримка Захисників і Захисниць України та членів їх сімей» забезпечено виплату різних

додаткових гарантій за рахунок коштів бюджету громади на суму 19 млн грн.

Надання соціальних послуг забезпечено в рамках роботи підпорядкованих комунальних установ, Сумського міського центру соціальних служб та громадської організації «Товариство допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, «Феліцитас» (через надання фінансової підтримки). Серед отримувачів послуг найбільшим попитом користувалися послуги соціальної адаптації (організація дозвілля та психологічний супровід), догляду вдома, натуральної допомоги, а також транспортні та медичні послуги.

КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» надано 3079 соціальних послуг, вперше на обслуговування взято сім осіб. На базі відділень денного перебування «Калина», «Злагода» та «Спільнота» проведено інформаційну, освітню та культурно-розвивальну роботу, в рамках програми «Підготовка осіб з інвалідністю до самостійного життя» проведено десять занять для 83 відвідувачів. Протягом звітного періоду терцентр організував та провів заходи культурно-виховного спрямування, якими охоплено 140 осіб, шість майстер-класів з декоративно-ужиткового мистецтва та кулінарії. Щопонеділка та щочетверга проводилися заняття «Групи здоров’я» у спортзалі Міського центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» та щосереди на території біля озера Чеха (скандинавська ходьба), в яких взяли участь 30 осіб. Проведено заняття на факультетах «Університету третього віку», якими охоплено 62 слухача. У рамках реалізації спільного проекту ТОВ «Сумська паляниця» Меморандуму «Соціальний хліб» 300 одиноких громадян забезпечено хлібобулочними виробами. У рамках співпраці з волонтерським рухом «МИ ТУТ» працівники терцентру та його відвідувачі надавали допомогу у виготовленні маскувальних сіток та маскувального одягу, спідньої білизни, шкарпеток, подушок, килимків та оберегів.

Послугою ночівлі в Будинку нічного перебування терцентру «Берегиня» щодня користувалися четверо людей, двоє безхатьків скористалися пунктом обігріву, один – залишився на ночівлю. Проведено заходи з соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання та відновлення трудових і соціальних навичок, шість групових профілактичних та психокорекційних бесід, одній особі сприяли у працевлаштуванні. За сприяння установи 11 осіб забезпечені продуктовими наборами. Здійснено вихід соціального патруля в місцях можливого скупчення бездомних осіб в районі вул. Новомістенська, вул. Британська та просп. Шевченка, під час якого розповсюджували листівки з інформацією про роботу Будинку нічного перебування, бездомних осіб не виявлено.

КУ «Центр учасників бойових дій» протягом тижня надавалися послуги з соціальної адаптації, медичні та реабілітаційні, які отримали 61 учасник бойових дій і 209 представників сімей захисників, зокрема 12 осіб звернулися до установи вперше, 18 отримали юридичні консультації.

Проведено шість заходів культурно-виховного спрямування для учасників бойових дій, членів їхніх сімей.

Ринок праці

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 11 серпня перебували на обліку в Сумській філії Сумського обласного центру зайнятості, становила 1800 осіб (994 сумчанина), з яких 719 осіб (495 сумчан) отримували допомогу з безробіття.

З початку року за сприянням служби зайнятості працевлаштували 1794 людини, з них зареєстрованих безробітних – 1362.

Під замовлення роботодавців організували професійне навчання для 135 безробітних.

До виконання суспільно корисних робіт залучили 474 людини з-поміж зареєстрованих безробітних (у Сумах – 198 осіб). На виконання громадських робіт направили 42 особи.

Актуальна база вакансій станом на 11 серпня налічувала 797 одиниць: для робітників – 380, службовців – 356, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребує спеціальної підготовки, – 61.