006.jpg

Нещодавно в Україні презентували Восьме муніципальне опитування на замовлення Міжнародного республіканського інституту (США).

Соціологічне дослідження проводилося в умовах широкомасштабної війни, яка поставила міста в різні умови. Тому їх розбили за трьома групами: центральні, західні та прифронтові. Суми увійшли до останньої – найбільш вразливої та складної групи.

Опитування показало, що у надзвичайних умовах інфраструктура міста ефективно працює та оцінка сумчанами комунальних послуг є досить високою.

Блекаути після повітряних ударів російських терористів по енергетичній інфраструктурі України привели до частих відключень електроенергії в Сумах восени 2022 – на початку 2023 років. Однак вже в лютому енергетикам вдалося стабілізувати енергосистему країни та міста. Згідно з результатами опитування, сумчани відзначили героїчну роботу енергетиків. Так, 78% позитивно оцінюють якість постачання електроенергії, тобто більше ніж 2/3 опитаних.

Рівень оцінки якості послуги з постачання газу є ще більшим. Позитивно роботу газовиків оцінюють 82% опитаних містян. Ще 12% сумчан вважають їх роботу посередньою. Такий високий рівень позитивних та нейтральних оцінок не випадкові – навіть у критичних ситуаціях під час блокади міста та блекаутів газопостачання не припинялося ні на хвилину і сумчани мали можливість готувати їжу, підігрівати воду чи користуватися автономним опаленням.

Роботу сумських тепловиків сумчани також оцінюють позитивно. 65% опитаних дали оцінки «відмінно» і «добре» рівню теплопостачання у місті під час минулого опалювального сезону. Ще 19% оцінюють цей рівень посередньо. Тож в цілому, навіть з огляду, що теплопостачання вимушено припинялося під час загальноукраїнських блекаутів, сумчани постачанням тепла задоволені. У цьому велика заслуга очільника Сумської міської ТГ Олександра ЛИСЕНКА та всіх причетних міських служб, комунальних підприємств і депутатів.