003.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (31 січня – 7 лютого 2022 року).

Бюджет

Станом на 2 лютого до Загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 202,5 млн грн, що становить 114,6% на поточну дату за розписом на січень.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження збільшились на 39,2 млн грн (або на 24%).

Із загальної суми надходжень 66% (133,6 млн грн) – податок на доходи фізичних осіб; 26% (52,7 млн грн) – місцеві податки та збори (18,2% (36,9 млн грн) – єдиний податок; 6,2% (12,6 млн грн) – земельний податок та орендна плата.

До Спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 8,8 млн грн, що становить 70,1% на поточну дату за розписом на січень.

Надходження бюджету розвитку становлять 2,4 млн грн (кошти від відчуження майна – 2,2 млн грн, кошти пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту – 0,2 млн грн).

Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 44,4 млн грн, що становить 99,9% до плану на січень місяць.

Плата за землю та комунальне майно

З початку року надійшло: від оренди комунального майна – 4,4 млн грн, що у 2 рази перевищує планове завдання на січень; від відчуження комунального майна – 2,2 млн грн (надходження планом не передбачені); плати за землю – 12,6 млн грн, що становить 80,7% від планового завдання на січень (земельного податку – 5 млн грн або 80,8% від плану на поточний місяць; орендної плати – 7,6 млн грн або 80,7% від плану на поточний місяць); коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 103,9 тис. грн, що в 8,7 раза перевищує планове завдання на січень.
Крім того, з початку року до бюджету надійшло 0,3 тис. грн плати за встановлення земельного сервітуту, що складає 24,3% від планового завдання на поточний місяць.

Заборгованість із заробітної плати

Згідно з оперативною інформацією, з початку лютого два підприємства-боржники виплатили 1650 тис. грн заборгованої заробітної плати: ДП «Завод обважнених бурильних та ведучих труб» – 1640 тис. грн, ТОВ «Газтех» – 10 тис. грн.

Охорона здоров’я

Протягом тижня в місті з’явилось на світ 35 дітей: хлопчиків – 18, дівчаток – 17.

Кількість сумчан, котрі звернулись до лікувальних закладів міста з приводу отримання травм, збільшилася: 423 особи проти 388.

Ушкоджень, отриманих у побуті – 216, вуличних травм – 110, спортивних – 17, дорожньо-транспортних – одна, інших – 79.

З початку приписної компанії у комунальних медичних закладах міста Суми укладено 212257 декларацій про вибір лікаря, що надає первинну медичну допомогу (КНП «ЦПМСД №1» – 111188, КНП «ЦПМСД №2» – 101069), що становить 81,9% постійного населення міста.

Освіта

Працівники управління освіти і науки взяли участь в онлайн-зустрічі батьків учнів 11-x класів з Харківським регіональним центром оцінювання якості освіти з питань реєстрації на ЗНО–2022, особливостей умов проведення ЗHO та вступу до закладів вищої освіти України у 2022 році.

Спеціалісти управління освіти і науки разом із керівниками та відповідальними особами ЗОШ № 22 та СПШ № 28 взяли участь у першому наглядовому аудиті відповідно до міжнародного стандарту енергоменеджменту ISO 50001:2018.

Відбулося три засідання робочої групи з питань формування сучасної мережі закладів загальної середньої освіти, напрацьовані питання для співбесід з керівниками шкіл; онлайн-наради із заступниками директорів з НВР школи І ступеня з питання обліку дітей.

На пробне ЗНО зареєстровано 1678 учнів.

Учні закладів освіти Сумської міської територіальної громади взяли участь у III етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад з німецької мови, французької мови, екології та інформатики. За підсумками участі в олімпіадах з 14 предметів учні Сумської міської територіальної громади здобули 62 призових місця.

Тривала підготовка списків учнів-переможців ІІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад для участі у відбірково-тренувальних зборах.

Розпочався прийом заявок на участь у міському етапі конкурсу на кращий Інтернет-сайт закладу дошкільної освіти.

У школах вакциновано 3520 працівників (100%), у садочках – 1924 осіб (100%). Організовано вакцинацію 33 працівників закладів освіти бустерною дозою.

У закладах дошкільної освіти зафіксували захворювання на COVID-19 157 працівників та 34 дітей (на самоізоляції перебували 30 груп, 449 дітей), у закладах загальної середньої освіти хворіли п’ять учнів та 203 працівники.

Соціальний захист

Департамент продовжував роботу з урахуванням карантинних обмежень і дотриманням протиепідемічних заходів: особисті прийоми громадян проводилися за попереднім записом (при нагальній потребі та за наявності вільних місць – у день звернення); документи приймалися через спеціальну скриньку, розташовану при вході в адміністративну будівлю (вул. Харківська, 35), за допомогою пошти або через електронні сервіси; керівники департаменту надавали роз’яснення та консультації щосереди на «прямій телефонній лінії».

Прийом громадян також здійснювався в Громадській приймальні департаменту, на додаткових робочих місцях, які організовані для прийому громадян із питань оформлення житлової субсидії в приміщенні Міського єдиного інформаційно-розрахункового центру, КУ «Центр учасників бойових дій» та на віддаленому робочому місці департаменту за адресою: вул. Охтирська, 11.

Забезпечувався прийом жителів громади спеціалістами департаменту в старостинських округах.

