006.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (24–31 січня 2022 року).

Бюджет

Станом на 27 січня до Загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 141 млн грн, що становить 94,8% на поточну дату за розписом на січень.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження збільшились на 30,9 млн грн (або на 28%).

Із загальної суми надходжень 66,1% (93,3 млн грн) – податок на доходи фізичних осіб; 27,2% (38,4 млн грн) – місцеві податки та збори (21,9% (30,8 млн грн) – єдиний податок; 3,8% (5,4 млн грн) – земельний податок та орендна плата.

До Спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 5,8 млн грн, що становить 54,6% на поточну дату за розписом на січень.

Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 44,4 млн грн, що становить 99,9 % до плану на січень.

Плата за землю та комунальне майно

З початку року надійшло: від оренди комунального майна – 4,4 млн грн, що в 1,9 раза перевищує планове завдання на січень; від відчуження комунального майна – 63,8 тис. грн (надходження планом не передбачені); плати за землю – 5,4 млн грн, що становить 34,4% від планового завдання на січень (земельного податку – 1,3 млн грн або 21,6% від плану на поточний місяць; орендної плати – 4 млн грн або 42,8% від плану на поточний місяць); коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 74,1 тис. грн, що в 6,2 раза перевищує планове завдання на січень.

Крім того, з початку року до бюджету надійшло 0,3 тис. грн плати за встановлення земельного сервітуту, що складає 24,3% від планового завдання на поточний місяць.

Заборгованість із заробітної плати

Згідно з оперативною інформацією, протягом тижня жоден із боржників заборговану заробітну плату не виплачував.

Зпочатку січня трьома підприємствами-боржниками виплачено 1113,5 тис. грн заборгованої заробітної плати: АТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – 1055,4 тис. грн; ТОВ «Газтех» – 48 тис. грн; ТОВ Кінотеатр «Дружба» – 10,1 тис. грн.

Охорона здоров’я

Протягом тижня в місті з’явилось на світ 47 дітей: хлопчиків – 21, дівчаток – 26.

Кількість сумчан, котрі звернулись до лікувальних закладів міста з приводу отримання травм, зменшилась: 388 осіб проти 521.

Ушкоджень, отриманих у побуті –183, вуличних травм – 154, спортивних – 12, дорожньо-транспортних – дві, інших – 37.

З початку приписної компанії у комунальних медичних закладах міста Суми укладено 212257 декларацій про вибір лікаря, що надає первинну медичну допомогу (КНП «ЦПМСД №1» – 111188, КНП «ЦПМСД №2» – 101069), що становить 81,9% постійного населення міста.

Освіта

Відбулися: нарада з Харківським регіональним центром оцінювання якості освіти з питання організації та проведення ЗНО у 2022 році. Обговорені питання реєстрації на основну сесію ДПА у формі ЗНО, яка триватиме з 1 лютого по 1 березня 2022 року; друге засідання робочої групи з питань формування сучасної мережі закладів загальної середньої освіти, напрацьовані питання для співбесід з керівниками шкіл; онлайн-нарада з завідувачами закладів освіти щодо організації харчування дітей у садочках, фінансової діяльності ЗДО у 2022 році та про підвищення кваліфікації педпрацівників; онлайн-наради з заступниками директорів з НВР та медичними сестрами, на яких розглядалися питання організації дистанційного навчання, дотримання Санітарного регламенту, організації харчування, отримання підручників та особливостей ЗНО–2022.

Учні закладів освіти Сумської міської територіальної громади взяли участь у ІІІ етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад з історії, астрономії, географії, хімії, біології, правознавства та англійської мови. За результатами участі у попередніх шести олімпіадах перемоги здобули 35 учнів.

Фотороботи вихованців Стецьківського ЗЗСО обрано переможцями обласного етапу фотовиставки до Дня Соборності України «Україна – це ми!».

Призерами обласного спортивно-масового онлайн-заходу серед учнів закладів освіти Сумської області «Сильні, спритні та гнучкі» стали 23 учні закладів освіти Сумської міської територіальної громади.

Спеціалісти управління освіти і науки провели додаткову роз'яснювальну роботу з колективами закладів загальної середньої, позашкільної освіти щодо організації освітнього процесу в умовах карантину, а також інформування про заходи, спрямовані на запобігання поширенню хвороби COVID–19, на необхідність суворого дотримання вимог постанови Головного державного санітарного лікаря України від 6 вересня 2021 року № 10 «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».

У школах вакциновано 3520 працівників (100%), у садочках – 1924 особи(100%). Організовано вакцинацію 69 працівників закладів освіти бустерною дозою.

