0010.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сум (1–8 квітня 2019 року).

Бюджет

Станом на 4 квітня до Загального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшов 410,3 млн грн. (22% до плану на рік).

Сума недовиконання пропорційно 1/12 на поточну дату становить 78,9 млн грн. в тому числі за рахунок: податку на доходи фізичних осіб – 62,4 млн грн., акцизного податку – 22,2 млн гривень.

Сума недовиконання за розписом становить 44,3 млн грн. в тому числі за рахунок: податку на доходи фізичних осіб – 33,1 млн грн.; акцизному податку – 18,5 млн гривень.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) збільшилися на 32,5 млн гривень (або на 8,6%).

До Спеціального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 21,7 млн грн. (19,6% до плану на рік) та на 2,4 млн грн. (або на 10%) менше надходжень за відповідний період 2018 року.

Надходження до бюджету розвитку склали 1,2 млн грн., що на 0,2 млн грн. (або на 21,8%) більше до плану пропорційно 1/12.

Офіційних трансфертів до Загального фонду надійшло 359,9 млн грн., що становить 76,3% до плану на січень-квітень за розписом, до Спеціального фонду – 3,4 тис. грн., що становить 88,3% до плану за розписом.

Плата за землю та комунальне майно

Протягом квітня надійшло плати за землю 1,1 млн грн., що складає 7,6% від планового завдання на місяць.

З початку цього року надходження склали: від оренди комунального майна – 5,9 млн грн., що складає 86,7% від планового завдання на чотири місяці; плати за землю – 47 млн грн., що більше ніж надходження відповідного періоду минулого року на 6 млн грн., або на 14,7%; продажу земельних ділянок – 147,2 тис. грн, що складає 25,6% від планового завдання на чотири місяці.

Станом на 2 квітня вихідний залишок розподільчого рахунку міського бюджету по оренді комунального майна складає 32,5 тис. гривень.

Заборгованість із заробітної плати

Протягом попереднього тижня (з 27 березня по 3 квітня) двома підприємствами-боржниками було виплачено 106,7 тис. грн. заборгованої заробітної плати, а саме: ТОВ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – 7,7 тис. грн.; ТОВ «Суми-Цукор» – 99 тис. грн.

Згідно з оперативною інформацією станом на 1 квітня прострочена заборгованість із заробітної плати становила 254,9 млн гривень.

Її накопичили 13 підприємств: п’ять – економічно активні (226,1 млн грн.), з них: ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – 219,1 млн грн.; вісім – підприємства-банкрути (28,8 млн грн.), найбільшу питому вагу серед яких має ВАТ «Selmi» – 26,4 млн грн.; одне підприємство, яке фактично не веде діяльність, є економічно неактивним, за юридичною адресою не знаходиться (16,7 тис. гривень).

Охорона здоров’я

У міському клінічному пологовому будинку Пресвятої Діви Марії за останній тиждень з’явилась на світ 55 дітей (за попередній тиждень – 50): хлопчиків – 29, дівчаток – 26.

Кількість сумчан, котрі звернулись до лікувальних закладів міста з приводу отримання травм, зменшилась – 429 осіб (проти 389 осіб на минулому тижні).

Ушкоджень, отриманих у побуті – 267, вуличних – 127, виробничих – одна, дорожньо-транспортних – одна, спортивних – 12, інших – 21.

Також до лікувально-профілактичних закладів міста впродовж тижня звернулись 46 осіб–переселенців із Донецької та Луганської областей: 44 дорослих (на амбулаторне лікування – 43, на стаціонарне – один), дітей – двоє (звернення за стаціонарною допомогою).

Медичної допомоги потребували 19 військовослужбовців, що перебував у зоні АТО, з них 18 звернулись за амбулаторною допомогою, один – за стаціонарною допомогою. Телефонних дзвінків до психологів Телефону довіри суїцидологічного центру від військовослужбовців, які знаходилися в зоні АТО, та їх родичів не зареєстровано.

Всього з початку приписної компанії у комунальних медичних закладах Сум укладено 212 665 декларацій про вибір лікаря, що надає первинну медичну допомогу (Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1 – 110 006,

Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2 – 102 659), що становить 80% приписного населення міста.

Освіта

Під час канікул у школах міста проведено заходи виховного спрямування: квести, диспути, розважально-ігрові програми, екологічні години, години практичного психолога, вікторини, брейн-ринги, свята, мовознавчі турніри, ігротеки, віртуальні екскурсії, інтерактивні ігри, акції милосердя, спортивні ігри та розваги. Школярі відвідали заклади позашкільної освіти, музеї та театри міста, здійснили екскурсійні подорожі та поїздки.

Здійснено загальноміський рейд «Канікули», у рамках якого вивчено стан дозвіллєвої діяльності учнів під час весняних канікул, відвідано сім’ї дітей, які перебувають на внутрішкільному обліку або опинились у складних життєвих обставинах.

З 1 квітня почалося зарахування дітей до 1-х класів.

