006.jpg

У Сумах теплопостачальні підприємства розпочали роботи з підготовки до опалювального сезону 2019-2020 років.

Говорячи під час брифінгу про підготовку міста до нового опалювального сезону, заступник міського голови Олександр ЖУРБА розповів, що наразі у Сумах триває розробка схеми теплопостачання міста. Вже розроблений проект, проведені кошторисна та технічна експертизи. Всі розрахунки та інформація в повному обсязі надана виконавцям – експертам СумДУ, які працюють над схемою теплопостачання міста. Згадуючи як місто увійшло в опалювальний період минулого року, коли Котельня Північного промвузла не розпочала роботу вчасно через заборгованість за спожитий газ та відсутність номінації на газ від НАК «Нафтогаз України», посадовець повідомив, що на сьогодні підприємство має загальний борг у розмірі 183 млн грн., і для того, аби безпроблемно розпочати опалювальний період цьогоріч, рівень сплати боргу має складати не нижче 90%.

За його словами, наразі існує ще одне проблемне питання – незатверджені тарифи для КППВ. Їх тепер затверджують на місцевому рівні.

«Наразі діюче законодавство в сфері житлово-комунальних послуг говорить нам, що має бути затверджений новий тариф. Відповідно до роз’яснень Мінрегіону, наразі ця послуга вважається комунальною послугою постачання теплової енергії або постачання гарячої води. Тож на сьогоднішній день Котельня має надати всі розрахунки до департаменту інфраструктури міста, далі їх опрацюють, а потім подадуть на розгляд виконавчого комітету», – зазначив Олександр Журба.

Директор департаменту житлово-комунального господарства, енергоефективності та паливно-енергетичного комплексу облдержадміністрації Сергій ЛУГОВИЙ прокоментував, що дійсно є дві складові щодо затвердження відповідного тарифу, свою пропозицію ОДА надавало й керівництву КППВ.

«При затверджені тарифів треба погодити необхідні питомі витрати. Наразі ми розглядаємо подані СНВО розрахунки та повертаємо на доопрацювання, коли буде подано остаточний пакет документів, будемо розглядати питомі витрати. Тільки після цього мова може йти щодо встановлення тарифу», – сказав Сергій Луговий.

Як поінформував головний інженер ПАТ «СНВО» Олексій ЖУК, підприємство почало розплачуватись із боргами, повертати дебіторську заборгованість, звертаючись до суду, а також наразі плідно співпрацює з органами міської та обласної влади стосовно затвердження нових економічно обґрунтованих тарифів та потенційними інвесторами, щодо фінансових вливань на підприємство.

«Проблеми з початком опалювального сезону минулого року виникли через заборгованість ПАТ «СНВО» перед комерційним постачальником газу. Наразі у нас не існує боргів перед комерційним постачальником газу, які можуть заблокувати виділення лімітів у системі НАК «Нафтогаз України». Безумовно у нас залишається заборгованість перед НАК «Нафтогаз України», але законодавчо існує процедура, згідно з якою за наявності боргів можуть бути виділені ліміти. Зокрема необхідно мати рівень розрахунків не менше ніж 90%», – розповів Олексій Жук.

При цьому керівник Дирекції «Котельня Північного промвузла» Микола ЖОВТОБРЮХ додав, що на Котельні розроблена низка заходів, тривають підготовчі технічні роботи, аби розпочати опалювальний період вчасно. Проводяться гідравлічні випробування, після завершення яких планують відновити подачу гарячої води в зоні обслуговування КППВ.

У свою чергу директор ТОВ «Сумитеплоенерго» Дмитро ВАСЮНІН повідомив, що наразі у підприємства відсутня заборгованість перед НАК «Нафтогаз Україна», навіть є певна переплата. Підготовка до наступного опалювального сезону триває у штатному режимі. Продовжуються поточні та капітальні ремонти обладнання.

Під час спілкування з журналістами заступник міського голови Олександр Журба зупинився й на заходах із реконструкції існуючої теплової мережі, аби в подальшому у разі виникнення необхідності здійснювати реверсну подачу теплоносія між теплопостачальними організаціями. Він підкреслив, що питання опрацьовано, розроблена необхідна документація, розраховані всі гідравлічні показники, у планах зробити реконструкцію ділянки, щоб у подальшому можна було подавати тепло в реверсному порядку.

За повідомленням директора ТОВ «Сумитеплоенерго» Дмитра Васюніна, коли торік виникли складнощі з початком опалювального сезону на території обслуговування КППВ, було прийняли рішення виконавчого комітету, спрямоване на розробку заходів, які б надали змогу забезпечити послугою централізованого опалення споживачів. З цією метою ТОВ «Сумитеплоенерго» розробило Інвестиційну програму, відповідний проект, який пройшов експертизу. В даній програмі мова йде про будівництво третього виходу сумської ТЕЦ, який надав би змогу подати теплоносій в опалювальний період від ТЕЦ до споживачів, які наразі обслуговуються КППВ. Сума інвестицій складає 34 млн грн., з яких 5 млн грн. – амортизаційні відрахування, 29 млн грн. – прибуток у тарифі.

Підсумовуючи, Дмитро Васюнін зауважив, що наразі потужності сумської ТЕЦ достатньо, щоб забезпечити теплом і гарячою водою як у існуючих споживачів, так і у тих, хто теоретично може бути приєднаний до даного джерела.