004.jpg

Департамент інфраструктури міста надає детальні роз’яснення щодо нарахування плати за прибирання прибудинкових територій.

При розрахунку витрат із прибирання прибудинкової території, прибирання сходових кліток, вивезення побутових відходів та інших послуг, враховуються площі, які зазначені у технічному паспорті житлового будинку (гуртожитку), квартир (житлових приміщень у гуртожитку) та нежитлових приміщень у житловому будинку (гуртожитку).

 Порядком формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України, передбачено, що якщо в технічному паспорті житлового будинку (гуртожитку) не відображені та не відкориговані площі, необхідні для розрахунку тарифу на послуги, то застосовуються площі, які зазначені в актах, складених за результатами проведення обмірів.

Виходячи з вищевикладеного, при нарахуванні плати за прибирання прибудинкової території обслуговуюча організація використовує площу прибудинкової території, яку прибирає, відповідно до складених підприємством актів обміру.

Також повідомляємо, що рішенням виконавчого комітету від 16.02.2016 №78 затверджено методику визначення площ прибудинкових територій багатоквартирних житлових будинків м. Суми, передбачених для надання послуги з їх прибирання, а також затверджено склад комісії з визначення площ прибудинкових територій багатоквартирних житлових будинків м. Суми, передбачених для надання послуги з їх прибирання.

У відповідності з Типовим договором про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України, виконавець надає послуги згідно зі встановленого рішенням органу місцевого самоврядування тарифу, його структури, періодичності та строків надання послуг. Копія такого рішення додається до вищевказаного договору.

Відповідно до ст.31 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»  виконавці/виробники здійснюють розрахунки економічно обґрунтованих витрат на виробництво житлово-комунальних послуг і подають їх на затвердження органам місцевого самоврядування в установленому законодавством порядку.

Органи місцевого самоврядування встановлюють тарифи на житлово-комунальні послуги в розмірі не нижче економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво (надання).

Отже, розрахунки на послуги з вивезення твердих побутових відходів та договори оренди на основні виробничі засоби знаходяться у компаній-надавачів послуг зі збирання та вивезення сміття (ТОВ «А-Муссон» та ТОВ «Сервісресурс») і в Департаменті інфраструктури міста.