003.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сум (13 – 20 травня 2019 року).

Бюджет

Станом на 16 травня до Загального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшов 623 млн грн. (33,4% до плану на рік).

Сума недовиконання пропорційно 1/12 на поточну дату становить 68,8 млн грн. в тому числі за рахунок: податку на доходи фізичних осіб – 68,4 млн гривень.

Сума недовиконання за розписом становить 29,5 млн грн. в тому числі за рахунок: податку на доходи фізичних осіб – 34,4 млн гривень.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) збільшилися на 57,2 млн гривень (або на 10,1%).

До Спеціального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 30,2 млн грн. (27,3% до плану на рік) та на 4,6 млн грн. (або на 13,2%) менше надходжень за відповідний період 2018 року.

Надходження до бюджету розвитку склали 2,7 млн грн., що на 1,3 млн грн. (або на 2 раза) більше до плану пропорційно 1/12.

Офіційних трансфертів до Загального фонду надійшло 504,1 млн грн., що становить 91,9% до плану на січень-травень за розписом, до Спеціального фонду – 3,3 млн грн., що становить 39,5 % до плану за розписом.

Плата за землю та комунальне майно

Протягом травня надійшло плати від оренди комунального майна – 145 тис. грн., що складає 8,5% від планового завдання на місяць; від відчуження комунального майна – 260,7 тис. грн., що в 2,9 рази перевищує планове завдання на місяць; плати за землю – 2 583,5 тис. грн., що складає 16,8% від планового завдання на місяць.

З початку цього року надходження склали від: оренди комунального майна – 8 млн грн., що складає 95,6% від планового завдання на п’ять місяців; відчуження комунального майна – 1,1 млн грн., що в 2,8 рази перевищує планове завдання на п’ять місяців; плати за землю – 63,6 млн грн., що більше ніж надходження відповідного періоду минулого року майже на 7 млн грн.; від продажу земельних ділянок – 580,1 тис. грн, що складає 101% від планового завдання на п’ять місяців.

Станом на 15 травня вихідний залишок розподільчого рахунку міського бюджету по оренді комунального майна складав 1,6 млн гривень.

Заборгованість із заробітної плати

Протягом попереднього тижня (з 8 по 15 травня) заборгованість із заробітної плати виплачували три роботодавці на загальну суму 14,5 млн грн., а саме: ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – 13,3 млн грн.; ТОВ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – 842 тис. грн.; ТОВ «Суми – Цукор» – 292,2 тис. гривень.

Усього з початку травня цього року чотирьма підприємствами було виплачено 15,5 млн грн. заборгованої заробітної плати, у тому числі: ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – 13,3 млн грн.; ТОВ «Суми – Цукор» – 1,1 млн грн. (заборгованість погашено у повному обсязі); ТОВ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – 985 тис. грн.; ТОВ «Сумиспортінвест» – 56,6 тис. гривень.

Станом на 1 травня прострочену заборгованість із заробітної плати на загальну суму 272,3 млн грн. мали 13 підприємств міста.

З них п’ять – економічно активні (243,4 млн грн.), з них: ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – 236 млн грн.; сім – підприємства-банкрути (28,8 млн грн.), найбільшу питому вагу серед яких має ВАТ «Selmi» – 26,4 млн грн.; одне підприємство, яке фактично не веде діяльність, є економічно неактивним, за юридичною адресою не знаходиться (16,7 тис. гривень).

У порівнянні з 1 квітня цього року загальна сума заборгованості із заробітної плати по місту зросла на 17 млн грн. або на 6,6%, кількість боржників не змінилася. Зростання заборгованості із заробітної плати по місту у порівнянні з 1 квітня відбулося внаслідок збільшення такої заборгованості на суму 17,2 млн грн. двома економічно активними підприємствами, а саме: ПАТ «Сумське НВО» – на 16,2 млн грн., ТОВ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – на 1 млн грн., та виникненням нового боржника – ПП «Сумський авторемонтний завод» на суму 101,6 тис. гривень.

Охорона здоров’я

У міському клінічному пологовому будинку Пресвятої Діви Марії за останній тиждень з’явилась на світ 38 дітей: хлопчиків – 17, дівчаток – 21.

Кількість сумчан, котрі звернулись до лікувальних закладів міста з приводу отримання травм, збільшилась – 589 осіб (проти 528 осіб на минулому тижні).

Ушкоджень, отриманих у побуті – 287, вуличних – 226, спортивних – 23, виробничих – два, дорожньо-транспортних – два, інших – 49.

Також до лікувально-профілактичних закладів міста впродовж тижня звернулись 33 особи–переселенця із Донецької та Луганської областей: 31 – дорослий (на амбулаторне лікування – 29, на стаціонарне лікування –двоє), двоє дітей (звернення за стаціонарною допомогою). Зареєстровано два звернення осіб із АРК (двоє дітей за стаціонарною допомогою).

