005.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (24 –31 липня 2023 року).

Бюджет

Станом на 27 липня до загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 1,5 млрд грн, що становить 56,2% до плану на рік.

Сума недовиконання пропорційно 1/12 становила на означену дату 24,8 млн грн або «-» 1,6%, переважно через податок на доходи фізичних осіб.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду (без урахування офіційних трансфертів) збільшилися на 147,1 млн грн (або на 11,1%) переважно через податок на доходи фізичних осіб, акцизний податок, місцеві податки та збори, плату за надання адміністративних послуг і надходження орендної плати за користування майном, що перебуває в комунальній власності (погашення заборгованості за жовтень – грудень 2022 року та січень – червень 2023 року ТОВ «Сумитеплоенерго»).

До спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 70,3 млн грн, що становить 66% до плану на рік.

Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 320,2 млн грн, до спеціального – 204 млн грн, (200 млн грн – субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проектів, спрямованих на ліквідацію наслідків збройної агресії; 3,6 млн грн – грантові кошти GIZ на реалізацію проєкту «Улаштування мережевої сонячної електростанції для забезпечення безперебійного гарячого водопостачання будівлі КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди»; 0,4 млн грн – кошти на реалізацію грантового проєкту «Підвищення обізнаності населення Сумської міської територіальної громади про можливості відновлювальної енергетики» ЦЕНТУМ).

Плата за землю та комунальне майно

Протягом липня надійшло:

  • від оренди комунального майна – 23,2 млн грн, що становить 463,7% від планового завдання на липень;
  • від відчуження комунального майна – 359,2 тис. грн, що становить 399,1% від планового завдання на липень;
  • коштів гарантійного та реєстраційного внесків, що визначені Законом України «Про оренду державного та комунального майна», які підлягають перерахуванню оператором електронного майданчика до відповідного бюджету – 14,1 тис. грн, що складає 1052,2% від планового завдання на липень;
  • плати за землю – 4,3 млн грн, що становить 52% від планового завдання на липень (земельного податку – 1,5 млн грн або 40,5% від плану на поточний місяць; орендної плати – 2,8 млн грн або 61,3% від плану на поточний місяць);
  • коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 129,7 тис. грн, що в 3,8 раза перевищує планове завдання на липень.

З початку року надходження склали:

  • від оренди комунального майна – 69,1 млн грн, що становить 115,1% від планового завдання на рік;
  • від відчуження комунального майна – 1,6 млн грн, що складає 163,4% від планового завдання на рік;
  • коштів гарантійного та реєстраційного внесків, що визначені Законом України «Про оренду державного та комунального майна», які підлягають перерахуванню оператором електронного майданчика до відповідного бюджету – 25,5 тис. грн, що становить 170% від планового завдання на рік;
  • плати за землю – 83,5 млн грн, що становить 150,1% від планового завдання на січень – липень (земельного податку – 26,1 млн грн або 100,8% від плану на січень – липень; орендної плати – 57,5 млн грн або 192,8% від плану на січень – липень (коштом погашення заборгованості за попередні періоди);
  • коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 3,8 млн грн, що в 16,1 раза перевищує планове завдання за січень – липень;
  • плати за встановлення земельного сервітуту – 13,6 тис. грн, що становить 70,8% від планового завдання на січень – липень;
  • коштів від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення, що перебувають у комунальній власності з початку року надійшло 1,6 млн грн, що майже в 3 рази перевищує планові розрахунки на січень – липень.

Освіта

За результатами огляду підвальних приміщень закладів освіти постійною комісією для обстеження приміщень закладів освіти комунальної форми власності Сумської міської територіальної громади щодо готовності їх використання як найпростіших укриттів, рекомендовано до використання за умови усунення недоліків чотири приміщення у чотирьох закладах освіти. Об’єкти додатково внесено до переліку споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів Сумської міської ТГ.

Відповідно до рекомендацій Головного управління національної поліції в Сумській області заклади освіти розробляли паспорти безпеки закладів освіти Сумської МТГ.

Працівники Центру професійного розвитку педагогічних працівників взяли участь у Літній школі освітнього управлінця – 2023. Напрацьовано матеріали щодо організації ефективної діяльності закладу дошкільної освіти, обговорено організаційні питання підготовки до нового навчального року.

Акти готовності до нового опалювального сезону мають 34 заклади освіти. Виконали всі заходи з підготовки теплового господарства до нового опалювального періоду, сформували папки та очікують на отримання актів готовності 14 закладів загальної середньої освіти, 12 закладів дошкільної освіти та ЦЕНТУМ.

Соціальний захист

Протягом звітного періоду надано 4469 послуг соціального характеру з питань оформлення документів для призначення та виплати державної соціальної допомоги, матеріальної допомоги, надання пільг, компенсацій, житлової субсидії, отримання гуманітарної допомоги.

