0012.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (27.12.2021– 10.01.2022).

Бюджет

Станом на 1 січня до Загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 2,4 млн грн, що становить 103,7% до плану на рік.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження збільшились на 530,5 млн грн (або на 27,9%).

Із загальної суми надходжень 68,2% (1 657,2 млн грн) – податок на доходи фізичних осіб; 21,5 % (524 млн грн) – місцеві податки та збори, зокрема 313,5 млн грн – єдиний податок; 189,8 млн грн – земельний податок та орендна плата; 174,8 млн грн – акцизний податок; 228,9 млн грн – плата за оренду комунального майна.

До Спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 79 млн грн, що становить 111,7% до плану на рік.

Надходження до бюджету розвитку становили 11,1 млн грн (кошти від відчуження майна – 9,4 млн грн, кошти пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту – 1,6 млн грн, кошти від продажу землі – 0,1 млн грн).

Офіційних трансфертів до Загального фонду надійшло 548,1 млн грн, що становить 99,1% до плану на рік; до Спеціального фонду – 222 млн грн, що становить 99,2% до плану рік.

Плата за землю та комунальне майно

Протягом грудня надійшло: від оренди комунального майна – 2,3 млн грн, що складає 125,8% від плану на місяць; плати за землю – 16,2 млн грн, що складає 100,9% від планового завдання на місяць (земельного податку – 6 млн грн, або 90,4 % від плану на грудень; орендної плати – 9,2 млн грн, або 108,6 % від плану на грудень; коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 201,5 тис. грн.

З початку року надходження склали: від оренди комунального майна – 28,7 млн грн, що складає 107,0 % від планового завдання на рік; плати за землю – 189,5 млн грн, що складає 95,9 % від планового завдання на рік (земельного податку – 73 млн грн, або 86,8 % від плану на 12 місяців; орендної плати – 115,5 млн грн, або 102,7 % від плану на 12 місяців; від продажу земельних ділянок – 49,5 тис. грн, що складає 24,8 % від планового завдання на рік; коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 1,1 млн грн, що складає 151,2 % від планового завдання на 2021 рік.

Крім того, з початку року до бюджету надійшло 11,5 тис. грн плати за встановлення земельного сервітуту, що складає 121,1% від планового завдання на 2021 рік.

Заборгованість із заробітної плати

Згідно з оперативною інформацією, станом на 1 січня трьома підприємствами-боржниками було виплачено 5,9 млн грн заборгованої заробітної плати.

Заборгованість виплачували АТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – 3819,3 тис. грн; ДП «Завод обважнених бурильних та ведучих труб» – 2172,6 тис. грн; ТОВ Кінотеатр «Дружба» – 4,1 тис. грн.

Охорона здоров’я

Протягом тижня в місті з’явилось на світ 23 дитини: хлопчиків – вісім, дівчаток – 15.

Кількість сумчан, котрі звернулись до лікувальних закладів міста з приводу отримання травм, збільшилась: 598 осіб проти 500.

Ушкоджень, отриманих у побуті – 312, вуличних травм – 231, спортивних – 19, дорожньо-транспортних – не звертались, спортивних – 15, виробничих – чотири, інших – 36.

З початку приписної компанії у комунальних медичних закладах міста Суми укладено 210661 декларація про вибір лікаря, що надає первинну медичну допомогу (КНП «ЦПМСД №1» – 111188, КНП «ЦПМСД № 2» – 99473), що становить 81,4% постійного населення міста.

Освіта

Понад 1000 щирих дитячих малюнків, новорічних поробок та солодощів відправилися українським захисникам.

На інформаційному порталі з реформування системи шкільного харчування як приклад успішного досвіду проведення модернізації харчоблоків, їдалень у відповідність до вимог санітарного законодавства представлено матеріали ЗЗСО № 10, № 12, № 14, №17, № 23, № 30.

У закладах освіти провели освіторію з реформування системи шкільного харчування «Кращі практики організації харчування в ЗЗСО Сумської міської територіальної громади», які відбулися у школах № 10, № 12, № 32. Учасники обговорили підходи до формування сучасного меню із залученням батьків та вихованців закладу. Гості відвідали оновлені харчоблоки, ознайомилися з можливостями роботи нового обладнання, зокрема, пароконвектомату – професійного кухонного теплового обладнання, що дає можливість приготувати велику кількість продуктів з малими затратами теплової енергії.

У ІІ (міському) етапі учнівських олімпіад взяли участь 853 учні шкіл Сумської міської територіальної громади. Найбільшу кількість перемог здобули учні ССШ № 10 (48 дипломів), класичної гімназії (44 дипломи), ЗОШ № 12 (28 дипломів), ССШ № 9 (17 дипломів), гімназії № 1 (16 дипломів).

