002.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (10 – 17 жовтня 2022 року).

Бюджет

Станом на 13 жовтня до Загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 1,9 млрд грн, що становить 66,4% до плану на рік.

Сума недовиконання пропорційно 1/12 на поточну дату становить 336,4 млн грн або «-» 15%.

Сума недовиконання на поточну дату за розписом становить 317,2 млн грн або «-» 14,3%.

До Спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 97,9 млн грн, що становить 83% до плану на рік.

Надходження бюджету розвитку становлять 4,8 млн грн.

Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 443,2 млн грн, що становить 99,2% до плану на січень – вересень за розписом.

Плата за землю та комунальне майно

Протягом жовтня надійшло:

  • від оренди комунального майна – 378,1 тис. грн, що становить 17,8% від планового завдання на жовтень;
  • плати за землю – 2,8 млн грн, що становить 15,3% від планового завдання на жовтень (земельного податку – 996,3 тис. грн або 13,3% від плану на поточний місяць; орендної плати – 1,8 млн грн, або 16,6% від плану на поточний місяць).

З початку року надходження склали:

  • від оренди комунального майна – 42,6 млн грн, що складає 180,9% від планового завдання на 10 місяців 2022 року за рахунок сплати заборгованості по орендній платі ТОВ «Сумитеплоенерго» за період з лютого по квітень 2022 року включно та авансового платежу за укладання додаткової угоди по договору оренди цілісного майнового комплексу;
  • від відчуження комунального майна – 3,6 млн грн, що становить 75,3% від планового завдання на 10 місяців;
  • коштів гарантійного та реєстраційного внесків, що визначені Законом України «Про оренду державного та комунального майна», які підлягають перерахуванню оператором електронного майданчика до відповідного бюджету, – 28,5 тис. грн, що становить 57% від планового завдання на 10 місяців поточного року;
  • плати за землю – 99,3 млн грн, що становить 52% від планового завдання на 10 місяців 2022 року (земельного податку – 46,7 млн грн або 61,1% від плану на 10 місяців; орендної плати – 52,5 млн грн або 46% від плану на 10 місяців,
  • від продажу земельних ділянок – авансовий внесок в рахунок оплати ціни земельної ділянки – 5 тис. грн (надходження планом не передбачалися);
  • коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 1,1 млн грн, що в 12,5 раза перевищує планове завдання на 10 місяців.

Крім того, з початку року до бюджету отримано 18,1 тис. грн плати за встановлення земельного сервітуту, що становить 99,5% від планового завдання на січень – жовтень 2022 року.

 Освіта

У межах домовленостей Міністерства освіти і науки України та компанії «Google», у рамках продовженням ініціативи «Ноутбук кожному вчителю», закладам загальної середньої освіти Сумської міської ТГ передали 150 хромбуків для забезпечення потреб педагогів при організації освітнього процесу, зокрема за дистанційною формою.

Відбулося навчання керівників закладів загальної середньої освіти та осіб, відповідальних за цивільний захист в закладі освіти, з питань безпечної поведінки під час повітряної тривоги, артобстрілу, евакуації та виявлення вибухонебезпечних предметів.

Спільно з департаментом освіти і науки Сумської ОВА та Головним управлінням ДСНС в Сумській області здійснили повторну перевірку стану облаштування найпростіших укриттів у семи закладах дошкільної освіти.

З нагоди Дня захисників і захисниць України в закладах освіти провели благодійні акції «Подаруй тепло солдату», «Покровський кошик для солдата», «Привіт із дому», в рамках яких захисникам передали вітальні листівки, продуктові набори, засоби гігієни, маскувальні сітки та понад 500 окопних свічок.

За підсумками обласного етапу заочного Всеукраїнського конкурсу робіт юних фотоаматорів «Моя Україно!» учні закладів освіти Сумської міської ТГ посіли призових місць, а учениця Стецьківського ЗЗСО Марія СУХОВЕРХОВА з фотороботою «Моє життя – швидкість» стала переможцем у номінації «Репортажне фото».

Тривали ремонтні роботи у п’яти школах.

Консультантами Центру професійного розвитку педагогічних працівників провели семінар-практикум «Зміна трудового законодавства в умовах воєнного стану», хаб стійкості з теми «Формування психологічної резильєнтності», інтенсив «Дефіле технік формування життєстійкості та стресостійкості», марафон цифрової грамотності «Meme-generator: як генерувати та використовувати меми в освітньому процесі».

Тривала реалізація проєкту «Освіта та захист ініціатив в умовах надзвичайних ситуацій для найбільш вразливих груп населення в Україні» (20 сумських педагогів спільно з благодійною організацією AVSI та ГО «Емаус» проводять рекреаційні заняття для 2500 дітей громади).

