003.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (21 – 28 листопада 2022 року).

Бюджет

Станом на 24 листопада до загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 2,24 млрд грн, що становить 78,2% до плану на рік. Сума недовиконання пропорційно 1/12 на поточну дату становить 330,7 млн грн або «-» 12,8%. Сума недовиконання на поточну дату за розписом становить 319,6 млн грн або «-» 12,5%.

До спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 109,9 млн грн, що становить 93,2% до плану на рік.

Надходження бюджету розвитку становлять 5,5 млн грн.

Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 482,4 млн грн, що становить 99,3% до плану на січень-листопад за розписом.

Плата за землю та комунальне майно

Протягом листопада надійшло:

  • від оренди комунального майна – 4,08 млн грн, що становить 191,4% від планового завдання на листопад;
  • плати за землю – 8,59 млн грн, що становить 46,7% від планового завдання на листопад (земельного податку – 4,29 млн грн або 57,3% від плану на поточний місяць; орендної плати – 4,3 млн грн або 39,4% від плану на поточний місяць).
  • коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 52,2 тис. грн (надходження планом на листопад не передбачені).

З початку року надходження склали:

  • від оренди комунального майна – 47,16 млн грн, що становить 183,7% від планового завдання на 11 місяців 2022 року за рахунок сплати заборгованості по орендній платі ТОВ «Сумитеплоенерго» за період з лютого по квітень 2022 року включно та авансового платежу за укладення додаткової угоди по договору оренди цілісного майнового комплексу;
  • від відчуження комунального майна – 4,14 млн грн, що становить 81,5% від планового завдання на 11 місяців;
  • коштів гарантійного та реєстраційного внесків, що визначені Законом України «Про оренду державного та комунального майна», які підлягають перерахуванню оператором електронного майданчика до відповідного бюджету, – 31,1 тис грн, що становить 56,5% від планового завдання на 11 місяців поточного року;
  • плати за землю – 120,68 млн грн, що становить 57,7% від планового завдання на 11 місяців (земельного податку – 56,18 млн грн або 67% від плану на 11 місяців; орендної плати – 64,5 млн грн або 51,5% від плану на 11 місяців);
  • від продажу земельних ділянок: авансовий внесок в рахунок оплати ціни земельної ділянки – 15 тис. грн (надходження планом не передбачалися);
  • коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 1,2 млн грн, що в 13,7 раза перевищує планове завдання на 11 місяців.

Крім того, з початку року до бюджету надійшло 18,4 тис. грн плати за встановлення земельного сервітуту, що становить 94,7% від планового завдання на січень – листопад 2022 року.

Освіта

Здійснено об’їзд 15 закладів освіти Сумської міської територіальної громади постійною комісією для обстеження приміщень закладів освіти комунальної форми власності Сумської міської територіальної громади щодо готовності їх використання як найпростіших укриттів. Проводилася робота з підготовки рекомендацій закладам освіти ДСНС та Держпродспоживслужби.

Підбито підсумки виконання плану заходів в рамках проведення Тижня безпеки дорожнього руху. Понад 400 учнів 1 – 4 класів створили малюнки та творчі роботи на тему «Безпека на дорозі», 10 переможців були відзначені грамотами та подарунками від патрульної поліції.

У рамках національного проєкту «Безпечна країна» більшість шкіл доєдналися до проведення Єдиного національного уроку з безпеки дорожнього руху на тему «Безпечна дорога додому».

Тривало облаштування трьох пілотних класів безпеки в закладах загальної середньої освіти.

У закладах загальної середньої освіти продовжувалися капітальні ремонти частини підвальних приміщень з пристосуванням їх для використання як найпростішого укриття.

Соціальний захист

Працівники департамент соціального захисту населення здійснювали приймання жителів громади з різних питань соціального захисту, вживалися заходи зі своєчасної підготовки документів для нарахування державних та місцевих соціальних гарантій. Протягом звітного періоду надано 3532 послуг щодо оформлення документів для призначення та виплати державної соціальної допомоги, матеріальної допомоги, надання пільг, компенсацій, житлової субсидії, отримання гуманітарної допомоги.

Прийнято, взято на облік та видано відповідні довідки 165 внутрішньо переміщеним особам.

Проведено виплату усіх видів державної соціальної допомоги за листопад по додаткових відомостях 273 одержувачам на 2 млн. грн.

Виконувалися програми Сумської міської територіальної громади соціального спрямування «Милосердя» та «Соціальна підтримка захисників України та членів їх сімей»:

  • двом багатодітнім сім’ям, діти з яких в 2022 році вступили до закладів вищої освіти, перераховано допомогу в розмірі прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку (5,1 тис. грн);
  • дев’яти сім’ям загиблих (померлих) захисників України надано матеріальну допомогу на вирішення соціально-побутових питань (в розмірі 10 тис. грн для сім’ї з однієї особи або 15 тис. грн для сім’ї з двох осіб);
  • виплачено матеріальну допомогу членам добровольчих формувань на загальну суму 2155,8 тис. грн;
  • АТ «Укрзалізниця» компенсовано витрати за пільговий проїзд окремих категорій громадян (14 тис. грн);
  • КП «Електроавтотранс» відшкодовано витрати за пільгове перевезення окремих категорій громадян (3,4 млн. грн).

