0012.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сум (15 – 22 квітня 2019 року).

Бюджет

Станом на 18 квітня до Загального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшов 485,5 млн грн. (26,1% до плану на рік).

Сума недовиконання пропорційно 1/12 на поточну дату становить 81,3 млн грн. в тому числі за рахунок: податку на доходи фізичних осіб – 71 млн грн., акцизного податку – 11 млн гривень.

Сума недовиконання за розписом становить 43,3 млн грн. в тому числі за рахунок: податку на доходи фізичних осіб – 39,7 млн грн.; акцизному податку – 6,9 млн гривень.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) збільшилися на 41,5 млн гривень (або на 9,4%).

До Спеціального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 24,5 млн грн. (22,1% до плану на рік) та на 4,6 млн грн. (або на 15,9%) менше надходжень за відповідний період 2018 року.

Надходження до бюджету розвитку склали 1,6 млн грн., що на 0,5 млн грн. (або на 44,1%) більше до плану пропорційно 1/12.

Офіційних трансфертів до Загального фонду надійшло 404,2 млн грн., що становить 97,4% до плану на січень-квітень за розписом, до Спеціального фонду – 3,3 млн грн., що становить 86,8% до плану за розписом.

Плата за землю та комунальне майно

Протягом квітня надійшло від оренди комунального майна – 208,7 тис. грн., що складає 12,2% від планового завдання на місяць; плати за землю – 3,7 млн грн., що складає 25,2% від планового завдання на місяць; від продажу земельних ділянок – 432 тис. гривень.

З початку цього року надходження склали: від оренди комунального майна – 6,1 млн грн., що складає 89,8% від планового завдання на чотири місяці; плати за землю – 49,5 млн грн., що більше ніж надходження відповідного періоду минулого року на 5,9 млн грн. або на 13,4%; від продажу земельних ділянок – 580,1 тис. грн, що складає 101% від планового завдання на чотири місяці.

Станом на 17 квітня вихідний залишок розподільчого рахунку міського бюджету по оренді комунального майна складає 1, 8 млн гривень.

Заборгованість із заробітної плати

Протягом попереднього тижня (з 11 по 17 квітня) чотирма підприємствами-боржниками було виплачено 223,7 тис. грн. заборгованої заробітної плати, а саме: ТОВ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – 16,7 тис. грн.; ТОВ «Суми – Цукор» – 175,2 тис. грн.; Представництво ЗАТ «Объединенные газопромышленные технологии «Искра-Авигаз» – 10,9 тис. грн.; ТОВ «Сумиспортінвест» – 20,9 тис. гривень.

Усього з початку квітня цього року було погашено 650,6 тис. грн. заборгованості із заробітної плати, у тому числі: ТОВ «Суми – Цукор» – 364,4 тис. грн.; ТОВ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – 151,7 тис. грн.; Представництво ЗАТ «Объединенные газопромышленные технологии «Искра-Авигаз» – 93,1 тис. грн. (заборгованість погашено у повному обсязі); ТОВ «Сумиспортінвест» – 41,4 тис. гривень.

Згідно з оперативною інформацією станом на 1 квітня прострочену заборгованість із заробітної плати на загальну суму 255,4 млн гривень.

Її накопичили 13 підприємств: п’ять – економічно активні (226,5 млн грн.), з них: ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – 219,8 млн грн.; сім – підприємства-банкрути (28,8 млн грн.), найбільшу питому вагу серед яких має ВАТ «Selmi» – 26,4 млн грн.; одне підприємство, яке фактично не веде діяльність, є економічно неактивним, за юридичною адресою не знаходиться (16,7 тис. гривень).

У порівнянні з 1 березня загальна сума заборгованості із заробітної плати по місту зросла на 875,8 тис. грн. або на 0,3%, кількість боржників – зменшилася на два або на 13,3%.

Зростання заборгованості із заробітної плати по місту у порівнянні з 1 березня відбулося внаслідок збільшення такої заборгованості на суму 2,2 млн грн. чотирьма економічно активними підприємствами, а саме: ПАТ «Сумське НВО» – на 1835,1 тис. грн., ТОВ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – на 166,4 тис. грн., ТОВ «Маш-Сервіс» – на 190,2 тис. грн., ТОВ «Сумиспортінвест» – на 50,4 тис. грн. та одним підприємством – банкрутом (Представництвом ЗАТ «Объединенные газопромышленные технологии «Искра-Авигаз») – на 10,9 тис. гривень.

Одночасно протягом березня частково (на 154,1 тис. грн.) зменшило суму заборгованості із заробітної плати ТОВ «Суми-Цукор» та повністю погасили заборгованість два підприємства: Філія «Сумська дорожньо-експлуатаційна дільниця» – на 679,5 тис. грн. та ПП «Суми-Капітал» –- на 543,6 тис. гривень.

По п’яти підприємствах сума заборгованості із заробітної плати протягом 2018-2019 років залишається незмінною і становить 2235,1 тис. грн. або 0,9% загальної суми заборгованості на 1 квітня, з них: 2218,4 тис. грн. по чотирьох підприємствах – банкрутах та 16,7 тис. грн. по одному економічно неактивному підприємству.

Охорона здоров’я

У міському клінічному пологовому будинку Пресвятої Діви Марії за останній тиждень з’явилась на світ 62 дитини (за попередній тиждень – 57): хлопчиків – 34, дівчаток – 28.

Кількість сумчан, котрі звернулись до лікувальних закладів міста з приводу отримання травм, зменшилась – 400 осіб (проти 493 осіб на минулому тижні).

Ушкоджень, отриманих у побуті – 226, вуличних – 116, спортивних – 30, інших – 28.