Соціальний захист

Працівники департамент соціального захисту населення здійснювали приймання жителів громади з різних питань соціального захисту, вживалися заходи зі своєчасної підготовки документів для нарахування державних та місцевих соціальних гарантій. Протягом звітного періоду надано 3475 послуг щодо оформлення документів для призначення та виплати державної соціальної допомоги, матеріальної допомоги, надання пільг, компенсацій, житлової субсидії, отримання гуманітарної допомоги.

Прийняли, взяли на облік та видали відповідні довідки 202 внутрішньо переміщеним особам.

Враховуючи рішення виконавчого комітету, забезпечено безоплатне тимчасове розміщення внутрішньо переміщеної особи, яка прибула до Сум із Ворожби, в приміщенні гуртожитку професійно-технічного навчального закладу. За сприяння департаменту дана внутрішньо переміщена особа, жінка літнього віку, забезпечена харчовими прордуктами, питною водою, одягом, а Сумським міським центром соціальних служб надано ковдру та подушку.

Громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, І та ІІ категорії (1467 осіб) виплачено щомісячну компенсацію за пільгове забезпечення харчовими продуктами за вересень (508,4 тис. грн). При цьому, у зв’язку із недофінансуванням з Державного бюджету України, 138 «чорнобильцям» ІІ категорії (34 тис. грн) ця виплата ще не проведена.

Виконувалися програми Сумської міської територіальної громади соціального спрямування «Милосердя» та «Соціальна підтримка захисників України та членів їх сімей»:

  • 111 жителям громади виплачено щомісячні соціальні гарантії за жовтень на 410,9 тис. грн, зокрема восьми особам, яким виповнилося 100 і більше років, та 15 особам з-поміж учасників бойових дій та особам з інвалідністю внаслідок війни, яким виповнилося 95 і більше років (по 1013,5 грн або 50% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність); особі з інвалідністю І групи з дитинства, майстру спорту України з пауерліфтингу та армспорту, Чемпіону України та Європи з пауерліфтингу та двом ветеранам підпільно-партизанського руху (по 2027 грн або 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність), 20 дітям з інвалідністю, хворим на рідкісні (орфанні) захворювання, які потребують спеціального дієтичного харчування та постійного прийому медичних препаратів (по 3260,4 грн або 130% прожиткового мінімуму), 46 дітям загиблих (померлих) захисників України (в розмірі 150% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку), 10 членам сімей загиблих в Афганістані воїнів-інтернаціоналістів, п’яти особам з інвалідністю внаслідок війни І групи з-поміж учасників бойових дій в Афганістані та чотирьом особам з інвалідністю внаслідок війни І групи з-поміж захисників України (по 3040,5 грн або 150% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність);
  • восьми громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії ІІ, перераховано одноразову матеріальну допомогу в розмірі 773,60 грн (або 40% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність);
  • 1236 жителям громади перераховано матеріальну допомогу на оплату житлово-комунальних послуг за жовтень на 353,6 тис. грн, зокрема 717 Почесним донорам України (по 152,03 грн або 7,5% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність), 59 особам з інвалідністю І-ІІ групи по зору (по 354,73 грн або 17,5% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність), 228 особам з інвалідністю з дитинства I та II групи з діагнозом ДЦП та дітям з інвалідністю з діагнозом ДЦП (по 304,05 грн або 15% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, та в подвійному розмірі для осіб з інвалідністю з дитинства І А групи), 36 дітям, хворим на онкологічні захворювання, спінальну м'язову атрофію або бульозний епідермоліз (в розмірі 35% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку), дев’яти сім’ям (10 особам) загиблих в Афганістані воїнів-інтернаціоналістів та 122 сім’ям (178 особам) загиблих (померлих) захисників України (в розмірі від 35% до 66,5% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, залежно від кількості членів сім’ї), а також двом сім’ям (восьми особам) захисників України, які беруть безпосередню участь у бойових діях (в розмірі від 10% до 25% прожиткового мінімуму для працездатних осіб, залежно від кількості членів сім’ї);
  • чотирьом жителям громади надано цільову матеріальну допомогу для лікування (270 тис. грн), в тому числі і захиснику України (70 тис. грн);
  • семи багатодітнім сім’ям, діти з яких у 2022 році вступили до закладів вищої освіти, перераховано допомогу в розмірі прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку (17,6 тис. грн);
  • дев’яти сім’ям загиблих (померлих) захисників України надано матеріальну допомогу на розв’язання соціально-побутових питань в розмірі 10 тис. грн (для сім’ї з однієї особи) або 15 тис. грн (для сім’ї з двох осіб);
  • з нагоди Дня захисників і захисниць України 124 особам з інвалідністю внаслідок війни з-поміж захисників України виплачено матеріальну допомогу в розмірі 1 тис. грн кожному;
  • виплачено матеріальну допомогу членам добровольчих формувань Сумської міської територіальної громади та громадських невоєнізованих формувань: матеріальну допомогу за вересень (по 6500 грн) і матеріальну допомогу на розв’язання соціально-побутових питань, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг (в розмірі 25% прожиткового мінімуму для працездатних осіб).

