006.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ОТГ (6 – 13 липня 2020 року).

Бюджет

Станом на 9 липня до Загального фонду бюджету Сумської міської ОТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшов 931 млн грн. (46,4% до плану на рік).

Сума недовиконання пропорційно 1/12 становила 116,5 млн грн. в тому числі за рахунок: податку на доходи фізичних осіб – 66,9 млн грн.; земельного податку та орендної плати – 22,7 млн грн., єдиного податку – 20,4 млн грн., плати за надання адміністративних послуг – 4,3 млн гривень.

Сума недовиконання за розписом становила 74,6 млн грн. в тому числі за рахунок: податку на доходи фізичних осіб – 35,7 млн грн.; єдиного податку – 15,8 млн грн., земельного податку та орендної плати – 22 млн грн., плати за надання адміністративних послуг ¬– 4 млн гривень.

До Спеціального фонду бюджету Сумської міської ОТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 27,3 млн грн. (33,4% до плану на рік) та на 38,6 млн грн. (або на 58,6%) менше надходжень за відповідний період 2019 року.

До бюджету розвитку надійшло 5,2 млн грн.: кошти від відчуження майна – 3,6 млн грн., від продажу земельних ділянок – 1,1 млн грн., кошти пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту – 0,5 млн грн.).

Офіційних трансфертів до Загального фонду надійшло 295,4 млн грн., що становить 96,7% до плану на січень-липень за розписом, до Спеціального фонду ¬– 48 млн. грн., що становить 83,9% до плану на січень-липень за розписом.

Плата за землю та комунальне майно

Протягом червня надійшло: від оренди комунального майна – 53,6 тис. грн., що становить 2,9% планового завдання на місяць; від відчуження комунального майна – 869,9 грн., що становить 138,3% від планового завдання на місяць; плати за землю – 1,3 млн грн., що становить 7,8% від планового завдання на місяць.

З початку року надходження склали: від оренди комунального майна – 11,5 млн грн. (87,3% від планового завдання на сім місяців); від відчуження комунального майна – 3,6 млн грн. (183,3% від планового завдання на сім місяців); плати за землю – 77,5 млн грн. (69,1% від планового завдання на сім місяців); від продажу земельних ділянок – 1,1 млн грн. (100% від планового завдання на сім місяців).

Заборгованість із заробітної плати

Згідно з оперативною інформацією, протягом тижня заборговану заробітну плату виплачували п’ять підприємств міста на загальну суму 56,7 тис. грн.:

АТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання – Інжиніринг» (43,8 млн грн.); АТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» (10,4 млн грн.); ДП «Завод обважнених бурильних та ведучих труб» (2,4 млн грн.); КП «Сумижитло» (133,1 тис. грн.); Автомобільна школа Сумської обласної організації Всеукраїнської спілки автомобілістів (37,2 тис. грн.).

Минулого тижня повністю розрахувались зі своїми працівниками Автомобільна школа Сумської обласної організації Всеукраїнської спілки автомобілістів і КП «Сумижитло». Також була списана заборгованість із заробітної плати підприємства-банкрута ПАТ «Сумиоблагротехсервіс» в сумі 7,6 тис. гривень.

Інспектори праці управління з питань праці провели три інспекційні відвідування з питань додержання законодавства про працю під час нарахування та виплати заробітної плати медичним та іншим працівникам закладів охорони здоров’я, які безпосередньо зайняті ліквідацією епідемії та лікуванням хворих на COVID-19.

Охорона здоров’я

Протягом тижня в місті з’явилась на світ 36 дітей: хлопчиків – 20, дівчаток – 16.

Кількість сумчан, котрі звернулись до лікувальних закладів міста з приводу отримання травм, дещо збільшилась: 545 осіб проти 526.

Ушкоджень, отриманих у побуті, – 239, вуличних травм – 266, дорожньо-транспортних – одна, спортивних – шість, інших – 33.

