005.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сум (1-8 лютого 2016 року).

Бюджет

Станом на 1 лютого до Загального фонду міського бюджету надійшло 62,5 млн грн. (7,4 % до плану на рік). Сума недовиконання пропорційно 1/12 на поточну дату становить 7,5 млн грн., в тому числі: податок на доходи фізичних осіб – 7,5 млн грн., земельний податок та орендна плата – 1,7 млн грн. Сума перевиконання за розписом становить 165,3 тис. грн.

 До Спеціального фонду міського бюджету надійшло 338 тис. грн. (0,6 % до плану на рік), що на 218,4 тис. грн. менше надходжень за відповідний період 2015 року.

Надходження до бюджету розвитку склали 237,5 тис. грн. (61,9 % до планових розрахунків на поточну дату пропорційно 1/12), в тому числі: 215 тис. грн. – кошти від відчуження майна, що належить Автономній Республіці Крим, та майна, що перебуває в комунальній власності; 20,9 тис. грн. – кошти пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту; 1,6 тис. грн. – відсотки за користування позиками, які надавалися з місцевих бюджетів.

Офіційних трансфертів до Загального фонду міського бюджету надійшло 70,7 млн грн. (66,8 % до плану на січень), до Спеціального фонду офіційні трансферти не надходили.

Плата за землю та комунальне майно

Надходження від плати за встановлення особистого строкового сервітуту за тимчасове користування місцями для розташування тимчасової споруди станом на 4 лютого склали 56,2 тис грн.

За тимчасове користування місцями, що знаходяться в комунальній власності, для розташування рекламних засобів, станом на 21 січня отримано 151,6 тис. грн.

Плати з початку року надійшло 7,5 млн грн. (орендна плата – 5,6 млн грн., земельний податок – 1,9 млн грн.).

Станом на 8 лютого до міського бюджету перерахували 2 млн грн. від оренди та 214,9 тис. грн. від відчуження комунального майна.

Заборгованість із заробітної плати

З початку лютого заборгованість із заробітної плати зменшилась на 338,6 тис. грн. за рахунок погашення боргу в ДП «Сумський облавтодор» та його філії «Сумський райавтодор» (318,5 тис. грн.), часткових виплат у КП «Електроавтотранс» (20,1 тис. грн.).

Станом на 8 лютого сума загального боргу складає 68,9 млн грн. Заборгованість накопичило 31 підприємство: сім – економічно активні (28,8 млн грн.), 13 – підприємства-банкрути (38,8 млн грн.), шість – економічно неактивні (1,3 млн грн.).

Серед економічно активних підприємств найбільше боргів має ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – 89,3 % від суми заборгованості економічно активних підприємств (борги Держбюджету з відшкодування ПДВ – 30,3 млн. грн.), КП «Електроавтотранс» – 5,8 % від суми боргів економічно активних підприємств (борги Держбюджету за пільгові перевезення 2,9 млн грн.), КП «Сумижитло» – 2 % від суми боргів економічно активних підприємств (рахунки арештовано виконавчою службою по зведеному виконавчому провадженню (14 виконавчих документів на загальну суму 3 млн. грн., з них 2,1 млн. грн. бюджетна позика, повернення якої розстрочено до кінця року)); серед підприємств-банкрутів – ВАТ «Selmi» – 62 % від суми заборгованості підприємств-банкрутів, ПАТ «Центролит» – 28,5 % від суми заборгованості підприємств-банкрутів.

Охорона здоров`я

У міському клінічному пологовому будинку за останній тиждень з`явилось на світ 37 дітей (за попередній тиждень – 39): дівчаток – 17, хлопчиків – 20.

Кількість сумчан, котрі звернулись до лікувальних закладів міста з приводу отримання травм, збільшилась на 6 %: 439 осіб проти 414.

Ушкоджень, отриманих у побуті, – 326 (переломи – 105, травми зв’язок – 54, рани – 24, вивихи – 15, інше – 128).

