004.jpg

На Інформаційному порталі Сумської міської ради оприлюднено рейтинг управителів багатоквартирних будинків.

Такий вперше підготували фахівці департаменту інфраструктури міста.

Визначення узагальнюючого оцінювального показника привабливості (рейтингу) суб’єктів господарювання, що надають послуги з управління багатоквартирним будинком, для споживачів міста  здійснюється відповідно до Положення, затвердженого рішенням виконавчого комітету №123 від 12 березня 2019 року

Як повідомили у департаменті, мета такого рейтингу - доведення до відома мешканців міста більш повної та об’єктивної інформації щодо діяльності таких суб’єктів господарювання у сфері управління багатоквартирними будинками. Рейтинг також сприятиме конкуренції на ринку надання послуг з управління будинком, підвищенню їх якості, прозорості та підзвітності у діяльності суб’єктів господарювання, удосконаленню громадського контролю тощо.

Визначення рейтингу суб’єктів господарювання здійснюється департаментом інфраструктури міста по 100 бальній системі два рази на рік: за перше та друге півріччя календарного року.

У окремих випадках загальна кількість балів може перевищувати 100 або мати від’ємне значення.

Інформація для визначення рейтингу збирається та накопичується департаментом з будь-яких джерел, в тому числі від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, органів самоорганізації населення, суб’єктів господарювання, інших юридичних та фізичних (за їх згодою) осіб, засобів масової інформації, з державних реєстрів, відкритих баз даних, інтернет-ресурсів та інших джерел.

У трійці лідерів:

  • ПП «Наш дім»
  • ТОВ «Житло-Сервіс-Інвест»
  • ТОВ «Керуюча компанія «Коменерго-Суми»
  1. Кількість повних років безперервної роботи на ринку послуг з управління багатоквартирним будинком або утримання будинків і споруд та прибудинкових територій на території України:
  2. Співвідношення розміру статутного капіталу Суб’єкта господарювання згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань з річним доходом Суб’єкта господарювання з реалізації послуги з управління багатоквартирним будинком/з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій.
  3. Об’єм робіт, послуг, які виконуються власними силами Суб’єкта господарювання без залучення співвиконавців.
  4. Регулярність оновлення інформації на власному веб-сайті та її актуальність.
  5. Надання спільного майна багатоквартирного будинку в оренду третім особам для отримання доходу, який використовується на утримання цього будинку.
  6. Кількість робітників Суб’єкту господарювання, що обслуговують будинки, споруди та прибудинкові території.
  7. Кількість скарг споживачів, що надійшли до посадових осіб та органів місцевого самоврядування за період проведення рейтингу.
  8. Кількість договорів про надання послуги з управління багатоквартирним будинком (утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), які припинені з ініціативи співвласників (рішення співвласників, рішення суду).
  9. Кількість договорів про надання послуги з управління багатоквартирним будинком (утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), які припинені з ініціативи Управителя (рішення Управителя, рішення суду)
  10. Кількість аварій, ліквідація та відвернення яких здійснено з порушенням нормативних строків проведення аварійно-відновних робіт.
  11. Наявність невиконаних приписів контролюючих органів.
  12. Наявність відкритих кримінальних проваджень, пов’язаних з ненаданням або неналежним наданням послуги з управління багатоквартирним будинком або із здійснення Суб’єктом господарювання своєї господарської діяльності.
  13. Наявність судових рішень, що набрали законної сили, які підтверджують невиконання або неналежне виконання Суб’єктом господарювання обов’язків за договором про надання послуги з управління багатоквартирним будинком/з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій.
  14. Речове право на обладнання та техніку, які задіяні у наданні послуги з управління багатоквартирним будинком/утримання будинків, споруд та прибудинкових територій.
  15. Наявність залучених інвестицій для обслуговування, капітального ремонту, модернізації будинків.
  16. Кількість будинків, співвласники яких обрали Суб’єкта господарювання управителем.
  17. Наявність у договорі про надання послуги з управління багатоквартирним будинком обов’язку Суб’єкта господарювання укласти договір страхування своєї відповідальності за шкоду, заподіяну спільному майну, правам та законним інтересам співвласників (споживачів) багатоквартирного будинку внаслідок невиконання або неналежного виконання обов’язків.
  18. Виконання плану поточного ремонту.
  19. Невиконання робіт, передбачених кошторисом, за виключенням випадків, коли невиконання кошторису дорівнює сумі заборгованості співвласників (споживачів) за договором про надання послуги з управління багатоквартирним будинком.
  20. Оцінка житлово-будівельного кооперативу, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, органу самоорганізації населення будинку, уповноваженої особи співвласників (представника мешканців багатоквартирного будинку), обраної (ого) відповідно до чинних нормативно-правових актів, стосовно якості надання Суб’єктом господарювання послуги з управління багатоквартирним будинком/з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій (за результатами анкетування мешканців).

Нагадаємо, у 2019 році відбувся перший конкурс з визначення управителів багатоквартирних будинків у м. Суми.

Перейти до рейтингу