З початку приписної кампанії у комунальних медичних закладах Сум укладено 220043 декларації про вибір лікаря, що надає первинну медичну допомогу (КНП «ЦПМСД № 1» – 111140, КНП «ЦПМД № 2» – 108903), що становить 82,9% приписного населення міста.
Освіта

Відбулось ЗНО з англійської мови та історії. Для проведення ЗНО з англійської мови в якості пунктів тестування були задіяні школи № 1, № 2, № 10, № 22, № 23, а також 182 педагогічні працівники; з історії України – школи № 1, № 2 та 221 педагогічний працівник.

Галузь готувалась до організації освітнього процесу: розглянуто навчальні плани, сформовані школами, що є початком роботи над тарифікацією працівників.

Відбулась онлайн-нарада з керівниками та бухгалтерами закладів, які ведуть бухгалтерський облік самостійно з питань цільового, ефективного використання бюджетних коштів на закупівлю матеріалів, обладнання, а також проведення розрахунків за виконані капітальні, поточні ремонти.

Продовжено ремонтні роботи в 16 закладах освіти: капітальний ремонт приміщень їдальні у ЗЗСО № 26; утеплення цоколю з відновленням відмостки у ДНЗ № 14; капітальний ремонт підлоги умивальної кімнати та коридору; капітальний ремонт харчоблоку в ДНЗ № 30; капітальний ремонт фізіотерапевтичного кабінету ДНЗ № 40; капітальний ремонт туалетних кімнат; капітальний ремонт підсобних приміщень харчоблоку в ССШ № 25; капітальний ремонт будівлі ЗОШ № 8; капітальний ремонт теплового пункту в ССШ №29; капітальний ремонт туалетних кімнат в ЗЗСО № 19; капітальний ремонт приміщення в НВК № 11; капітальний ремонт підсобного приміщення харчоблоку ДНЗ № 15; капітальний ремонт їдальні ЗОШ № 23; капітальний ремонт приміщень харчоблоку в ДНЗ № 12; капітальний ремонт коридору ЗОШ № 5; капітальний ремонт системи опалення ССШ № 7; капітальний ремонт приміщення НВК № 9; капітальний ремонт харчоблоку ДНЗ № 32.

Розпочато ремонтні роботи в ЗОШ № 24, ССШ № 10, НВК № 41, ДНЗ № 27, ДНЗ № 38.

Соціальний захист

Департамент продовжував роботу в режимі, організованому в умовах карантину: особисті прийоми громадян не проводились, документи приймались за допомогою пошти або через електронні сервіси; оформлення окремих видів державної соціальної допомоги, які потребують виключно особистого подання заявниками документів, забезпечувалось із дотриманням безпечних умов для працівників.
Забезпечено проведення автоматичного розрахунку розміру допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, пов’язаного з її збільшенням з 1 січня.

У повному обсязі забезпечено виплату усіх видів державної соціальної допомоги за липень поточного року 15764 мешканцям Сумської ОТГ на 26,6 млн гривень.

Перераховано державну «карантинну» допомогу за липень на суму 2,8 млн грн. 1032 фізичним особам-підприємцям, які належать до першої та другої групи платників єдиного податку та в сім’ях яких виховуються діти віком до 10 років.

КП «Електроавтотранс» відшкодовано витрати за пільгове перевезення окремих категорій громадян в сумі 1,5 млн гривень.

На виконання програми Сумської міської ОТГ «Милосердя» мешканці територіальної громади, якій виповнилося 100 років, з метою вшанування її з нагоди Дня народження, надано матеріальну допомогу в розмірі 5 тис. гривень.

Надано цільову матеріальну допомогу трьом громадянам на загальну суму 315 тис. грн., у тому числі 300 тис. грн. матеріальної допомоги перераховано для проведення дороговартісного лікування онкологічних захворювань.

У відповідності до програми Сумської міської ОТГ «Соціальна підтримка захисників України та членів їх сімей» захиснику України, який отримав захворювання під час участі в АТО, надано одноразову матеріальну допомогу, яка виплачується в розмірі 8 тисяч гривень.

П’яти військовослужбовцям, які проходять військову службу за контрактом у Збройних Силах України, надано одноразову матеріальну допомогу в розмірі 3 тис. гривень.

