006.jpg

Директор Департаменту інфраструктури міста Григорій ЯРЕМЕНКО під час брифінгу 6 січня ще раз пояснив жителям обласного центру процедуру та важливість самостійного обрання управителя.

«За законом, крім того, що жителі будинку є власниками квартири, вони є співвласниками усього майна, яке є в будинку, і несуть спільну відповідальність за нього», – наголошує посадовець.

Він пояснює, якщо у будинку всі квартири у приватній власності – будинок належить не ЖЕКу, не міській раді, а самим мешканцям. Тому вони мають самостійно вирішувати, як хочуть жити у в ньому.

Вперше в Україні почали боротися з монополією ЖЕКів та надали людям право обирати собі управителя. Це закріплено законом «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», який вступив в дію з 1 липня 2015 року.

Згідно з ним, якщо співвласники не оберуть собі управителя самостійно до 1 липня, за них це має зробити на конкурсній основі орган місцевого самоврядування, тобто міська рада. В такому випадку управляюча компанія запропонує жителям вже свої тарифи на послуги.

Григорій Яременко підкреслює, що управителем може бути як юридична, так і фізична особа, що надає комплексні послуги з управління неподільним та загальним майном житлового будинку за дорученням власників майна і забезпечує його належну експлуатацію.

 

 

У разі незадовільної роботи обслуговуючої організації власники/співвласники житлових будинків мають законне право її змінити аби отримувати належні послуги за сплачені кошти.

Директор Департаменту зізнається, що на практиці сумчани керуються пересторогами, мовляв після самостійного обрання управителя, міська влада кине напризволяще будинки.

«Колишній власник, на балансі якого перебував багатоквартирний будинок, бере участь в організації та фінансуванні капітального ремонту будинку відповідно до законодавства», – запевняє Григорій Яременко.

На підтвердження цього, у міські скарбниці 2016 року закладено 30 млн. грн. на капітальні ремонти будинків міста. Ще 2 млн. – на ремонт будинків, де створено ОСББ.

Департамент інфраструктури міста формує базу даних підприємств, які потенційно можуть виконувати функції управителя. Представлена тут інформація допоможе городянам попередньо визначитися з обслуговуючою організацію чи управителем будинку, зв’язатись телефоном з керівником підприємства та обговорити усі питання, запросити його чи уповноважену особу на зустріч з мешканцями. Тут же можна залишити свій відгук про ту чи іншу обслуговуючу організацію.

Крім того, на Муніципальному інформаційному порталі створено спеціальний розділ «ЖЕК – ліквідують», де розміщена вся необхідна інформація щодо обрання управителя чи створення ОСББ.