0010.jpg

У зв’язку з надходженням великої кількості звернень, Департамент інфраструктури міста надає детальні роз’яснення щодо складової комунального тарифу під назвою «комунальна електроенергія» на конкретному прикладі – буд. №35 по вул. Ковпака.

Обслуговуючою організацією вищевказаного будинку є КП «Сумижилкомсервіс».

Відповідно до Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій,

затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України, витрати з освітлення місць загального користування і підвальних приміщень та підкачування води входять до тарифу на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

Надання послуг з освітлення місць загального користування КП «Сумижилкомсервіс» здійснює у відповідності з Додатковою угодою складеною до Договору про постачання електричної енергії житловим будинкам між ПАТ «Сумиобленерго» та КП «Сумижилкомсервіс».

Розрахунок вартості спожитої комунальної електричної енергії (Постанова Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 №869), здійснюється шляхом ділення вартості фактично спожитої електричної енергії мешканцями житлового будинку, виходячи із показників лічильника обліку комунальної електричної енергії та лічильника обліку електричної енергії ліфтів у відповідності до актів ПАТ «Сумиобленерго», на загальну житлову площу будинку. Далі цю плату розподіляють між споживачам пропорційно загальній житловій площі квартир.

У житловому будинку по вул. Ковпака, 35 встановлено два лічильника обліку спожитої електричної енергії (спожитої комунальної електричної енергії та енергоживлення ліфтів, знаходяться в електрощитовій на першому поверсі 3-го під’їзду).

Щодо зазначення показників лічильника обліку спожитої електричної комунальної та ліфтової електроенергії, то, у відповідності з Законом України «Про житлово-комунальні послуги» (ст. 32, п 4,5), у платіжному документі повинні бути передбачені графи для зазначення поточних та попередніх показань засобів обліку спожитої електричної комунальної та ліфтової енергії, різниці цих показань або затверджених норм ціни/ тарифу на даний вид комунальних послуг і суми, яка належить до сплати за надану послугу.

Тариф, згідно якого нараховується плата за комунальну електроенергію, затверджений Постановою НКРЕКП і з 1 березня 2016 року становить 0,99 грн./кВт*год (з ПДВ) (крім гуртожитків (п.1.6)).

При розрахунку витрат з освітлення місць загального користування та витрат з енергопостачання ліфтів, витрати визначаються з розрахунку на 1 кв.м. загальної площі квартири, житлового приміщення у гуртожитку та нежитлового приміщення у житловому будинку (гуртожитку).

На сьогоднішній день чинним законодавством не передбачено єдиної форми платіжного документу щодо нарахування плати за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, тому підприємства-виконавці послуг, в тому числі КП «Сумижилкомсервіс» спільно з ТОВ «Міський єдиний розрахунковий центр» розробили форму платіжного документу, згідно з яким проводиться нарахування і оплата наданих послуг, максимально зрозумілий для споживача, де вказано: сума нарахування, перерахунки за ненадані, або надані не в повному обсязі послуги, наявність пільг та субсидій тощо.

Відповідно до Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, витрати з технічного обслуговування ліфтів та обслуговування систем диспетчеризації входять до тарифу на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. Для ознайомлення з договором підряду на обслуговування ліфтів можна ознайомитись безпосередньо у виконавця послуг.

До того ж, у вищевказаному будинку легалізовано будинковий комітет. Голова будинкового комітету, має право брати участь у розробці планів та графіків виконання робіт по будинку, а також контролювати виконання робіт та фінансові витрати по фактичному виконання тарифу.

Перелік законодавчих актів щодо встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги.doc