002.jpg

КП «Міськводоканал» повідомляє про те, що підстав для хвилювань із приводу зараження водних джерел холерною паличкою через підтоплення на Херсонщині у сумчан немає.

За інформацією комунального підприємства, вода у Сумах видобувається з глибоководних артезіанських свердловин, надійно захищених від поверхневого забруднення, тож є екологічно чистою.

Крім того, КП «Міськводоканал» здійснює регулярний контроль за якiстю води. Перед надходженням у водопровідну мережу хіміко-бактеріологічна лабораторія водоканалу щодня досліджує питну воду на мікробіологічні, органолептичні, фізико-хімічні, санітарно-токсикологічні показники. Такий контроль є на кожному з шести водозаборів. Також лабораторія перевіряє воду з водорозбірних колонок.

За результатами лабораторних досліджень, якість питної води централізованої системи водопостачання Сум відповідає чинним нормативним вимогам ДСанПіН. Відповідна інформація щодня публікується на офіційному сайті сумського водоканалу в розділі «Якість води».

Щодо нагнітань російських пропагандистів про смертельну небезпеку від холерних паличок, обласний інфекціоніст Ірина ТРОЦЬКА повідомила: холера призводила до смертей лише у далекому минулому, зараз це звичайна інфекційна хвороба (карантинна, бо швидко розповсюджується), інкубаційний період якої триває від кількох годин до 5 днів. За умови ранньої діагностики та правильного лікування холера повністю виліковна. Саме тому при перших симптомах діареї слід негайно звернутися до лікаря.

Як уникнути ризику захворювання:

• не купуйте продукти харчування, зокрема, рибу, у місцях стихійної торгівлі;
• не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;
• ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
• мийте овочі та фрукти перед вживанням;
• ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти перед вживанням;
• використовуйте чисту воду.