Також до лікувально-профілактичних закладів міста впродовж тижня звернулись 36 осіб–переселенців із Донецької та Луганської областей: 35 – дорослі, усі на амбулаторне лікування, одна – дитина (звернення за стаціонарною допомогою). Зареєстровано три звернення дорослих осіб із АРК за амбулаторною медичною допомогою.

Медичної допомоги потребували 16 військовослужбовців, що перебував у зоні АТО, з них 11 проліковані амбулаторно, п’ятеро – стаціонарно. Телефонних дзвінків до психологів Телефону довіри суїцидологічного центру від військовослужбовців, які знаходилися в зоні АТО, та їх родичів не зареєстровано.

Всього з початку приписної компанії у комунальних медичних закладах Сум укладено 215380 декларацій про вибір лікаря, що надає первинну медичну допомогу (Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1 – 111781, Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2 – 103599), що становить 81,1% приписного населення міста.

Освіта

Відбувся показовий день цивільного захисту на базі школи № 7. Учні закладу продемонстрували вміння швидко евакуюватися з приміщення. Виступи групи кінологічного центру, відділу вибухотехнічного забезпечення ГУНП, групи швидкого реагування, працівників екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, управління ДСНС дали можливість учасникам заходу ознайомитися з необхідною інформацією щодо збереження власного життя та здоров’я.

Пройшов день відкритих дверей у закладах дошкільної освіти. Були організовані різноманітні заходи, на яких батьки мали змогу ознайомитися детальніше із життям своїх дітей у закладі; оцінити якість послуг, що надаються; висловити свої побажання щодо організації освітнього процесу; безпосередньо взяти участь у заходах, набути нового (педагогічного) досвіду.

Організовано тренувальне тестування з англійської мови, української мови та літератури. У випробуванні взяли участь 1540 учнів 10-х класів шкіл міста.

Збірна команда закладів освіти Сум зайняла І місце в обласних змаганнях з баскетболу (дівчата) у залік ХХVІІ спортивних ігор школярів.

У І (міському) етапі Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») серед роїв закладів освіти міста найкращою стала команда школи № 15.

Організовано ІІ етап Всеукраїнського спортивно-масового заходу «Олімпійське лелеченя».

Перше місце у міському етапі обласних екскурсійно-краєзнавчих стартапів зайняли учні школи № 9.

Проведені спортивні змагання з легкої атлетики в залік ХХVІІ спортивних ігор школярів серед команд закладів освіти міста.

Пройшов міський конкурс з початкового технічного моделювання «Ми – Саморобкіни!» на базі Центру науково-технічної творчості молоді. Перші місця за школами № 12 і № 27.

Понад 4000 учнів 1-11-х класів закладів освіти міста були задіяні у Міжнародному інтерактивному природничому конкурсі «Колосок-весняний».

Проведено міський етап обласного конкурсу на кращий твір з теми «Червона лінія порятунку».

Рої шкіл № 1, № 2, № 4, № 6, № 7, № 9, № 10, № 15, № 17, № 22, № 23, № 25, № 27, гімназії № 1, козацький клас школи № 25 взяли участь в урочистостях, присвячених п’ятій річниці 15-го окремого мотопіхотного батальйону.

Команди шкіл міста змагалися у ІІІ відкритому міському турнірі юних філософів та релігієзнавців, який відбувся на базі СумДПУ ім. А. С. Макаренка.

Тривали курси з української мови для населення, де викладають педагоги міста.

Організовано 15 заходів, спрямованих на підвищення фахового рівня педагогів, результативності освітнього процесу.

У зв’язку зі зниженням середньодобової температури навколишнього повітря заклади дошкільної освіти міста підключені до системи теплопостачання.

Закладами освіти міста проведено щорічний місячник з благоустрою, наведенню належного санітарного стану та озеленення територій. Приведені в належний санітарний стан газони, клумби, спортивні та ігрові майданчики, обкопані дерева та кущі.

Представники управління освіти і науки забезпечили супровід представників Консультанта, який надаватиме технічну підтримку відповідно до підписаної Угоди про співпрацю між Європейським інвестиційним банком, Мінрегіонбудом України та Сумською міською радою щодо консультаційних послуг для реалізації проекту «Підвищення енергоефективності в дошкільних навчальних закладах міста Суми» у рамках проекту «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України» під час відвідування закладів дошкільної освіти м. Суми.

Спеціалісти централізованої бухгалтерії взяли участь у тренінгу щодо забезпечення якісної та ефективної роботи на Єдиному веб-порталі використання публічних коштів e-data.gov.ua.

Систематично проводився прийом громадян.

Працював Телефон довіри для населення.

Ринок праці

З 12 по 18 квітня у пошуках роботи до міського центру зайнятості звернулись 201 особа.

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 19 квітня перебували на обліку, складала 2464 особи із них 2130 (86%) отримували допомогу з безробіття.

За сприяння служби зайнятості з початку року працевлаштовано 1833 особи, з них зареєстрованих безробітних – 818.

Станом на 19 квітня розірвано 114 трудових договорів між приватними підприємцями та найманими працівниками, укладений до 1 січня 2015 року.

На виконання громадських робіт у 2019 році для інформування населення про надання житлових субсидій направлено 100 осіб з числа зареєстрованих безробітних, в тому числі: 39 – у КП «Зеленбуд»; 15 осіб – у КП «Спеціалізований комбінат»; 46 – у департамент соціального захисту населення. З початку року 12 осіб взяли участь у роботах тимчасового характеру, оплата яких здійснюється за кошти роботодавців.

Актуальна база вакансій станом на 19 квітня налічувала 959 одиниць: для робітників – 510, службовців – 363, осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки – 86. Навантаження на одне вільне робоче місце зареєстрованих безробітних становило три особи.

151 особа проходила професійне навчання під замовлення роботодавця.