Отримано 12 повідомлень про факти насильства в сім’ї відносно дев’яти осіб, в тому числі щодо трьох осіб насильство вчинялось неодноразово та щодо шести – вперше.

Жителям громади, які проходять гемодіаліз (23 особи), надавали послугу «Соціальне таксі», ще дев’яти допомагали з підвезенням до лікувальних установ.

Соціальні працівники КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» на дому обслуговували 787 осіб із числа одинокопроживаючих мешканців громади, в тому числі 58 осіб із приєднаних до міста громад. Взято на обслуговування шість осіб, котрі потребують надання соціальних послуг. Заняття з відвідувачами відділень терцентру проходили в онлайн та офлайн режимах: продовжувалася інформаційна, освітня та культурно-розвивальна робота з відвідувачами відділень, їхніми батьками та слухачами «Університету третього віку», проводилися онлайн-конкурси, марафони та вікторини. Щовівторка та щочетверга в спортзалі міського центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» для 20 осіб проходили заняття «Групи здоров’я». Для 56 відвідувачів терцентру організовано вісім занять в рамках програми «Підготовка осіб з інвалідністю до самостійного життя». Всього протягом звітного періоду 196 осіб взяли участь у 48 заходах культурно-виховного спрямування, 50 – у восьми майстер-класах із декоративно-вжиткового мистецтва.

Тривала робота Університету третього віку: проведено 16 занять на факультетах «Правовий», «Комп’ютерні технології», «Основи медицини та здорового способу життя», «Народознавство і фольклор», «Креативне рукоділля», «Геронтопсихологія», «Віртуальний туризм», «Основи роботи зі смартфоном та планшетом», «Англійська мова», «Мистецтво», якими було охоплено 146 слухачів поважного віку.

Послуга притулку в Будинку нічного перебування терцентру «Берегиня» щодня надавалася 38 особам, які також отримали 29 послуг із соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання, відновлення трудових і соціальних навичок, 10 осіб отримали фахову психологічну допомогу. За сприяння установи для 37 бездомних осіб проведено благодійну вечерю, одна особа отримала гуманітарну допомогу у вигляді речей та взуття. Проведено два виходи соціального патруля в районі вул. Іллінська, вул. Садова, вул. Засумська, вул. Герцена, вул. Нижня Холодногірська, район Центрального ринку, мосту ЧРЗ разом з дільничними офіцерами поліції Сектору дільничних офіцерів поліції Відділу превенції Сумського РУП ГУНП в Сумській області. В ході патрулів виявлено чотирьох бездомних осіб, яких інформовано про роботу Будинку нічного перебування і про роботу пункту обігріву та запропоновано звернутися до установи за отриманням послуг. Одну особу направлено до лікувального закладу.

У рамках реалізації спільного з ПАТ «Сумська Паляниця» проєкту «Соціальний Хліб» 300 одиноких громадян забезпечили хлібобулочними виробами.

КУ «Центр учасників бойових дій» протягом тижня надано 327 послуг соціальної адаптації 202 особам, 21 консультацію з юридичних питань, 36 осіб отримали 54 послуги лікарів фізіотерапевта та психотерапевта та 14 осіб 19 бальнеологічних та електролікувальних послуг, 32 особи вакциновані бустерною дозою від COVID-19. Для 30 захисників України та членів їх сімей організовано безоплатний перегляд вистав у Сумському національному академічному театрі ім. Щепкіна, а для п’яти осіб – концерту «Добра... Висоцький».

За путівками, виділеними Мінсоцполітики, трьох дітей пільгової категорії, направлено на тематичну оздоровчу зміну до дитячого табору «Артек-Прикарпаття» (м. Трускавець).

Організовано та проведено в онлайн-режимі засідання опікунської ради при органі опіки та піклування Сумської міської ради (розглянуто три заяви мешканців громади щодо призначення опікуна над недієздатною особою, влаштування недієздатної особи, яка страждає на психічні розлади до закладу соціального захисту особи, надання дозволу на вчинення правочину від імені та на ім’я недієздатної особи – надано відповідні пропозиції органу опіки та піклування шляхом підготовки проєкту рішення виконавчого комітету); комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам (розглянуто 29 справ, по яких позитивно розв'язано питання призначення щомісячної адресної допомоги на проживання та інших видів соціальних допомог внутрішньо переміщеним особам); комісії щодо розгляду заяв членів сімей осіб, які загинули (пропали безвісти), померли та осіб з інвалідністю, внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, деяких категорій осіб, які брали участь в Революції Гідності, про виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення (в результаті засідання учаснику бойових дій на території інших держав призначено грошову компенсацію на 1,3 млн грн).

Ринок праці

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 4 лютого перебували на обліку, становила 2050 осіб, з яких 1783 (87%) отримували допомогу з безробіття.

З початку 2022 року за сприянням служби зайнятості працевлаштовані 273 осіб, із них зареєстрованих безробітних – 202.

Під замовлення роботодавців організували професійне навчання для 59 осіб.

Станом на 4 лютого розірвано 15 трудових договорів між приватними підприємцями та найманими працівниками, що були укладені до 1 січня 2015 року.

Актуальна база вакансій на цю дату налічувала 769 одиниць: для робітників – 437, службовців – 262, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки, – 70.

Навантаження на одне вільне робоче місце зареєстрованих безробітних становило три особи.