001.jpg

Сумські посадовці наголошують суб’єктам господарювання на дотриманні Правил благоустрою міста в зимовий період.

Про роботи, які необхідно виконувати в першу чергу та про покарання для тих, хто цього не робить, говорили на брифінгу.

Заступник міського голови Ольга ВОЛОШИНА вчергове звернула увагу приватних підприємців на те, що їхню роботу регулюють не лише Правила благоустрою міста, але й законодавчі акти, контроль за дотриманням яких здійснює управління «Інспекція з благоустрою міста Суми» та відділ «Служба 15-80».

«Суб’єкти господарювання зобов’язані дбати про чистоту та безпеку прилеглих територій. Але трапляються випадки, коли деякі підприємці все ж ними нехтують, і це призводить до трагічних наслідків. Аби цього не траплялось, ми проводимо з ними з цього приводу роз’яснювальну роботу, доводимо до їхнього відома, які наслідки можуть бути за ухиляння від виконання своїх обов’язків», – сказала заступник міського голови.

Начальник управління «Інспекція з благоустрою міста Суми» Руслан ГОЛОПЬОРОВ наголосив, що, насамперед, структурний підрозділ піклується про те, аби місто виглядало чистим та охайним, а в зимовий час ще й було безпечним для городян.

«З початку року вже було складено близько 15 адмінпротоколів за незнімання бурульок та більше 100 – за нерозчищення тротуарів від снігу та льоду. Та міський голова Олександр ЛИСЕНКО дав доручення посилити роботу з даного напрямку. Адже від того, наскільки добросовісно суб’єкти господарювання очищатимуть прилеглі території від снігу та льоду, зніматимуть бурульки, залежатиме безпека сумчан», – повідомив Руслан Голопьоров.

Принагідно він звернувся до підприємців та обслуговуючих організацій з тим, що необхідно вчасно очищати прилеглі території від снігу та льоду до твердого покриття, але при цьому не треба посипати тротуари сіллю, оскільки вона шкодить не лише покриттю, але й рослинності на газонах.

Руслан Голопьоров закликав суб’єктів господарювання та обслуговуючі організації ліквідовувати бурульки вчасно, адже, коли вони великі, зробити це іноді неможливо. Також посадовець попросив жителів горішніх поверхів знімати бурульки та снігові брили з наддашників балконів.

Там же, де льодовий наплив вже з’явився і немає можливості його ліквідувати, необхідно робити позначки сигнальними стрічками, встановлювати попереджувальні знаки, аби убезпечити сумчан.

Але разом із тим, зазначив начальник управління «Інспекція з благоустрою міста Суми», якщо інспектори встановлять, що підприємці не вжили відповідних заходів, аби зробити прилеглу територію безпечною, то будуть складатись адмінпротоколи.

Застосовують адміністративні стягнення і до обслуговуючих організацій. Так, цьогоріч фахівці Інспекції склали близько 25 адмінпротоколів на обслуговуючі організації міста за неналежне утримання територій, а йдеться саме про посипання, прибирання та знімання бурульок. І штрафні санкції за такі порушення є досить значними – від 850 грн. до 1700 гривень.

Оперативно на звернення містян щодо випадків травматизму, які виникли через ожеледицю або бурульки, реагують і у відділі «Служба 15-80».

Керівник цього структурного підрозділу Валерій МАРЮХНА розповів: «Спільно працюємо з відділом охорони здоров’я, департаментом інфраструктури міста, управлінням «Інспекція з благоустрою міста Суми». Отримавши інформацію про випадок травматизму, фіксуємо адресу, де це сталось. Далі, впродовж 3-5 хвилин, скеровуємо туди або фахівців Інспекції, або департаменту, аби з’ясувати, що стало причиною нещастя».

Також він повідомив, що кожного дня Служба 15-80 фіксує від 15 до 30 випадків травматизму, за тиждень ця кількість сягає 70-80 випадків.

Валерій Марюхна підкреслив, що відділ завдяки зворотному зв’язку із заявниками також контролює, чи були виконані роботи з усунення причин нещасного випадку. Принагідно він нагадав телефони, за якими сумчани можуть звертатись зі своїми скаргами. Окрім всім відомого номеру 15-80, Валерій Марюхна назвав: 62-03-52, 62-03-40.