У закладах дошкільної освіти зафіксували захворювання на COVID-19 130 працівників та 36 дітей (на самоізоляції перебували 35 груп, 505 дітей), у закладах загальної середньої освіти хворіли 128 учнів та 213 працівників (на самоізоляції перебував 101 клас, 2789 учнів). У школах № 1, № 2, № 3, № 6, № 12, № 14, Великочернеччинському ЗЗСО 1–4 класи навчалися дистанційно.

Соціальний захист

Департамент продовжував роботу з урахуванням карантинних обмежень і дотриманням протиепідемічних заходів: особисті прийоми громадян проводилися за попереднім записом (при нагальній потребі та за наявності вільних місць – у день звернення); документи приймалися через спеціальні скриньки, розташовані при вході в адміністративну будівлю (вул. Харківська, 35), за допомогою пошти або через електронні сервіси; керівники департаменту надавали роз’яснення та консультації щосереди на «прямій телефонній лінії».

Прийом громадян також здійснювався в Громадській приймальні департаменту, на додаткових робочих місцях, які організовані для прийому громадян із питань оформлення житлової субсидії в приміщенні Міського єдиного інформаційно-розрахункового центру, КУ «Центр учасників бойових дій» та на віддаленому робочому місці департаменту за адресою: вул. Охтирська, 11.

Забезпечувався прийом жителів громади спеціалістами департаменту в старостинських округах.

Задля максимального виключення необхідності відвідування департаменту в період запровадження карантинних заходів, на виконання Урядових рішень здійснено автоматичне подовження виплати деяких видів допомог без звернення громадян: 1546 мешканцям громади подовжено на період дії карантину, по 30 квітня 2022 року, виплату державних соціальних допомог, зокрема, на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю; тим, хто проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу; особам, які не мають права на пенсію; допомогу на проживання внутрішньо переміщеним особам тощо.

Проведено нарахування житлової субсидії та пільг при оплаті за житлово-комунальні послуги за січень. Розмір житлової субсидії розраховано з урахуванням збільшення розмірів тарифів на послуги: з розподілу природного газу, з централізованого водопостачання та водовідведення, поводження з побутовими відходами, та, вперше, на абонентське обслуговування за постачання теплової енергії, гарячої води та поводження з побутовими відходами. Враховуючи те, що з початку року Сумська міська територіальна громада перебуває не в «червоній» зоні, субсидія розрахована без збільшення на 50% соціальних нормативів, і як наслідок, середній розмір субсидії зменшився на 200 грн, а близько 300 домогосподарств втратили право на субсидію в порівнянні з груднем 2021 року. Враховуючи проведені розрахунки, на сьогодні як отримувачі житлової субсидії на обліку перебуває 29056 домогосподарств, в тому числі по 4097 домогосподарствах розмір житлової субсидії за січень становить 0 грн. Загальна ж потреба в коштах на виплату субсидій та пільг становить 50,8 млн грн, з них субсидії нараховано 25577 домогосподарствам (36,3 млн грн), пільги – 10884 особам (14,5 млн грн).

Профінансовано три заклади вищої та три заклади фахової передвищої освіти для забезпечення проведення виплати 603 студентам, яким призначено соціальну стипендію за січень на 1,3 млн грн.

Виконувалися програми Сумської міської територіальної громади соціального спрямування «Милосердя» та «Соціальна підтримка захисників України та членів їх сімей»: КП «Електроавтотранс» відшкодовано витрати за пільгове перевезення окремих категорій громадян (3,2 млн грн); мешканці територіальної громади, якій виповнилося 100 років, надано матеріальну допомогу до Дня народження, в розмірі 5802 грн (три прожиткових мінімуми для осіб, які втратили працездатність); 44 мешканцям виплачено щомісячні соціальні гарантії за січень на 85,1 тис. грн, зокрема 21 особі з-поміж учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни, яким виповнилося 95 і більше років (по 967 грн, або 50% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність); двом ветеранам підпільно-партизанського руху (по 1934 грн або 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність), 12 членам сімей загиблих в Афганістані воїнів-інтернаціоналістів, дев’яти особам з інвалідністю внаслідок війни І групи з учасників бойових дій в Афганістані (п’ятеро осіб) та з-поміж захисників України (чотири особи.) (по 2901 грн або 150% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність); проведено відшкодування витрат надавачам послуг та об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків за надані в грудні 2021 року пільги на оплату житлово-комунальних послуг окремим громадянам, пільги яким встановлені рішенням Сумської міської ради (379,1 тис. грн), а також за надані в січні пільги з оплати послуг зв’язку (57,4 тис. грн).