Діти пільгових категорій, переможці всеукраїнських і обласних творчих конкурсів, лідери учнівського самоврядування взяли участь у новорічно-різдвяних заходах, що відбулися в Сумському національному академічному театрі драми та музичної комедії ім. Щепкіна, Палаці культури «Хімік», Сумській обласній філармонії, Палаці для дітей та юнацтва.

Діти пільгових категорій (діти, батьки яких брали, беруть участь в АТО/ООС; батьки яких є учасниками бойових дій на території інших держав; батьки яких загинули під час Революції Гідності; діти віком до 14 років з багатодітних сімей, де виховуються четверо і більше дітей; діти учасників АТО віком від 2 до 7 років) отримали новорічні подарунки.

Для вихованців закладів загальної середньої освіти проводили екскурсії, майстер-класи, екологічні вікторини, конкурси малюнків.

Тривала організаційно-просвітницька робота щодо вакцинації працівників закладів освіти від коронавірусної хвороби COVID-19. У школах вакциновано 3520 працівників (100%), у садочках – 1930 осіб (99,8%), 94 особи мають протипоказання, дев’ятеро відсторонені від роботи.

Усі заклади дошкільної освіти працювали в звичайному режимі. Організація харчування здійснювалася у відповідності до затвердженого меню та нових норм харчування.

Соціальний захист

Департамент продовжував роботу з урахуванням карантинних обмежень і дотриманням протиепідемічних заходів: особисті прийоми громадян проводилися за попереднім записом (при нагальній потребі та за наявності вільних місць – у день звернення); документи приймалися через спеціальні скриньки, розташовані при вході в адміністративну будівлю (вул. Харківська, 35), за допомогою пошти або через електронні сервіси; керівники департаменту надавали роз’яснення та консультації щосереди на «прямій телефонній лінії».

Прийом громадян також здійснювався в Громадській приймальні департаменту, на додаткових робочих місцях, які організовані для прийому громадян із питань оформлення житлової субсидії в приміщенні Міського єдиного інформаційно-розрахункового центру, КУ «Центр учасників бойових дій» та на віддаленому робочому місці департаменту за адресою: вул. Охтирська, 11.

Забезпечувався прийом жителів громади спеціалістами департаменту в старостинських округах.

В останні дні 2021 року минулого року частково профінансовано житлові субсидії та пільги у грошовій готівковій формі за грудень. Вже з 4 січня СД АТ «Укрпошта» розпочато доставку коштів 4012 особам (6,5 млн грн). Також, враховуючи отримане фінансування та наявний залишок коштів, через банківські установи виплачено в повному обсязі пільги (4676 особам) та частково субсидії (181 особі).

Виплата житлових субсидій за грудень 21172 мешканцям громади, кошти яким не було перераховано, буде проведена після надходження фінансування з державного бюджету.
Профінансовано три заклади вищої та три заклади фахової передвищої освіти для забезпечення проведення виплати 782 студентам, яким призначено соціальну стипендію за грудень, на 1517,9 тис. грн.

Забезпечено виконання програм Сумської міської територіальної громади соціального спрямування «Милосердя» та «Соціальна підтримка захисників України та членів їх сімей». Так, наприкінці грудня КП «Електроавтотранс» відшкодовано витрати за пільгове перевезення окремих категорій громадян (8784,3 тис. грн), АТ «Українська залізниця» відшкодовано витрати за пільгове перевезення окремих категорій громадян на залізничному транспорті у міжміському сполученні (237 тис. грн), проведено відшкодування витрат надавачам послуг та об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків за надані в листопаді 2021 року пільги на оплату житлово-комунальних послуг окремим громадянам, пільги яким встановлені рішенням Сумської міської ради (342,6 тис. грн), а також за надані в звітному місяці пільги з оплати послуг зв’язку (65,5 тис. грн); 28 військовослужбовцям, які проходять військову службу за контрактом у Збройних Силах України, надано одноразову матеріальну допомогу в розмірі 3 тис. грн, дружині та неповнолітній дитині загиблого захисника України надано одноразову матеріальну допомогу в загальній сумі 105 тис. грн (50 тис. грн – дружині та 55 тис. грн – дитині).

Вперше за рахунок коштів громади відповідно до «Цільової програми соціальної підтримки осіб з інвалідністю, які пересуваються на кріслах колісних» двом особам з інвалідністю виплачено грошову компенсацію в розмірі по 150 тис. грн для набуття/заміни житла, до якого може бути чи вже забезпечений безперешкодний доступ. Кошти
можуть бути використані протягом року з дня їх зарахування.

Вже на початку нового року за путівками, виділеними Мінсоцполітики, двох дітей пільгової категорії направлено на тематичну оздоровчу зміну до дитячого табору в Карпатах «Соколята».

