005.jpg

Реалізація покладених на Сумську міську раду та її виконавчі органи повноважень у здійсненні державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності – на постійному контролі.

Як повідомляють у Департаменті фінансів, економіки та інвестицій, станом на 1 січня 2020 року у загальному реєстрі діючих регуляторних актів Сумської міської ради та її виконавчих органів перебуває 66 діючих регуляторних актів (29 - СМР, 37 - ВК). Вони оприлюднені на офіційному сайті Сумської міської ради.

Згідно з вимогами статті 7 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» були затверджені плани діяльності з підготовки проектів регуляторних актів Сумської міської ради та її виконавчих органів на 2019 рік. Протягом року вносились зміни до планів, тож у підсумку до них включено підготовку 31 проектів регуляторних актів (8 - СМР, 23 - ВК). Саме таку кількість і було підготовлено та оприлюднено.

Разом з проектами регуляторних актів, розробниками готувалися повідомлення про його оприлюднення та аналіз регуляторного впливу, які оприлюднювались на офіційному сайті Сумської міської ради та у «Офіційному віснику Сумської міської ради» з метою одержання пропозицій від громадськості та суб’єктів господарювання.

Також, відповідно до статті 34 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» протягом звітного періоду було підготовлено та направлено до Державної регуляторної служби України з метою отримання пропозицій щодо удосконалення відповідно до принципів державної регуляторної політики 6 проектів регуляторних актів Сумської міської ради. Отримані висновки на 2 проекти регуляторних актів, підготовлених відповідно до Плану діяльності з підготовки проектів регуляторних актів Сумської міської ради на 2018 рік та 6 проектів регуляторних актів, підготовлених відповідно до Плану діяльності з підготовки проектів регуляторних актів Сумської міської ради на 2019 рік.

Торік відповідно до планів діяльності з підготовки проектів регуляторних актів на 2018 та 2019 роки було прийнято 13 регуляторних актів: 6 рішень Сумської міської ради (2 – відповідно до плану 2018 року, 4 - відповідно до плану 2019 року) та 7 рішень виконавчого комітету (2 - відповідно до плану 2018 року, 5 - відповідно до плану 2019 року).

Відповідно до статті 11 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», протягом 2019 року шляхом перегляду скасовано 19 регуляторних актів (10 - СМР, 9 - ВК).

Стосовно діючих регуляторних актів здійснюється базове, повторне та періодичне відстеження їх результативності, відповідно до затверджених планів-графіків на 2019 рік. Ними передбачено підготовку 10 звітів про відстеження результативності діючих регуляторних актів (5 - СМР, 5 - ВК).

Протягом 2019 року підготовлено та оприлюднено 36 звітів про відстеження результативності діючих регуляторних актів (16 - СМР; 20 - ВК), у тому числі – 26 підготовлених додатково до плану-графіку відстеження (11 СМР, 15 ВК), з них 7 звітів про базове відстеження результативності діючих регуляторних актів (5 СМР; 2 ВК).

Звіти по відстеженню результативності діючих регуляторних актів оприлюднені на інформаційному порталі Сумської міської ради.

У відповідності до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2015 року № 835 «Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних» (зі змінами), протягом звітного періоду на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних розробниками регуляторних актів Сумської міської ради оприлюднювалася та оновлювалася інформація у формі відкритих даних щоразу після внесення змін до переліку регуляторних актів із зазначенням дати набрання чинності, строку проведення відстежень їх результативності та інформації про місце їх оприлюднення. Крім того, розпорядником інформації – виконавчим комітетом Сумської міської ради оприлюднення наборів даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних: «Перелік діючих регуляторних актів», «План підготовки регуляторних актів» та «Інформація про стан реалізації покладених на Сумську міську раду та її виконавчі органи повноваження у здійсненні державної регуляторної політики».

Докладніше