004.jpg

Відділ екології, енергозбереження та розрахунків за енергоносії з посиланням на обласний центр з гідрометеорології інформує щодо стану забруднення атмосферного повітря в місті у травні.

Моніторинг викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря у Сумах здійснювала лабораторія обласного центру з гідрометеорології.

У травні відбір проб атмосферного повітря відбувався на трьох стаціонарних постах спостережень за забрудненням (ПСЗ), які розташовані за адресами: вул. СКД, 26 (ПСЗ № 3), вул. Харківська, 125 (ПСЗ № 4), вул. Металургів, 2 (ПСЗ № 5).

Упродовж минулого місяця відібрано 1280 проб атмосферного повітря.

Середньомісячні концентрації по місту перевищували санітарні норми в атмосферному повітрі по пилу в 1,7 рази, діоксиду азоту в 1,6 рази, формальдегіду в 1,1 рази. Інші інгредієнти, що визначались, нижче санітарних норм.

За даними Сумського обласного центру з гідрометеорології протягом звітного місяця на ПСЗ № 5 середньомісячний вміст по діоксиду азоту перевищував рівень ГДК в 2,2 рази.

У травні зафіксовано перевищення максимально разової ГДК по пилу в 1,2 рази на ПСЗ № 4 о 7:00 10 травня при південно-східному напрямку вітру зі швидкістю 4 м/с.

На межі ГДК зафіксовані максимально разові концентрації по пилу 20 травня при східному напрямку вітру зі швидкістю 3 м/с на ПСЗ № 4 та 15 травня при західному напрямку вітру зі швидкістю 2 м/с; 22 та 30 травня при південно-східному напрямку вітру зі швидкістю 2-3 м/с на ПСЗ № 5.

На ПСЗ № 4 10 травня, 21 травня, 22 травня, 24 травня, 25 травня та 30 травня, у різні строки спостережень, виявлені випадки значного підвищення максимально разової концентрації по діоксиду сірки, але нижчі від ГДК, переважно при східному та південно-східному напрямку вітру зі швидкістю від 1 до 7 м/с.

У порівнянні з попереднім місяцем забруднення атмосферного повітря міста по діоксиду сірки, окиду азоту, формальдегіду збільшилося, пилу зменшилося, а по діоксиду азоту, оксиду вуглецю та аміаку зосталося майже на попередньому рівні.

Високих та екстремально високих рівнів забруднення атмосферного повітря в травні не спостерігалось.

Спостереження за рівнем радіаційного забруднення атмосферного повітря щоденно проводила авіаметеорологічна станція Суми. Радіаційний фон у травні по м. Суми складав 11-13 мкР/год, і не перевищував допустимих значень.