Отримано 14 повідомлень про факти насильства в сім’ї відносно 14 осіб, в тому числі щодо двох осіб насильство вчинялось неодноразово та щодо 12 – уперше.
Жителям громади, які проходять гемодіаліз (23 особи), надавали послугу «Соціальне таксі», ще шести допомагали з підвезенням до лікувальних установ.

КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» забезпечено надання 2636 соціальних послуг громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги. Соціальні робітники терцентру на дому обслуговували 789 осіб із числа одинокопроживаючих мешканців громади, в тому числі 58 осіб із приєднаних до міста громад. Взято на обслуговування двох осіб, котрі потребують надання соціальних послуг.

Заняття з відвідувачами відділень терцентру організовано в онлайн та офлайн режимах: продовжувалася інформаційна, освітня та культурно-розвивальна робота з відвідувачами відділень, їхніми батьками та слухачами «Університету третього віку», проводилися онлайн-конкурси, марафони та вікторини. Щовівторкка та щочетверга в спортзалі міського центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» для 20 осіб проходили заняття «Групи здоров’я». Для 36 осіб проведено екскурсію до Сумського обласного краєзнавчого музею, 25 осіб відвідали кінотеатр «Дружба», для 58 відвідувачі терцентру організовано сім занять в рамках програми «Підготовка осіб з інвалідністю до самостійного життя».

Всього протягом звітного періоду 180 осіб взяли участь у 56 онлайн та офлайн заходах культурно-виховного спрямування, 60 – в 11 майстер-класах із декоративно-вжиткового мистецтва.

Тривала робота Університету третього віку: проведено 14 занять на факультетах «Правовий», «Комп’ютерні технології», «Основи медицини та здорового способу життя», «Народознавство і фольклор», «Креативне рукоділля», «Геронтопсихологія», «Віртуальний туризм», «Основи роботи зі смартфоном та планшетом», «Англійська мова», «Мистецтво», якими було охоплено 172 слухачів поважного віку.

Послуга притулку в Будинку нічного перебування терцентру «Берегиня» щодня надавалася 42 особам. Також надано 35 послуг із соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання, відновлення трудових і соціальних навичок, 13 осіб отримали фахову психологічну допомогу. За сприяння установи для 35 бездомних осіб проведено благодійну вечерю, одна особа отримала гуманітарну допомогу у вигляді речей та взуття.

Проведено два виходи соціального патруля в районі вул. Шевченка, вул. Ярослава Мудрого, вул. Робітнича, вул. Засумська, вул. Першотравнева, вул. Ю. Вєтрова, вул. Тополянська, вул. 3-я Заводська, вул. Привокзальна, а також в районі Залізничного вокзалу разом з дільничними офіцерами поліції Сектору дільничних офіцерів поліції Відділу превенції Сумського РУП ГУНП в Сумській області. В ході патрулів виявлено п’ятьох бездомних осіб, яких інформовано про роботу Будинку нічного перебування і про роботу пункту обігріву та запропоновано звернутися до установи за отриманням послуг, але отримано відмову.

У рамках реалізації спільного з ПАТ «Сумська Паляниця» проєкту «Соціальний Хліб» 300 одиноких громадян забезпечили хлібобулочними виробами.

КУ «Центр учасників бойових дій» протягом тижня надано 330 послуг соціальної адаптації 215 особам. Медичні послуги отримав 21 захисник України. Також підопічним Центру надано 25 консультацій з юридичних питань.
За путівками, виділеними Мінсоцполітики, двох дітей пільгової категорії, направлено на тематичну оздоровчу зміну до дитячого табору «Соколята» (м. Хирів Львівської області).

Організовано та проведено в онлайн-режимі засідання комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам (розглянуто 26 справ, по яких позитивнорозв'язано питання призначення щомісячної адресної допомоги на проживання та інших видів соціальних допомог ВПО).

Ринок праці

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 28 січня перебували на обліку, становила 2071 особа, з яких 1802 (87%) отримували допомогу з безробіття.

З початку 2022 року за сприянням служби зайнятості працевлаштовані 178 осіб, із них зареєстрованих безробітних – 140.

Під замовлення роботодавців організували професійне навчання для 48 осіб.

Станом на 28 січня розірвано 10 трудових договорів між приватними підприємцями та найманими працівниками, що були укладені до 1 січня 2015 року.

Актуальна база вакансій на цю дату налічувала 747 одиниць: для робітників – 442, службовців – 242, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки, – 63.

Навантаження на одне вільне робоче місце зареєстрованих безробітних становило три особи.