004.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (31 жовтня – 7 листопада 2022 року).

Бюджет

Станом на 1 листопада до Загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 2 млрд грн, що становить 72,9% до плану на рік.

Сума недовиконання пропорційно 1/12 на поточну дату становить 298,8 млн грн або «-» 12,5%.

Сума недовиконання на поточну дату за розписом становить 281,5 млн грн або «-» 11,9%.

До Спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 116,9 млн грн, що становить 99,1% до плану на рік.

Надходження бюджету розвитку становлять 5,5 млн грн.

Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 443,2 млн грн, що становить 99,2% до плану на січень – жовтень за розписом.

Плата за землю та комунальне майно

Протягом жовтня надійшло:

  • від оренди комунального майна – 882,6 тис. грн, що становить 41,4% від планового завдання на жовтень;
  • відчуження комунального майна – 554,3 тис. грн, що становить 175,1% від планового завдання на жовтень;
  • плати за землю – 15,7 млн грн, що становить 85,1% від планового завдання на жовтень (земельного податку – 6,2 млн грн або 82,2% від плану на поточний місяць; орендної плати – 9,5 млн грн або 87% від плану на поточний місяць).

З початку року надходження склали:

  • від оренди комунального майна – 43 млн грн, що становить 183% від планового завдання на 10 місяців 2022 року за рахунок сплати заборгованості по орендній платі ТОВ «Сумитеплоенерго» за період з лютого по квітень 2022 року включно та авансового платежу за укладання додаткової угоди по договору оренди ЦМК ТОВ «Сумитеплоенерго»;
  • від відчуження комунального майна – 4,1 млн грн, що становить 86,9% від планового завдання на 10 місяців;
  • коштів гарантійного та реєстраційного внесків, що визначені Законом України «Про оренду державного та комунального майна», які підлягають перерахуванню оператором електронного майданчика до відповідного бюджету, – 29,8 тис. грн, що становить 59,6% від планового завдання на 10 місяців поточного року;
  • плати за землю – 112 млн грн, що становить 58,8% від планового завдання на 10 місяців 2022 року (земельного податку – 51,9 млн грн або 67,9% від плану на 10 місяців; орендної плати – 60,2 млн грн або 52,7% від плану на 10 місяців;
  • від продажу земельних ділянок – авансовий внесок в рахунок оплати ціни земельної ділянки – 5 тис. грн (надходження планом не передбачалися);
  • коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 1,1 млн грн, що в 13,1 раза перевищує планове завдання на 10 місяців.

Крім того, з початку року до бюджету отримано 18,1 тис. грн плати за встановлення земельного сервітуту, що становить 99,5% від планового завдання на січень – жовтень 2022 року.

Освіта

Відбулася нарада з керівниками закладів загальної середньої освіти, на якій обговорили питання організації освітнього процесу в ЗЗСО Сумської міської територіальної громади у 2022/2023 навчальному році, ведення шкільної документації під час організації освітнього процесу з впровадженням технологій дистанційного навчання, організації індивідуальної форми навчання в закладах загальної середньої освіти, стану фінансування галузі «Освіта» Сумської міської територіальної громади, контролю за проведенням корекційно-розвиткових занять з використанням технологій дистанційного навчання; онлайн-зустріч керівників закладів освіти Сумської міської ТГ з представниками Управління Державної служби якості освіти у Сумській області щодо загальних положень документування управлінської діяльності.

Тривали роботи з облаштування трьох пілотних класів безпеки в школах.

Протягом тижня закладами освіти виготовлено та передано військовим близько 400 окопних свічок.

Консультантами Центру професійного розвитку педагогічних працівників проведено тренінг «STEM-технології на уроках математики як один з напрямів НУШ», марафон цифрової грамотності, хаб стійкості.

У школах тривали капітальні ремонти частини підвальних приміщень з пристосуванням їх для використання як найпростішого укриття.

Соціальний захист

Працівники департамент соціального захисту населення здійснювали приймання жителів громади з різних питань соціального захисту, вживалися заходи зі своєчасної підготовки документів для нарахування державних та місцевих соціальних гарантій. Протягом звітного періоду надано 8076 послуг щодо оформлення документів для призначення та виплати державної соціальної допомоги, матеріальної допомоги, надання пільг, компенсацій, житлової субсидії, отримання гуманітарної допомоги.

Прийнято, взято на облік та видано відповідні довідки 279 внутрішньо переміщеним особам.

Тривало оформлення документів для виплати компенсації витрат власникам житла, які безоплатноприхистили вдома ВПО з постраждалих від війни регіонів.