Медичної допомоги потребували 14 військовослужбовців, що перебувли у зоні АТО, з них вісім пролікований амбулаторно, шестеро – стаціонарно. Телефонних дзвінків до психологів Телефону довіри суїцидологічного центру від військовослужбовців, які знаходилися в зоні АТО, та їх родичів не зареєстровано.

Всього з початку приписної компанії у комунальних медичних закладах Сум укладено 215954 декларацій про вибір лікаря, що надає первинну медичну допомогу (Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1 – 112770, Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2 – 103184), що становить 81,3% приписного населення міста.

Освіта

Проведена державна підсумкова атестація учнів 4-х класів з української мови та математики.

Тривало зарахування учнів до 1-х класів.

У міських змаганнях зі стартів надій перше місце вибороли учні шкіл № 1, № 6, класичної гімназії.

Для батьків, які є учасниками АТО, проведені збори з метою роз’яснення особливостей проведення ДПА та ЗНО, а також вступу їх дітей-випускників до вищих навчальних закладів.

Юнаки 11-х класів взяли участь у навчально-польових заняттях для випускників.

Під час зустрічі школярів міста із призовниками, які відправлялися на службу до лав Збройний Сил України, діти привітали майбутніх воїнів та вручили їм малюнки.

Школи міста долучилися до Всеукраїнського он-лайн уроку «Європа починається з тебе».

Збірна команда учнів міста взяла участь в обласних змаганнях з легкої атлетики.

Для школярів та вихованців позашкільних закладів організовано міські змагання з техніки туризму та орієнтування серед команд закладів освіти Сум, присвячені 80-річчю Сумської області.

Учасники шкільних євроклубів долучилися до святкування Дня Європи. У міському парку ім. І. Кожедуба проведено інтелектуально-спортивну гру Єврофутквест.

На базі конгрес-центру СумДУ проведено інформаційний захід для учнів 9-11-х класів «День Кар’єри ЄС».

Відбулася розширена нарада для заступників директорів, начальників відпочинкових таборів, комірників закладів освіти «Про підготовку до відпочинкової кампанії 2019 року» за участю представників міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області та відділу з охорони праці управління з питань праці.

На базі Палацу дітей та юнацтва організовано зональний етап Всеукраїнського фестивалю дружин юних пожежних. Команда школи № 9 посіла ІІІ місце.

Учні 8-11-х класів взяли участь у обласному конкурсі на кращу творчу письмову роботу англійською мовою.

У гімназії № 1 пройшов захист проектів міського фестивалю-конкурсу учнівських хімічних проектів екологічного спрямування.

Нагороджено переможців і призерів ХХІІ обласного літературного конкурсу «Проба пера». Усі учасники заходу взяли участь у флешмобі до Дня вишиванки.

Проведено семінар-нараду з сестрами медичними старшими закладів дошкільної освіти спільно із спеціалістами відділення дезінфектології, де розглянуто санітарно-гігієнічні вимоги до утримання приміщень дитячих садків, вимоги до проведення їх дезінфекції.

Проведено засідання науково-методичної ради «Підведення підсумків стажування».

Організовано нараду для класних керівників учнів 11-х класів з питань участі випускників у ЗНО-2019.

У рамках регіонального свята «Щаслива родина – міцна Україна» до Міжнародного Дня сім’ї, Дня матері учні та батьки брали участь у тематичній виставці, презентувавши свої творчі наробки.

Слухачам курсів з української мови для населення вручені сертифікати.

Здійснюється організаційна робота щодо забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування шкільною та спортивною формами.

Систематично проводиться прийом громадян.

Працює Телефон довіри для населення.

Ринок праці

З 11 по 16 травня у пошуках роботи до міського центру зайнятості звернулись 229 осіб.

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 17 травня перебували на обліку, складала 2432 особи із них 2068 (85%) отримували допомогу з безробіття.

За сприяння служби зайнятості з початку року працевлаштовано 2313 осіб, з них зареєстрованих безробітних – 998.

Станом на 17 квітня розірвано 136 трудових договорів між приватними підприємцями та найманими працівниками, укладений до 1 січня 2015 року.

На виконання громадських робіт у 2019 році направлено 113 осіб з числа зареєстрованих безробітних, в тому числі: 41 – у КП «Зеленбуд»; 15 осіб – у КП «Спеціалізований комбінат»; 57 – у департамент соціального захисту населення. З початку року 17 осіб взяли участь у роботах тимчасового характеру, оплата яких здійснюється за кошти роботодавців.

Актуальна база вакансій станом на 17 травня налічувала 1068 одиниць: для робітників – 576, службовців – 386, осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки – 106. Навантаження на одне вільне робоче місце зареєстрованих безробітних становило дві особи.

172 осіб проходили професійне навчання під замовлення роботодавця.