Дітям пільгових категорій, які не відвідують дошкільні заклади освіти (164 дитини з 99 багатодітних сімей, де виховуються четверо та більше дітей віком до 14 років, та 90 дітей захисників України віком від двох до семи років) видано подарунки до Нового 2022 року, які придбані за кошти бюджету громади.
У передноворічні дні та протягом двох днів нового року отримано 22 повідомлення про факти насильства в сім’ї відносно 20 осіб, в тому числі щодо 11 осіб насильство вчинялось неодноразово та дев’яти осіб - уперше.

Всього в 2021 році зафіксовано 786 випадків домашнього насильства по відношенню до 557 осіб, з них відносно 90 осіб (16%) насильство відбувалось неодноразово. Із загальної кількості постраждалих 83% – це жінки. З усіма кривдниками дільничними офіцерами поліції проведено профілактичну роботу, до них застосовані адміністративні стягнення, надано приписи із забороною контактувати з постраждалою особою у будь-який спосіб. Постраждалі особи проінформовані про заклади, в яких вони можуть отримати допомогу.

Жителям громади, які проходять гемодіаліз (21 особа), надавали послугу «Соціальне таксі», ще трьом допомагали з підвезенням до лікувальних установ.

КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» забезпечено надання 2176 соціальних послуг громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги. Соціальні робітники терцентру на дому обслуговували 738 осіб із числа одинокопроживаючих мешканців громади, в тому числі 58 осіб із приєднаних до міста громад. Заняття з відвідувачами відділень терцентру організовано в онлайн та офлайн режимах: продовжувалася інформаційна, освітня та культурно-розвивальна робота з відвідувачами відділень, їхніми батьками та слухачами «Університету третього віку», проводилися онлайн-конкурси, марафони та вікторини. У вівторок і четвер у спортзалі міського центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» проходили заняття «Групи здоров’я». Для 36 відвідувачів терцентру організували пішохідні прогулянки до новорічної ялинки, 13 осіб взяли участь в екскурсії до Сумського обласного краєзнавчого музею з переглядом експозиції «Три свята в гості». У рамках програми «Підготовка осіб з інвалідністю до самостійного життя» проведено шість занять для 56 осіб. До новорічних та різдвяних свят проведено конкурсно-розважальні програми «Крокує світом Новий рік», «З передзвоном на поріг скоро ступить Новий рік» та віртуальну подорож до Різдва Христова, в яких прийняли участь 160 осіб.

Всього протягом останніх днів минулого року та двох робочих днів поточного року 118 осіб взяли участь у 26 онлайн та офлайн заходах культурно-виховного спрямування, 56 осіб – у шести майстер-класах із декоративно-вжиткового мистецтва.

Тривала робота Університету третього віку: відбулись заняття на факультетах «Сучасних технологій», «Основ медицини та здорового способу життя», «Народознавства і фольклору», «Креативного рукоділля», «Геронтопсихології», «Віртуального туризму», «Гаджетів», якими було охоплено 181 слухача поважного віку.

Послуга притулку в Будинку нічного перебування терцентру «Берегиня» щодня надавалася 47 особам (четверо бездомних уперше з початку опалювального періоду звернулися за даною послугою). Взято на облік чотирьох бездомних осіб. Також надано 80 послуг із соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання, відновлення трудових і соціальних навичок. За сприяння установи шестеро бездомних осіб отримали гуманітарну допомогу у вигляді речей та взуття, яку надали волонтери Товариства Червоного Хреста України; для 41 бездомної особи організовано святкове чаювання.

Здійснено соціальний патруль в районі вул. Роменська, в ході якого виявлено п’ять бездомних осіб, яких проінформували про Будинок нічного перебування, і про роботу пунктів обігріву, але які, на жаль, не виявили бажання звернутися до установи за отриманням послуг.

У відповідності до програми «Милосердя» 53 нужденних громадян двічі на тиждень отримували безоплатні обіди в закладах громадського харчування, а ще 47 особам, котрі є отримувачами соціальної послуги догляду вдома, соціальні робітники доставляли їжу додому.

У рамках реалізації спільного з ПАТ «Сумська Паляниця» проєкту «Соціальний Хліб» 300 одиноких громадян забезпечили хлібобулочними виробами.

КУ «Центр учасників бойових дій» протягом тижня надано 736 послуг 288 особам, в тому числі дев’яти учасникам бойових дій та семи членам сімей захисників України вперше звернулися до установи.

Організовано та проведено засідання опікунської ради з питань опіки над повнолітніми особами.

Ринок праці

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 6 січня перебували на обліку, становила 2022 особи, з яких 1779 (87%) отримували допомогу з безробіття.

З початку 2022 року за сприянням служби зайнятості працевлаштовані 22 особи, із них зареєстрованих безробітних – 20. Під замовлення роботодавців організували професійне навчання для 48 осіб.

Актуальна база вакансій на цю дату налічувала 739 одиниць: для робітників – 504, службовців – 179, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки, – 56. Навантаження на одне вільне робоче місце зареєстрованих безробітних становило три особи.