006.jpg

Департамент соціального захисту населення інформує містян про їх обов’язки при оформленні будь-якого виду державної соціальної допомоги, виконання яких пильно перевіряють державні соціальні інспектори.


До того ж, серед інших завдань останніх є попередження, виявлення, виправлення та недопущення в подальшому помилок та зловживань з боку, як заявників-одержувачів соціальної допомоги, так і решти учасників процесу її призначення та виплати.

Департамент соціального захисту населення наголошує, що кожна особа при зверненні за призначенням того чи іншого виду державної соціальної допомоги має усвідомлювати насамперед власну відповідальність за подання повної та достовірної інформації, необхідної для призначення допомоги. Адже такі дані перевіряються і існує висока вірогідність виявлення неповної або недостовірної інформації про доходи чи майновий стан, що вплинула на право призначення соціальної допомоги чи визначення її розміру.

Станом на 1 травня поточного року державними соціальними інспекторами департаменту соціального захисту населення проведено 4931 перевірка достовірності та повноти інформації про доходи та майновий стан громадян, які зверталися за призначенням всіх видів соціальної допомоги, в тому числі: перевірено довідки про доходи за місцем роботи та проведено перевірки через запит до Державної податкової інспекції у м. Сумах, служб обліку житла, інших підприємств, установ, організацій міста та України (1079), проведено обстеження матеріально-побутових умов по 3852 справах. В результаті перевірок виявлено 9 порушень. Сума до повернення по окремо взятому випадку нерідко сягає декількох тисяч і навіть десятків тисяч гривень.

Серед найбільш поширених порушень чинного законодавства – видача керівниками підприємств, установ та організацій довідок про доходи з недостовірними даними; надання заявниками неповної або недостовірної інформації про доходи або майновий стан свій чи членів родини; заявники не повідомляють взагалі або вчасно про вихід на роботу в період отримання деяких видів соціальної допомоги, пов’язаних із доглядом, при цьому заявники-особи, які здійснюють догляд, втрачають право на отримання такої допомоги.

Тож фахівці департаменту радять городянам ознайомлюватися з розробленими пам’ятками, в яких зазначені найбільш розповсюджені порушення та помилки, яких допускаються містяни, та з останніми змінами в законодавстві, аби уникнути подальших непорозумінь.