Здійснювалося комплексне визначення ступеня індивідуальних потреб особи, яка потребує надання соціальних послуг, для подальшого розрахунку права громадянина, який надає соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, на виплату відповідної компенсації.

Тривало оздоровлення пільгової категорії громадян: протягом тижня направили до санаторіїв шістьох осіб.

КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» щоденно забезпечувала обслуговування одиноких та одинокопроживаючих осіб похилого віку та з інвалідністю.

Заняття з відвідувачами відділень терцентру проходили в онлайн та офлайн режимах: продовжувалася інформаційна, освітня та культурно-розвивальна робота, проводилися конкурси, марафони та вікторини. У рамках програми «Підготовка осіб з інвалідністю до самостійного життя» провели вісім занять для 62 людей. Для 62 відвідувачів терцентру влаштували пішохідні прогулянки міським парком ім. Кожедуба, дитячим парком «Казка». Протягом звітного періоду 73 осіб взяли участь у 22 заходах культурно-виховного спрямування, 46 відвідувачі денних відділень терцентру – у дев’яти майстер-класах із декоративно-вжиткового мистецтва. У понеділок і четвер на озері Чеха проводилися заняття «Групи здоров’я». Відбулося чотири заняття на факультетах Університету третього віку за участі 53 слухачів.

У рамках співпраці з волонтерським рухом «МИ ТУТ» під гаслом «Наближаємо Перемогу разом» працівниками терцентру та його відвідувачами надано допомогу у виготовленні маскувальних сіток та маскувального одягу, а також виготовлено 20 килимків, 85 оберегів і браслетів і ляльок-мотанок для військових.

Завдяки реалізації спільного з ПАТ «Сумська Паляниця» проєкту «Соціальний Хліб» 300 одиноких громадян забезпечувалися хлібобулочними виробами. Додатково, в якості благодійної допомоги підприємство надало 450 одиниць хліба, які видано одиноким та одинокопроживаючим громадянам, які обслуговуються терцентром.

Одиноким пенсіонерам, особам з інвалідністю (22 особи) надано продуктові набори, 33 особам – засоби догляду за тяжкохворими.

Жителям громади, які проходять гемодіаліз (22 особи), надавали послугу «Соціальне таксі».

Послугою притулку в Будинку нічного перебування терцентру «Берегиня» щодня користувалися 25 людей, ще п’ятеро осіб скористалися пунктом обігріву, залишившись на ночівлю.

Відбувалися 37 заходи з 49 безхатьками з соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання, відновлення трудових і соціальних навичок, дві групові профілактичні та психокорекційні бесіди з 17 особами.

За сприяння установи для 26 бездомних провели два благодійні обіди, вісьмох забезпечили речами.

Здійснено вихід соціального патруля в місцях можливого скупчення бездомних осіб в районі вул. Металургів, вул. Горького, вул. Труда, під час якого розповсюджено листівки з інформацією про роботу Будинку нічного перебування.

КУ «Центр учасників бойових дій» протягом тижня надавала послуги соціальної адаптації, юридичні консультації.

Проведено фліпчарт до Дня психічного здоров’я «Модель поведінки в стресовій ситуації в залежності від темпераменту», в якому взяли участь 12 осіб.
Відбулося три заходи культурно-виховного спрямування для учасників бойових дій та членів їх сімей. Організовано безоплатні перегляди вистави та відвідання концертів в обласній філармонії.

Ринок праці

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 14 жовтня перебували на обліку, становила 2872 особи з яких 2521 (88%) отримували допомогу з безробіття.
З початку року за сприянням служби зайнятості працевлаштували 1930 осіб, з них зареєстрованих безробітних – 1439.

Під замовлення роботодавців організували професійне навчання для 156 людей.
У роботах тимчасового характеру, оплата яких здійснюється за кошти роботодавців, взяли участь 15 осіб.

Актуальна база вакансій на цю дату налічувала 348 одиниць: для робітників – 175, службовців – 132, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки, – 41.