Проводилася робота щодо забезпечення допоміжними засобами реабілітації (технічними та іншими засобами реабілітації) осіб з інвалідністю: протягом звітного періоду 41 особа подала 42 заяви на забезпечення 141 засобом.

Тривало оздоровлення пільгової категорії громадян: протягом тижня питання опрацьовано з 93 особами, направлено на лікування чотирьох осіб.

В офлайн-режимі відбулося засідання опікунської ради при органі опіки та піклування Сумської міської ради (розглянуто шість заяв жителів громади щодо призначення опікуна над недієздатною особою, а також надання погодження зняття з реєстрації місця проживання недієздатної особи; надано відповідні пропозиції органу опіки та піклування шляхом підготовки проєкту рішення виконавчого комітету).

Здійснювалося комплексне визначення ступеня індивідуальних потреб трьох осіб, котрі потребують надання соціальних послуг, для подальшого розрахунку права громадянина, який надає соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, на виплату відповідної компенсації.

Протягом тижня надійшло 17 повідомлень про здійснення домашнього насильства відносно 17 осіб, з них відносно п’яти – повторно.

КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» щоденно забезпечувала обслуговування одиноких та одинокопроживаючих осіб похилого віку та з інвалідністю. Вперше на обслуговування взято 29 осіб.

В офлайн-режимі продовжувалася інформаційна, освітня та культурно-розвивальна робота, проводилися конкурси, марафони та вікторини. У рамках програми «Підготовка осіб з інвалідністю до самостійного життя» проведено 11 занять для 73 людей. Протягом звітного періоду 80 осіб взяли участь у 22 заходах культурно-виховного спрямування, 45 відвідувачів денних відділень терцентру – у шести майстер-класах із декоративно-вжиткового мистецтва. У понеділок і четвер у спортзалі МЦФЗН «Спорт для всіх» проводилися заняття «Групи здоров’я», в яких взяли участь 16 людей. Відбулося п’ять занять на факультетах Університету третього віку за участі 57 слухачів.

У рамках співпраці з волонтерським рухом «МИ ТУТ» під гаслом «Наближаємо Перемогу разом» працівники терцентру та його відвідувачі надавали допомогу у виготовленні маскувальних сіток та маскувального одягу, а також зроблено 20 килимків, 25 оберегів, браслетів, ляльки-мотанки для військових, 10 окопних свічок.

Завдяки реалізації спільного з ПАТ «Сумська Паляниця» проєкту «Соціальний Хліб» 300 одиноких громадян забезпечувалися хлібобулочними виробами. Додатково від благодійників отримано 40 одиниць хліба, які видано одиноким та одинокопроживаючим громадянам, які обслуговуються терцентром.

Працівники терцентру, які входять до мультидисциплінарної команди з надання соціальних послуг, під час виїзду до сіл Битиця та Пушкарівка допомогли п’яти підопічним. Також чотирьох жителів цих населених пунктів забезпечено речами та товарами особистої гігієни.

Одиноким пенсіонерам, особам з інвалідністю (71 особа) надано продуктові набори.

Жителям громади, які проходять гемодіаліз (21 особа), надавали послугу «Соціальне таксі».

Послугою притулку в Будинку нічного перебування терцентру «Берегиня» щодня користувалися 26 людей, ще семеро осіб звернулися до пункту обігріву та залишилися на ночівлю.

Відбувалося 37 заходів з 51 безхатьками з соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання, відновлення трудових і соціальних навичок, дві групові профілактичні та психокорекційні бесіди з 30 людьми.

За сприяння установи для 26 людей проведено благодійний обід, 26 – забезпечено харчовими продуктами, вісьмох– речами.

Під час здійснення соціального патруля в місцях можливого скупчення бездомних осіб в районі стадіону «Барса» розповсюджено листівки з інформацією про роботу Будинку нічного перебування.

КУ «Центр учасників бойових дій» протягом тижня надавала послуги з соціальної адаптації, юридичні та психологічні консультації. Відбулося три заходи культурно-виховного спрямування для учасників бойових дій та членів їх сімей. Забезпечено дровами сім’ю загиблого захисника України. Організовано безоплатний перегляд вистави в Сумському національному академічному театрі ім. М. Щепкіна. Організовано виїзний прийом учасників бойових дій в Піщанському старостівському окрузі, під час якого проінформовано учасників зустрічі про роботу установи й оформлено документи для взяття на обслуговування та отримання соціальних послуг від 12 захисників України.

Ринок праці

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 25 листопада перебували на обліку, становила 2572 особи з яких 2132 (83%) отримували допомогу з безробіття.

З початку року за сприянням служби зайнятості працевлаштували 2224 особи, з них зареєстрованих безробітних – 1645.

Під замовлення роботодавців організували професійне навчання для 161 людини.

У роботах тимчасового характеру, оплата яких здійснюється за кошти роботодавців, взяли участь 15 осіб.

Актуальна база вакансій станом на 25 листопада налічувала 323 одиниці: для робітників – 160, службовців – 130, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребує спеціальної підготовки, – 33.