Відбулося засідання міської атестаційної комісії. Усього проатестовано 566 педагогічних працівників, керівних кадрів – 24 особи.

У Палаці дітей та юнацтва відбулося урочисте відкриття фінального етапу Всеукраїнського конкурсу «Учитель року».

Проведені майстер-класи для вчителів початкових класів, які впроваджують засади Нової української школи.

Із залученням спеціалістів охорони здоров’я організовано семінар медичних сестер старших закладів дошкільної освіти з питань надання невідкладної медичної допомоги дітям у дитячих садках.

Для заступників директорів школи І ступеня організована інструктивно-методична нарада з питань закінчення навчального року та проведення ДПА.

Більше 70 педагогів шкіл та садочків взяли участь у науково-практичній конференції «Освіта і здоров’я», яка була проведена у СумДУ ім. А.С. Макаренка.

Понад 30 сумських педагогів були задіяні у VІ обласних педагогічних читаннях «Чисті думки творять дива».

На базі гімназії № 1 тривали курси з української мови для населення, де викладають педагоги міста.

Здійснено вивчення організації індивідуальної форми навчання в школах № 1, № 3, № 6, № 9, № 13, гімназії № 1, спеціальній ЗОШ. Суттєвих порушень не виявлено.

За результатами моніторингу різні види харчування у школах міста організовано для 21376 учнів, що складає 78%. Гарячим харчуванням охоплено 16379 учнів, із них: 12255 школярів 1-4 класів (100%), 3615 учнів 5-9 класів (29%), 531 учень 10-11 класів (22%).

На базі конгрес-центру СумДУ організовані майстер-класи для юних художників.

Відбулася міська олімпіада з англійської мови серед учнів 4-х класів. Серед 30 учасників змагання найкращою стала учениця школи № 30.

У міському географічному конкурсі «Еверест» І місце виборола команда школи № 25.

На обласному етапі Всеукраїнського фестивалю дитячої та юнацької творчості «Чисті роси» місто представляли 4 дитячі оркестри, два інструментальні ансамблі та окремі виконавці зі шкіл № 7, № 24, № 29.

Здійснювалось поступове відключення від системи теплопостачання закладів освіти міста.

До департаменту фінансів, економіки та інвестицій надано інформацію щодо фактичного використання коштів на заробітну плату з нарахуваннями за І квартал 2019 року по галузі «Освіта» щодо залишків коштів на реєстраційних та особових рахунках по коштах державної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам; про хід виконання розпорядження голови Сумської обласної державної адміністрації «Про заходи щодо зміцнення фінансово-бюджетної дисципліни та посилення контролю за використанням державного майна і фінансових ресурсів у Сумській області»; інформацію про використання коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій по місту у 2019 році станом на 1 квітня про стан розрахунків бюджетних установ за спожиті енергоносії та комунальні послуги станом на 1 квітня; інформацію щодо чисельності працюючих в установах, підпорядкованих управлінню освіти і науки.

До Департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації надано інформацію щодо використання субвенції з державного місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами за І квартал 2019 року; інформацію щодо стану розподілу та використання у 2019 році резерву коштів освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам відповідно до напрямів, визначених розпорядженням Кабінету Міністрів України станом на 1 квітня.

До управління Державної казначейської служби у м. Суми інформацію щодо використання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів соціально-економічного розвитку окремих територій.

До фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на виконання листа надано список застрахованих осіб, які часто та тривало хворіли за період з квітня 2018 року по березень 2019 року по управлінню освіти і науки.

До міського бюджету за січень-березень 2019 року перераховано податку з доходів фізичних осіб у сумі 24,6 млн. гривень.

Систематично проводиться прийом громадян.

Працює Телефон довіри для населення.

Ринок праці

З 29 березня по 4 квітня у пошуках роботи до міського центру зайнятості звернулись 226 осіб.

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 5 квітня перебували на обліку, складала 2501 особу із них 2168 (87%) отримували допомогу з безробіття.

Актуальна база вакансій станом на 5 квітня налічувала 949 одиниць: для робітників – 473, службовців – 392, осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки – 84. Навантаження на одне вільне робоче місце зареєстрованих безробітних становило три особи.

Станом на 29 березня розірвано 103 трудових договорів між приватними підприємцями та найманими працівниками, укладений до 1 січня 2015 року.

За сприяння служби зайнятості з початку року працевлаштовано 1538 осіб, з них зареєстрованих безробітних – 724.

На виконання громадських робіт у 2019 році для інформування населення про надання житлових субсидій направлено 91 особу з числа зареєстрованих безробітних, в тому числі: 35 – у КП «Зеленбуд»; 14 осіб – у КП «Спеціалізований комбінат», 42 – у департамент соціального захисту населення. З початку року 12 осіб взяли участь у роботах тимчасового характеру, оплата яких здійснюється за кошти роботодавців.

151 особа проходила професійне навчання під замовлення роботодавця.