003.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (2 – 9 січня 2023 року).

Освіта

Тривало облаштування та забезпечення функціонування 48 Пунктів Незламності, що створені в закладах освіти.

У восьми закладах загальної середньої освіти продовжували ремонтні роботи, спрямовані на облаштування найпростіших укриттів.

З січня 2023 року додатково відкрито три інклюзивні групи. Наразі у 15 закладах дошкільної освіти (ДНЗ № 2, № 3, № 8, № 12, № 15, № 19, № 22, № 29, № 32, № 33, № 36, № 40, № 43, НВК № 16, СПШ № 32) відкрито 25 інклюзивних груп, в яких виховується 41 дитина з особливими освітніми потребами.

За підсумками обласного літературного конкурсу «Голоси воєнного часу» переможцем у номінації «Поезія» у II віковій категорії стала Лілія ПАЛИВОДА (ССШ № 2). У номінації «Проза» у I віковій категорії III місце виборола Влада ЛІНІЧЕНКО (ЗОШ №6).

Вихованка Центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді Евеліна АНТОНЮК перемогла в обласному етапі Всеукраїнської доброчинної акції «Новорічна листівка на передову».

Консультанти Центру професійного розвитку педагогічних працівників провели 12 майстер-класів, хібукі-терапію «Колективна казка», тренінг «Діяльнісний підхід: шлях до дитячого серця, або як засвоїти знання в дії», засідання фокус-групи музичних керівників із закладів дошкільної освіти, хаб стійкості.

Соціальний захист

Працівники департамент соціального захисту населення здійснювали приймання жителів громади з різних питань соціального захисту, вживалися заходи зі своєчасної підготовки документів для нарахування державних та місцевих соціальних гарантій. За чотири робочі дні нового року надано 3105 послуг щодо оформлення документів для призначення та виплати державної соціальної допомоги, матеріальної допомоги, надання пільг, компенсацій, житлової субсидії, отримання гуманітарної допомоги.

Прийнято, взято на облік та видано відповідні довідки 41 внутрішньо переміщеній особі.

Враховуючи те, що з січня 2023 року соціальні допомоги, які були призначені з урахуванням доходів та майнового стану, підлягають переоформленню (скасовано їх автоматичне подовження), організовано роботу щодо індивідуального інформування про необхідність надання нового пакету документів. Зокрема це стосується одержувачів таких видів допомог як допомога одиноким матерям, малозабезпеченим сім’ям, тимчасова державна соціальна допомога особі, яка не працює, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.
У передноворічні дні та протягом п’яти днів нового року отримано 43 повідомлення про факти насильства в сім’ї відносно 40 осіб. З усіма кривдниками дільничними офіцерами поліції проведено профілактичну роботу, до них застосовані адміністративні стягнення, надано приписи із забороною контактувати з постраждалою особою у будь-який спосіб. Постраждалі особи проінформовані про заклади, в яких вони можуть отримати допомогу.

КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» щоденно забезпечувала обслуговування одиноких та одинокопроживаючих осіб похилого віку та з інвалідністю. Вперше на обслуговування взято 22 особи. В офлайн-режимі продовжувалася інформаційна, освітня та культурно-розвивальна робота, проводилися конкурси, марафони та вікторини. За програмою «Підготовка осіб з інвалідністю до самостійного життя» відбулося три заняття для 50 людей. Протягом звітного періоду 64 особи взяли участь у дев’яти заходах культурно-виховного спрямування, 40 відвідувачів денних відділень терцентру – у трьох майстер-класах із декоративно-вжиткового мистецтва та кулінарії. У понеділок і четвер у спортзалі МЦФЗН «Спорт для всіх» проводилися заняття «Групи здоров’я», в яких взяли участь 12 людей. Відбулося п’ять занять на факультетах Університету третього віку за участі 42 слухачів. У рамках співпраці з волонтерським рухом «МИ ТУТ» під гаслом «Наближаємо Перемогу разом» працівники терцентру та його відвідувачі надавали допомогу у виготовленні маскувальних сіток та маскувального одягу, а також зробили 20 оберегів і браслетів.

Завдяки реалізації спільного з ПАТ «Сумська Паляниця» проєкту «Соціальний Хліб» 300 одиноких громадян забезпечувалися хлібобулочними виробами. Додатково від благодійників отримано 20 одиниць хліба, які видано одиноким та одинокопроживаючим громадянам, яких обслуговує терцентр.

Жителям громади, які проходять гемодіаліз (21 особа), надавали послугу «Соціальне таксі».

Послугою притулку в Будинку нічного перебування терцентру «Берегиня» щодня користувалися 29 людей, ще троє осіб звернулися до пункту обігріву та залишилися на ночівлю. Відбулося 39 заходів із соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання та відновлення трудових та соціальних навичок для 55 осіб, групова профілактична та психокорекційна бесіда з 27 безхатьками. За сприяння установи для 29 бездомних провели благодійний обід, 27 – забезпечили харчовими продуктами, 11 – речами.

КУ «Центр учасників бойових дій» протягом тижня надавала послуги з соціальної адаптації, юридичні та психологічні консультації. Пройшло заняття для 10 дітей захисників України у рамках проєкту «IRINA – Міжсекторна ініціатива реагування на допомогу жертвам української кризи».

 Ринок праці

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 6 січня перебували на обліку, становила 2362 особи, з яких 998 (42%) отримували допомогу з безробіття.

З початку року за сприянням служби зайнятості працевлаштували 32 особи, з них зареєстрованих безробітних – 31.

Під замовлення роботодавців організували професійне навчання для 33 людей.

До виконання суспільно корисних робіт залучили 31 особу з-поміж зареєстрованих безробітних.

Актуальна база вакансій станом на 30 грудня налічувала 244 одиниці: для робітників – 113, службовців – 104, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребує спеціальної підготовки, – 27.