Забезпечено виплату усіх видів державної соціальної допомоги за листопад 14251 жителю громади на 29,5 млн грн.
Відповідно програмі Сумської міської територіальної громади соціального спрямування «Милосердя» здійснено виплату одноразової матеріальної допомоги Почесному донору України в розмірі 1 тис. грн та багатодітній сім’ї, дитина з якої у 2022 році вступила до закладу вищої освіти (в розмірі прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку).

Відповідною робочою групою за заявами п’яти людей здійснено вихід за місцем проживання осіб з інвалідністю, яких доглядають.

Здійснювалося комплексне визначення ступеня індивідуальних потреб чотирьох осіб, котрі потребують надання соціальних послуг, для подальшого розрахунку права громадянина, який надає соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, на виплату відповідної компенсації.

Проводилася робота щодо забезпечення допоміжними засобами реабілітації (технічними та іншими засобами реабілітації) осіб з інвалідністю: протягом звітного періоду 37 осіб надали заяви на забезпечення 129 технічними та іншими засобами реабілітації.

Протягом тижня надійшло 14 повідомлень про здійснення домашнього насильства відносно 14 осіб. З усіма кривдниками дільничними офіцерами поліції проведено профілактичну роботу, до них застосовано адміністративні стягнення, надано термінові приписи із забороною контактувати з постраждалими у будь-який спосіб. Постраждалих проінформовано про заклади, в яких вони можуть отримати допомогу, про можливість тимчасового проживання в Сумському обласному центрі соціально-психологічної допомоги.

КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» щоденно забезпечувала обслуговування одиноких та одинокопроживаючих осіб похилого віку та з інвалідністю. Вперше на обслуговування взято 20 осіб.

Жителям громади, які проходять гемодіаліз (22 особи), надавали послугу «Соціальне таксі».

В офлайн-режимі тривала інформаційна, освітня та культурно-розвивальна робота, проводилися конкурси, марафони та вікторини. У рамках програми «Підготовка осіб з інвалідністю до самостійного життя» проведено сім занять для 66 людей. Протягом звітного періоду 90 осіб взяли участь у 26 заходах культурно-виховного спрямування, 50 відвідувачі денних відділень терцентру – у дев’яти майстер-класах із декоративно-вжиткового мистецтва. У понеділок і четвер на озері Чеха проводилися заняття «Групи здоров’я», в яких взяли участь 13 людей. Відбулося чотири заняття на факультетах Університету третього віку за участі 52 слухачів.

Завдяки реалізації спільного з ПАТ «Сумська Паляниця» проєкту «Соціальний Хліб» 300 одиноких громадян забезпечувалися хлібобулочними виробами. Додатково від благодійників отримано 50 одиниць хліба, які видано одиноким та одинокопроживаючим громадянам, які обслуговуються терцентром.

Одиноким пенсіонерам, особам з інвалідністю (23 особи) надано продуктові набори.

Послугою притулку в Будинку нічного перебування терцентру «Берегиня» щодня користувалися 25 людей, ще четверо осіб звернулися до пункту обігріву та залишилися на ночівлю.

Відбувалося 44 заходи з 55 безхатьками з соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання, відновлення трудових і соціальних навичок, чотири групові профілактичні та психокорекційні бесіди з 52 людьми.

За сприяння установи для 20 бездомних проведено благодійний обід, 20 людей забезпечено харчовими продуктами, дев’ятьох – речами.

Під час здійснення соціального патруля в місцях можливого скупчення бездомних осіб в районі вул. Данила Галицького, вул. Люблінська, вул. Пушкіна розповсюджено листівки з інформацією про роботу Будинку нічного перебування, бездомних осіб не виявлено.

КУ «Центр учасників бойових дій» протягом тижня надавала послуги з соціальної адаптації, юридичні та психологічні консультації.

Відбулося п’ять заходів культурно-виховного спрямування для учасників бойових дій та членів їх сімей. Організовано безоплатний перегляд вистав в Сумському національному академічному театрі ім. М. Щепкіна.

Cпільно з оздоровчим фітнес-клубом «Студія руху Mentor» реалізовувався проєкт для дітей захисників/захисниць України.

Ринок праці

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 4 листопада перебували на обліку, становила 2609 осіб з яких 2308 (88%) отримували допомогу з безробіття.

З початку року за сприянням служби зайнятості працевлаштували 2090 особу, з них зареєстрованих безробітних – 1539.

Під замовлення роботодавців організували професійне навчання для 156 людей.

У роботах тимчасового характеру, оплата яких здійснюється за кошти роботодавців, взяли участь 15 осіб.

Актуальна база вакансій на цю дату налічувала 382 одиниці: для робітників – 197, службовців – 131, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки, – 54.