Трьом учасникам антитерористичної операції, які були включені до списку, затвердженого рішенням міської ради в 2019 році, перераховано по 350 тис. грн. для придбання житла.

Семи сім’ям загиблих захисників України надано матеріальну допомогу на вирішення соціально-побутових питань по 10 тис. грн. кожній.

У режимі відеозв’язку проведено планові засідання комісії з питань, пов’язаних з отриманням житлових субсидій, призначенням державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та по прийняттю рішень про включення до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, інформації про адресу фактичного місця проживання пільговика та комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам.

Для розгляду першою було підготовлено подання по двох справах одержувачів житлової субсидії з числа внутрішньо переміщених осіб, по яких комісією прийнято позитивне рішення на призначення житлової субсидії без оформлення акту обстеження умов проживання. Враховуючи прийняте 7 липня 2020 року рішення виконавчого комітету № 342, департаментом також підготовлено для розгляду 21 подання на 1504 одержувачах житлової субсидії, по яких не можливо провести автоматичний розрахунок розміру житлової субсидії на неопалювальний період 2020 року без врахування акту обстеження матеріально-побутових умов проживання. На виконання зазначеного рішення виконавчого комітету комісією поновлено їх розгляд та, від нині, державними соціальними інспекторами буде оформлено акт обстеження шляхом опитування представників домогосподарств та, за необхідності, інших осіб, без виходу за місцем розташування домогосподарства. При цьому, не залежно від того, коли буде оформлено акт обстеження, розмір житлової субсидії буде розрахований з травня поточного року.

Також у ході роботи комісії прийнято рішення про надання пільг при оплаті за житлово-комунальні послуги двом учасникам бойових дій з числа учасників антитерористичної операції за місцем їх фактичного проживання, а не за місцем реєстрації.

Для розгляду на комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам було підготовлено пакети документів та подання щодо призначення щомісячної адресної допомоги на проживання та інших видів соціальних допомог 16 внутрішньо переміщеним особам, та по яких комісією без складання акту обстеження по підтвердженню фактичного місця проживання такої особи прийнято позитивне рішення щодо надання відповідних виплат.

Продовжувалась робота з підприємствами, що здійснюють виготовлення засобів реабілітації, щодо забезпечення осіб з інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації. Протягом тижня укладено шість відповідних договорів.

Ринок праці

 Із 3 по 9 липня в пошуках роботи до міського центру зайнятості звернулись 146 осіб

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 10 липня перебували на обліку, становила 4712 осіб, із яких 3967 (84%) отримували допомогу з безробіття.

За сприяння служби зайнятості з початку року працевлаштували 1799 осіб, з них зареєстрованих безробітних – 1307 осіб. Під замовлення роботодавців організували професійне навчання для 141 особи.

На виконання громадських робіт у 2020 році направили 36 осіб із числа зареєстрованих безробітних: 25 – до КП «Зеленбуд», п’ятьох – до КП «Спецкомбінат», шістьох – до департаменту соціального захисту населення.

Ще 11 осіб взяли участь у роботах тимчасового характеру, оплата яких здійснюється за кошти роботодавців.

Станом на 10 липня розірвано 179 трудових договорів між приватними підприємцями та найманими працівниками, укладених до 1 січня 2015 року.

Актуальна база вакансій станом на 10 липня налічувала 548 одиниць: для робітників – 330, службовців – 158, осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки, – 60. Навантаження на одне вільне робоче місце зареєстрованих безробітних становило дев’ять осіб.

По допомогу по частковому безробіттю на період карантину звернулись 443 роботодавці для виплати допомоги 2447 працівникам. Вже прийняті рішення про надання такої допомоги 419 роботодавцям міста.

На виплату допомоги по частковому безробіттю прийнято 3120 пакети документів від фізичних осіб підприємців, які не мають найманих працівників. Станом на 10 липня прийняті рішення про надання допомоги по частковому безробіттю 3061 підприємцям, які не мають найманих працівників.