Вуличних травм – 90 (переломи – 26, травми зв’язок – 17, рани – дев`ять, вивихи – один , інше – 37), дорожньо-транспортних – одна, виробничих – три, інших – 19.

До стаціонару міської дитячої лікарні госпіталізували двох дітей із гострими побутовими отруєннями медикаментами. У задовільному стані їх виписали додому.

Також до лікувально-профілактичних закладів міста впродовж тижня звернулись 13 переселенців із Донецької та Луганської областей, у тому числі п`ятеро дорослих (усі – за медичною допомогою) й восьмеро дітей (також усі щодо лікування).

Медичної допомоги потребували й 11 військовослужбовців, котрі перебували в зоні проведення АТО. До психолога Телефону довіри суїцидологічного центру зателефонували троє військовиків, котрі побували на Сході країни, та двоє рідних загиблих військовослужбовців.

За даними щотижневого моніторингу, за останній тиждень у місті зареєстрували 3776 випадків захворювань на ГРВІ, що на 1632 менше, ніж за попередній тиждень. Серед тих, хто занедужали, 28,1 % (1062 особи) – діти до 18 років. Показник захворюваності становить 139,5 на 10 тис. населення, що на 124,9 % вище порогового рівня. Зареєстрували 32 випадки грипу.

Госпіталізували 226 мешканців міста, з них 109 – діти. Тяжкий перебіг захворювання зареєстровано у шести хворих. Трапилось два летальні випадки.

До обласної лікарні звернулись дві особи з обмороженнями: одна людина лікується стаціонарно, одна – амбулаторно (всього звернулось із обмороженнями 16 людей).

У пунктах обігріву, які створили при лікувально-профілактичних закладах міста, із 30 січня по 4 лютого побувала 41 особа (усього з початку роботи – 197).

Освіта

У ІІІ (обласному) етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади з інформатики переможцями стали три учні школи № 10. Відбулись олімпіади з російської мови та літератури, хімії та правознавства.

Команда міста виборола І місце у першості області з волейболу серед юнаків у залік ХХІV спартакіади школярів.

Із 1 лютого розпочалась реєстрація на основне зовнішнє незалежне оцінювання, яка триватиме по 4 березня.

Учителі предмета «Захист Вітчизни», англійської мови та історії взяли участь у ІІ (обласному) етапі Всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2016».

Відбулися наради заступників директорів школи І ступеня, заступників директорів з адміністративно-господарської частини з актуальних питань функціонування галузі.

На виконання рекомендацій міської батьківської конференції у всіх закладах освіти міста, підпорядкованих управлінню освіти, провели батьківські конференції з питань утримання освітніх установ.

Відбулось сім методичних заходів, спрямованих на підвищення фахового рівня педагогів, результативності навчально-виховного процесу.

Ринок праці

За період із 29 січня по 4 лютого у пошуках роботи до міського центру зайнятості звернулись 244 особи.

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 5 лютого перебували на обліку, складала 3316 осіб, із них 2760 осіб (83 %) отримували допомогу з безробіття.

Актуальна база вакансій налічувала 186 одиниць: для робітників – 102, службовців – 72, осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки, – 12.

Із 29 січня по 4 лютого розірвали 49 трудових договорів між приватними підприємцями та найманими працівниками, що були укладені до 1 січня 2015 року.

Реєстрацію трудових договорів із початку минулого року органи державної служби не здійснюють.

За сприяння служби зайнятості з початку року працевлаштували 376 осіб, з них зареєстрованих безробітних – 205.

Організували та направили на виконання робіт тимчасового характеру 25 осіб.

До проведення громадських робіт із початку року залучили 104 особи з числа зареєстрованих безробітних: 26 працювали у КП «Зелене будівництво» та 78 – в управління соціального захисту населення (станом на 5 лютого працювали 40 осіб).