002.jpg

Департамент соціального захисту населення звертається до внутрішньо переміщених осіб з проханням відповідально ставитися до заповнення документів для призначення грошової допомоги.
На таку можуть розраховувати ті, хто переміщаються з тимчасової окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції.

Щомісячна адресна допомога передбачена для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

У департаменті соціального захисту інформують, що його фахівці зобов’язані перевіряти обґрунтованість видачі та достовірність документів, поданих для призначення грошової допомоги і контролювати правильність її надання.

Якщо ж виявиться, що у будь-кого із членів сім’ї є у власності житлове приміщення, розташоване в інших регіонах, окрім тимчасово окупованої території України та районах проведення АТО, в населених пунктах, розташованих на лінії вогню, то у призначенні допомоги може бути відмовлено або таку буде припинено. Зазначені обставини можуть бути з’ясовані шляхом отримання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно.

У цьому напрямку працюють державні соціальні інспектори департаменту соціального захисту населення і вже були виявлені випадки надання внутрішньо переміщеними особами недостовірної інформації. Станом на 1 травня поточного року перевірено 1018 справ, у 9 сімей було виявлено житлові приміщення, розташовані в регіонах, інших ніж тимчасово окупована територія України та районах проведення антитерористичної операції, населених пунктах, розташованих на лінії вогню. Загальна сума переплати склала 84 530,94 грн.

У зв’язку із цим, у департаменті соціального захисту населення наголошують на тому, що відповідальність за правильність та достовірність інформації, поданої для призначення грошової допомоги, лежить безпосередньо на внутрішньо переміщених особах.