004.jpg

Фахівці КП «Місьководоканал», представники Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО) та проектної організації ТОВ «Промсистеми» провели робочу зустріч, під час якої розглянули організаційно-технічні питання з реалізації проекту «Модернізація та реконструкція системи водовідведення у м. Суми».

На зустрічі також були присутні заступник міського голови Олександр ЖУРБА, представники департаменту інфраструктури міста та департаменту фінансів, економіки та інвестицій.

«Фінансова міжнародна організація планує виділити майже 2 млн євро на реконструкцію міських очисних споруд, проте неготова фінансувати діяльність промислових підприємств міста Суми, які не вважають за потрібне дотримуватися зобов’язань щодо скиду стічних вод до каналізаційних систем. Підприємства перевищують встановлені нормативи скиду, не вживають жодних заходів з попередньої очистки, тим самим покладаючи все навантаження на міські очисні споруди», -– зауважив представник НЕФКО Сергій ЗИМА.

Під час обговорення були визначені основні напрямки реконструкції станції очисних споруд.Серед першочергових заходів– розробка та погодження представниками НЕФКО технічного завдання на реконструкцію 3-ої та 4-ої черги з модернізацією пісколовок, первинних та вторинних відстійників, споруд аерації та мулонасосної станції.

Проектом передбачено співфінансування не менше 10%.

«Наша мета – не лише екологічна, але й економічна. Необхідно оптимально використати кошти, щоб не лише здійснити реконструкцію задля забезпечення належної очистки стічних вод, але й досягти ефекту економії, не перевитрачаючи електроенергії. Також актуальним залишається питання утилізації надлишкового мулу, або його можливого використання як добрива у сільськогосподарському виробництві», – зазначив директор КП «Міськводоканал» Анатолій САГАЧ.

Щодоби очисні споруди, які експлуатує КП «Міськводоканал», очищують до 40 тисяч м3 стічної води. За попередніми підрахунками, загальна вартість їхньої повної реконструкції сягає 700 млн гривень.