За оформлення довідки про взяття на облік звернулося 240 внутрішньо переміщених осіб, які прибули з районів проведення бойових дій чи тих, які перебувають в окупації (оточенні).

Здійснювалася робота щодо надання захисникам та захисницям послуг з професійної адаптації.

Протягом тижня зареєстровано випадки домашнього насильства щодо 22 людей (щодо трьох – повторно). Постраждалим надано допомогу відповідно до проведеної оцінки потреб, кривдникам винесено приписи із забороною контактувати з постраждалими особами. Працівниками мобільної бригади здійснено 13 виїздів за місцем проживання постраждалих від домашнього насильства, їм надано психологічну допомогу та консультації з соціальних послуг.

Профінансовано три заклади вищої та три заклади фахової передвищої освіти для забезпечення проведення виплати 515 студентам, яким призначено соціальну стипендію за липень на суму 1,1 млн грн.

Виконувалися програми соціального спрямування «Милосердя» та «Соціальна підтримка Захисників і Захисниць України та членів їх сімей», відповідно до яких забезпечено виплату різних додаткових гарантій коштом бюджету громади на суму 3,5 млн грн.

Організовані та проведені засідання дорадчих органів:

  • комісії щодо розгляду заяв деяких категорій осіб про виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення, (призначено компенсацію ВПО, яка захищала незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також переглянуто рішення про призначення грошової компенсації за нововідкритими  обставинами особі з інвалідністю внаслідок війни 1 групи);
  • опікунської ради при органі опіки та піклування Сумської міської ради (розглянуто 12 заяв мешканців громади щодо призначення їх опікунами або помічниками недієздатних осіб, а також питання звільнення від опікунських обов’язків та надання дозволу на вчинення правочину).

Надання соціальних послуг забезпечено в рамках роботи підпорядкованих комунальних установ, міського центру соціальних служб та громадської організації «Товариство допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, «Феліцитас» (через надання фінансової підтримки). Серед отримувачів послуг найбільший попит мали послуги соціальної адаптації (організація дозвілля та психологічний супровід), догляду вдома, натуральної допомоги, а також транспортні та медичні послуги.

КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» надано 2846 соціальних послуг. Уперше взято на обслуговування 12 людей. Організовано та проведено інформаційну, освітню та культурно-розвивальну роботу, в рамках програми «Підготовка осіб з інвалідністю до самостійного життя», заходи культурно-виховного спрямування, майстер-класи з декоративно-ужиткового мистецтва та кулінарії, заняття «Групи здоров’я» та на факультетах Університету третього віку. У рамках співпраці з волонтерським рухом «МИ ТУТ» працівники терцентру та його відвідувачі надавали допомогу у виготовленні маскувальних сіток та маскувального одягу, спідньої білизни, шкарпеток, подушок, килимків та оберегів. Завдяки реалізації спільного з ПАТ «Сумська Паляниця» проєкту «Соціальний Хліб» 300 одиноких громадян забезпечено хлібобулочними виробами.

Послугою ночівлі в Будинку нічного перебування терцентру «Берегиня» щодня користувалися 23 людини, двоє безхатьків скористалися пунктом обігріву, один – залишився на ночівлю. Проведено заходи з соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання та відновлення трудових і соціальних навичок, дві групові профілактичні та психокорекційну бесіди. Двом бездомним сприяли у відновленні родинних стосунків, одній особі – у працевлаштуванні. За сприяння установи для 20 людей проведено благодійний обід та забезпечено харчовими продуктами, семеро безхатьків отримали речі. Здійснено два виходи соціального патруля в місця можливого скупчення бездомних осіб в районі вул. Засумська та Центрального ринку, під час яких розповсюджено листівки з інформацією про роботу Будинку нічного перебування. Виявлено двох безхатьків, котрі відмовилися від отримання соціальних послуг.

КУ «Центр учасників бойових дій» протягом тижня надавалися послуги з соціальної адаптації, медичні та реабілітаційні, які отримали 50 учасників бойових дій і 167 членів сімей захисників, зокрема 11 осіб звернулися до установи вперше. Проведено п’ять заходів культурно-виховного спрямування для учасників бойових дій та членів їхніх сімей.

Ринок праці

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 28 липня перебували на обліку в Сумській філії Сумського обласного центру зайнятості, становила 1857 осіб (992 сумчанина), з яких 740 осіб (497 сумчан) отримували допомогу з безробіття.

З початку року за сприянням служби зайнятості працевлаштували 1691 людину, з них зареєстрованих безробітних – 1288.

Під замовлення роботодавців організували професійне навчання для 133 безробітних.

До виконання суспільно корисних робіт залучили 411 осіб з-поміж зареєстрованих безробітних (у Сумах – 147 осіб). На виконання громадських робіт направили 30 осіб.

Актуальна база вакансій станом на 27 липня налічувала 758 одиниць: для робітників – 370, службовців – 326, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребує спеціальної підготовки, – 62.